ЗАПРОШУЄМО В ГОСТІ ДО «ПОШТОВОЇ ХАТИНКИ»

Для відкриття саме такої рубрики «ПОШТОВА ХАТИНКА» нас спонукав лист головного спеціаліста відділу організаційної роботи та внутрішньої політики управління організаційної, кадрової роботи та зв’язків з громадськістю виконавчого комітету Бердянської міської ради Ігоря Зубрицького. Відсилаючи його на адресу нашої редакції, Ігор Іванович підняв досить важливу тему – національно-патріотичне виховання молоді ( та й не тільки її) на сьогоднішньому етапі розвитку молодої незалежної держави. То ж якщо вас це зацікавило, заходьте за таким посиланням: http://beruslovo.com.ua/rubryka/poshtova-hatynka і читайте, думайте, сперечайтесь, робіть висновки…

ДЕЛІКАТНІСТЬ І ПОХМУРІСТЬ ОДВІЧНОЇ ТЕМИ

До 120-річчя Марини Цвєтаєвої

Гендерний аспект

delf4Марина Цвєтаєва, Сергій Єсенін, Стефан Цвейг, Володимир Маяковський, Вірджинія Вулф, Джек Лондон… Всі ми добре знайомі з творчістю цих яскравих письменників, проте, на жаль, їх об’єднує не лише безперечний талант – так сталося, що життя кожного з них трагічно обірвалося за власним фатальним вибором. «Письменники-самогубці»  – саме такою стала тема воркшопу, присвяченого 120-річчю з дня народження Марини Цвєтаєвої. Захід відбувся 23 жовтня за ініціативи Центру гендерних досліджень і кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури Інституту філології та соціальних комунікацій.

Самогубство є однією з одвічних проблем людства. Його причини різноманітні – від психічних захворювань на кшталт шизофренії до депресій, викликаних віковими особливостями чоловіків і жінок. Статистичні дані, наведені в презентації директором Центру гендерних досліджень Мартою Варикашею, продемонстрували, що серед смертності населення за зовнішніми причинами самогубство посідає перше місце. У середньому в Україні кожного року 25 осіб ідуть з життя через суїцид, тоді як у світовому масштабі ця цифра зростає до одного мільйона, причому більшість самогубців є особами чоловічої статі, тоді як жінки частіше роблять спроби покінчити життя самогубством, але вдаються до «гуманніших» способів і тому лікарям вдається їх врятувати.

У топ-десятку за кількістю суїцидів на 100 тисяч населення потрапляє більшість країн пострадянського простору, зокрема Росія, Казахстан, Білорусь, Україна, а також Китай і Японія. Про культурні, релігійні та економічні передумови цього феномену доповідала пані Марта Варикаша. Цікавим фактом стало, що до групи ризику відносять людей певних професій, зокрема медиків, фінансистів і особливо творчих людей – музикантів, акторів, художників, письменників.

Докладніше про долю письменників-самогубців розповіла заступник директора з наукової роботи ІФСК Г. І. Табакова у своїй презентації «Дивний вибір між життя і смертю…» Вражаючим одкровенням стала для слухачів розповідь про непрості стосунки між Володимиром Маяковським і його музою Лілією Брік, а також про причини психічного розладу Вірджинії Вулф, яка за своє життя кілька разів намагалася вчинити суїцид. 

Особливої уваги також заслуговує виступ магістрантки ІФСК Вікторії Подолянчук, яка висвітлила у своїй доповіді версії загибелі Марини Цвєтаєвої, підготувавши слухачів до проникливої розповіді к. філол. наук, доцента Ірини Співак про долю письменниці та її стосунки з Борисом Пастернаком, який вже після смерті письменниці присвятив їй поезію «Памяти Марины Цветаевой».

Воркшоп завершився переглядом документального фільму «Марина Цветаева: Страсти по Марине». Пристрасть, вагання, життя в еміграції, відчай, розчарування, злидні, допити більшовицькою владою, самотність – все це зібралося тут, в одному фільмі у вигляді фрагментарних спогадів самої поетки, що створювало задушевно-меланхолійний настрій і дозволяло глибше зрозуміти життя і творчість письменниці.

Без сумнівів, такий семінар надовго запам’ятається, і, незважаючи на те, що тема самогубства досить делікатна і похмура, вона змушує задуматися про сенс життя, вчить бути уважнішими до наших близьких і дорожити коханням, родиною і тією позитивною енергією,  підтримкою, яку дає нам спілкування в дружньому колективі.

Водночас ця тематика спонукає замислитися над іншими літературознавчими, культурологічними, психологічними проблемами, зокрема цікавою постає проблема межі між геніальністю і безумством…

Олена Мухіна,

студентка Інституту філології та соціальних комунікацій

На світлинах: найцікавіші моменти «філологічного воркшопу». 

СВЯТО РОЗУМНИХ І ТАЛАНОВИТИХ

Цікава, довгождана подія зібрала студентів та викладачів у святковій залі Бердянського державного педагогічного університету, де 23 жовтня пройшла урочиста церемонія вшанування та нагородження найрозумнішої, найталановитішої, найзавзятішої молоді не тільки університету, а й Бердянська –  «СТУДЕНТ РОКУ 2012»!!!

Номінантами на звання «Староста року» цьогоріч були: Наталя Буриліна – студентка 6 курсу соціально-гуманітарного факультету, Наталя Малюга – студентка 5 курсу  Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв, Володимир Жаров – студент 3 курсу факультету економіки та управління, Тетяна Безштанько –  студентка 3 курсу   Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти, і в чесній боротьбі звання виборола Наталя Буриліна.

Валерія  Самсонова – студентка 4 курсу, голова волонтерського загону та тренер школи волонтерів Інституту соціально- педагогічної та корекційної освіти, учасниця акцій "Молодь проти СНІДу", "Серце до серця", "Тиждень здорового способу життя"; проводила тренінги проти насильства, алкоголізму, наркоманії  в школах та коледжах, брала участь у акціях для дітей з інтернатів "Діди морози-волонтери" та "Святий Миколай – дітям"… І цілком закономірно, що саме вона виборола високе звання – «Волонтер року».

В номінації "Журналіст року" з-поміж студентів Інституту Філології та соціальних комунікацій нагороду отримала Христина Корінець – студентка 2 курсу, студкореспондент інформаційного відділу гуртожитку Бердянського державного педагогічного університету, заступник голови інформаційного відділу студентської ради, кореспондент газети «Університетське слово», «Бердянск деловой».

Звання «Профспілковий діяч року» виборола Ольга Заблодська – студентка 6 курсу, голова профбюро Інституту соціально педагогічної та корекційної освіти, голова комісії громадського контролю пунктів харчування, стипендіат Запорізької облдержадміністрації, учасниця всеукраїнських благодійних акцій "Серце до серця", "Я проти насилля".

«Спортсменом року» стала Ганна Терещенко – студентка 3 курсу факультету фізичного виховання, майстер спорту України міжнародного класу з ушу, переможниця чемпіонату світу в Сінгапурі у 2010 році, переможниця чемпіонату Європи у Талліні у 2011 році.

За звання «Суспільний діяч року» боролись Ксенія Тільчарова – студентка 6 курсу соціально-гуманітарного факультету, депутат Бердянської обласної молодіжної ради з 2010 року, депутат Запорізької обласної молодіжної ради з 2012 року, організатор щорічних дебатів між студентами Бердянського державного педагогічного університету; Ольга Щербина – студентка 3 курсу соціально-гуманітарного факультету, голова сектору зовнішніх відносин Молодіжної ради при виконавчому комітеті Бердянської міської ради, член комітету молоді Бердянська, учасниця багатьох благодійних акцій, а нагороду отримав Артур Галиця – студент 7 курсу, голова профбюро Інституту фізико-математичної та технологічної освіти, учасник форумів та конференцій, організованих Асоціацією правозахисних студентів України.

Кращою в номінації «Артист року» стала Ганна Вєрєнько – студентка 6 курсу, учасниця 12 Міжнародного фестивалю слов’янської фортепіанної музики, лауреат 1 премії ІІІ Всеукраїнського відкритого конкурсу "Алуштинские россыпи", учасниця Днів польської культури в Бердянську.

За звання «Вчений року» змагалася найкращі студенти БДПУ –  майбутні кандидати та доктори наук,доценти та професори, автори монографій та підручників… Цю високу нагороду отримала  Юлія Сиса – студентка 5 курсу Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти, член вченої ради університету. Юлія посіла 1 місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у 2012 році, 2 місце на Днях науки Таганрозі.

Редактор газети «Університетське Слово», регіональний директор американського Фонду імені К. Ковшевич Степан Герилів відзначив чотирнадцятьох кращих з кращих, які в цьому навчальному році вибороли право стати Стипендіатами Фонду і вручив кожному з них іменні Сертифікати.

Гостей свята радували своїми талантами артисти ансамблю естрадного танцю «МарЛен» (керівник – доцент Олена Мартиненко), університетські співаки та музиканти…

…Наступає хвилююча мить, якої всі так довго чекали – залишилась одна, але найголовніша номінація – «Студент року 2012». Університетське журі обрало найкращого, найрозумнішого, найталановитішого студента  Бердянського державного педагогічного університету. Для нагородження було запрошено голову бюджетного комітету Верховної Ради України Валерія Баранова та першого проректора БДПУ Володимира Федорика, які під бурхливі аплодисменти оголосили, що цього високого звання нинішнього року заслужено удостоєна студентка 4-го курсу Інституту філології та соціальних комунікацій Вікторія Лутчак, якій вручили відповідні відзнаки та цінні подарунки. А Вікторія, подарувала присутнім чудову українську пісню…

Привітавши Вікторію з перемогою, ми попросили її відповісти на декілька запитань:

– Чи очікувала, що саме ти здобудеш цю перемогу?

– Для мене це була повна несподіванка. Дуже приємно, що всі старання протягом 4 років були оцінені. Це недоспані ночі, хвилюючі моменти очікування, а в кінці цього перемога, яка дуже багато для мене значить.

– Які відчуття були коли проголосили твоє ім’я?

– Словами всі емоції не передати. В цей момент ніби всі роки мого навчання в Бердянському державному педагогічному університеті пробігли перед очима. Де були, як тривога так і радість.

– Які в тебе подальші плани?

– Моє кредо в житті – «Дорогу здолає той, хто не зупиняється». Кожна перемога, додає мені впевненості в своїх силах і в справі, яку я люблю. Стає поштовхом до нових досягнень. Планів дуже багато і я буду докладати ще більших зусиль для їх реалізації.

– Кому ти би хотіла висловити подяку?

– Я дуже вдячна своїм викладачам за хороші знання та підтримку, Степану Гериліву – головному редактору «Університетського слова» та регіональному директору американського фонду ім. К. Ковшевич за допомогу, добре слово й чуйну пораду, до котрого я завжди прислухаюсь і думка якого для мене дуже важлива. А також директору Фонду ім. К. Ковшевич пані Христині Дурбак за надання гранту на навчання вже третій рік поспіль, який багато значить для мене і моєї сім’ї. Щирі слова вдячності висловлюю завідуючу кафедри соціальних комунікацій Юлії Мельниковій, директору Інституту філології та соціальних комунікацій Ользі Харлан, провідному фахівцю з виховної роботи Анетті Омельченко, заступнику директора з виховної роботи Вікторії Коркішко, керівнику народно-фольклорного ансамблю «Хуртовина» Інні Пащенко та, звичайно, ректору БДПУ Вікторії Зарві, без підтримки та уваги яких всього цього не було б. А також мені дуже приємно, що завжди нашу молодь підтримує народний депутат України, голова бюджетної комітету Верховної ради України Валерій Баранов. Спасибі їм усім велике!   

– Що би ти побажала студентам, аби вони досягали ось таких  звершень?

– Ніколи не втрачати віри в себе, не зупинятись, якщо у вас щось не виходить, не засмучуватись – се ще попереду. Послідовно, наполегливо досягайте поставленої мети, і у вас обов’язково все  вийде!

Христина Єрофеєва,

Юлія Барно,

кореспонденти «УС»

На світлинах: так виглядало вшанування найталановитіших та найрозумніших студентів БДПУ нинішнього року

Світлини з архіву Студентського клубу

ФЕСТИВАЛЬНІ ДНІ «ДЕБЮТУ ПЕРШОКУСКНИКА»

Фоторепортаж

Цьогоріч традиційний конкурс-фестиваль сценічного мистецтва серед наймолодших із нашої великої студентської родини «Дебют першокурсника», на відміну від минулорічних, проводиться аж у чотири етапи. Першими на велику університетську сцену вийшли новачки факультету фізичного виховання, Інституту філології та соціальних комунікацій, а наступними – факультету освітніх інженерно-педагогічних технологій та соціально-гуманітарного факультету. Цікаві сценарії, колоритні танці, гарні пісні, вітання керівників, «солодкі» призи профкому – це далеко не повний перелік всього, що пропонувалося глядачам. А присутні в залі з радістю нагороджували  аматорів сцени багатими аплодисментами! Ретельний підбір світлин допоможе і вам поринути в фестивальну атмосферу і поглядом доторкнутись до високого мистецтва цьогорічних університетських першокурсників.

«Університетське Слово»

Світлини Романа Костромицького, з архівів Студентського клубу та «УС»

ВАГОМИЙ КОЛЕКТИВНИЙ ДОРОБОК

Нещодавно побачило світ нове фундаментальне видання «Управління навчальним закладом», затверджене Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, як підручник для студентів вищих навчальних закладів.

В ньому розкрито теоретичні основи та методи побудови організаційних структур управління навчальним закладом, планування навчально-виховного процесу, формування структури колективу, мотивації педагогічної праці, контролю за результатами педагогічної діяльності, впровадження інновацій, професійної культури та її складових керівника навчального закладу.    Засвоєння змісту підручника надасть змогу магістрам – майбутнім керівникам навчального закладу – сформувати особисту управлінську концепцію.

Підручник підготував авторський колектив у складі: Сергія Немченка –  к. п. н., доцента кафедри педагогіки вищої школи, управління навчальними закладами та методики викладання суспільнознавчих дисциплін, соціально-гуманітарного факультету; Олександра Голіка –  к. п. н., доцента кафедри педагогіки вищої школи, управління навчальними закладами та методики викладання суспільнознавчих дисциплін, соціально-гуманітарного факультету; Олени Кривильової –  к. п. н., доцента кафедри професійної педагогіки та професійного навчання, факультету освітніх інженерно-педагогічних технологій та Ольги Либідь –  старшого викладача кафедри педагогіки інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв.

Тіна Єрофєєва,

Юлія Барно,

студентки кафедри соціальних комунікацій БДПУ

ІЗ ПОЛЬСЬКОГО ОПОЛЕ ТА АВСТРІЙСЬКОГО ВІДНЯ

НЕДАВНО ПОВЕРНУЛИСЬ ВИКЛАДАЧІ ТА СТУДЕНТИ БДПУ

А якщо конкретніше, то саме студенти факультету економіки та управління разом із своїми наставниками вже в цьому навчальному році встигли побувати спочатку в  Польщі, де в Вищій Школі Управління і Адміністрації міста Ополе стали учасниками ознайомчого семінару.  Він розпочався зі знайомства з керівництвом ВШУіА, зокрема, молоді економісти змогли познайомитися з ректором Школи М. Дучмалом. Невід’ємною частиною семінару стали курси польської мови для початківців та лекції з історії та культури Польщі, які дали всім учасникам значно ширше уявлення про цю колоритну країну. Встигли викладачі та студенти взяти участь і в обговоренні такої серйозної теми, як «Економіко-політичні досягнення Польщі в ЄС».

ft3

На завершення семінару представники нашого університету підписали з ректором Вищої Школи Управління і Адміністрації договір про співпрацю в різних сферах науково-освітнього процесів та в культурній діяльності.

 Після плідних відвідин Польщі  вишівські економісти вирушили до прекрасного  Відня, де встигли насолодитися старовинною архітектурою, поблукавши історичними вуличками міста… А щоб яскраві моменти залишились в пам’яті надовго, зробили на згадку безліч влучних світлин.

Поїздка принесла кожному не лише багато позитивних емоцій, але й вагомий вантаж нової та цікавої інформації, який вже допомагає студентам у навчальному процесі…

Юлія Барно,

студентка БДПУ, кор. «УС»

ВІКТОРІЯ КАЛІБЕРДА –

ГОЛОВА СТУДЕНТСЬКОЇ РАДИ!

Активну, завзяту, цілеспрямовану студентку факультету фізичного виховання Вікторію Каліберду обрано новим головою Студентської ради БДПУ.

DSC02102

Цьогорічні вибори відбулися в малій актовій залі університету. За право очолювати головну студентську посаду змагалися: Рустам Нурієв, Оксана Василенко, Євген Роженков. Кожний з них був гідний  були перемоги, але перемагає найкращий. Кількість голосів розподілилися таким чином:  Каліберда Вікторія (ФФВ) – 54 голоси; Нурієв Рустам (ІФМТО) – 23 голоси; Роженков Євгеній (СГФ) – 15 голосів; Василенко Оксана (ІППОМ) – 13 голосів. До складу лічильної комісії увійшли: Станіслав Захаревич – голова комісії, студдекан факультету освітніх інженерно-педагогічних технологій Тетяна Красько, студдекан Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв Максим Тюхта, голова інформаційного відділу Студради БДПУ Вікторія Лутчак, голова наукового сектору Студради БДПУ Ольга Трюхан.   Вибори були чистими й прозорими. По завершенню виборів голова Студради Станіслав Захаревич (2011-2012 навчальний рік) вручив всьому колективу Студради пам’ятні грамоти.  Бажаємо новообраному голові Студентської ради Бердянського державного педагогічного університету Вікторії Каліберді успіхів та натхнення в роботі.

Вікторія Лутчак,

голова інформаційного відділу

Студентської ради БДПУ, кор. «УС»

ЗНОВУ ЖОВТЕНЬ…

 ЗНОВУ ВИСТАВКА. ЗНОВУ – НАГОРОДИ!

Бердянський державний педагогічний університет взяв участь у IV національній Виставці-презентації «Інноватика в сучасній освіті », яка пройшла в Києві 16-18 жовтня 2012 року. Організаторами виставки виступили Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Національна академія педагогічних наук України та компанія «Виставковий світ». Варто зазначити, що у виставці-презентації брали участь навчальні заклади різних форм власності, наукові установи, органи управління освіти, а також видавництва і міжнародні представництва. Загалом – майже 500 учасників.

presents

У конкурсі  тематичних номінацій від БДПУ була представлена  колективна методична розробка кафедри фундаментальних та інженерних дисциплін ФОІПТ за темою: «Використання комп’ютерного імітаційного моделювання на базі «AVR – мікролаб ІІ» при навчанні програмуванню мікроконтролерів майбутніх інженерів-педагогів» (авторський колектив: Хоменко В. Г., к. техн. н., доц. декан факультету ФОІПТ – керівник; Антоненко О. В., к. техн. н., зав. каф.  фундаментальних та інженерних дисциплін ФОІПТ; Чуприна Г. П., к. пед. н., доц. каф.  фундаментальних та інженерних дисциплін ФОІПТ; Бардус І. О., к. пед. н., ст. викл. каф.  фундаментальних та інженерних дисциплін ФОІПТ; Григорян І. В., магістрантка ФОІПТ). Ця розробка розглядалась НАПН України завчасно до початку виставки  і отримала золоту медаль лауреата.   Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв презентував у ході роботи виставки інноваційні техніки образотворчого мистецтва в початковій освіті (доповідачі: Коваль Л. В. – д. п. н., професор, директор ІППОМ; Малицька О. В. – к. п. н., доцент кафедри навчальної освіти ІППОМ та Алябушева М. В. – ст. викладач кафедри мистецьких дисциплін та методики їх навчання ІППОМ). Вони знайомили відвідувачів виставки з технологіями квілінгу та паперопластики (декоративна робота з папером). За результатами презентації доповідачі отримали Диплом за участь у виставці.

Експозиція БДПУ користувалася  великим попитом. Відвідувачів було дуже багато, їх, зокрема, цікавило за якими напрямами у нас діє підготовка бакалаврів, спеціалістів магістрів? Багато запитань ставилося з приводу підготовки науково-педагогічних кадрів через аспірантуру та докторантуру.  Відвідувачі нашої експозиції приємно були здивовані тим, що в нас відкрита Спеціалізована Рада із захисту кандидатських дисертацій. Особливою популярністю користувалися наукові та методичні публікації викладачів університету, представлені на нашій експозиції.

БДПУ нагороджений дипломом за представлену експозицію на виставці, особисті подяки отримали за участь у виставці ректор – В. А. Зарва та перший проректор  В. М. Федорик.

Варто відзначити, що участь у подібних виставках – це досить вдалий маркетинговий хід керівництва університету, бо ж саме це дозволяє вирішувати цілу низку важливих питань з життя та розвитку вишу, спрямовує в потрібне русло профорієнтаційну роботу, дає можливість обмінюватися досвідом з іншими навчальними закладами…

Людмила Костенко,

завідувач підготовчого відділення БДПУ

МАЙСТЕР ЧИСТОТИ РІДНОГО СЛОВА

З когорти видатних мовознавців

mch1.У жовтні 2012 року нашому земляку, уродженцю села Андріївка Бердянського району, Олексі Наумовичу Синявському виповнилося б 125 років. Після закінчення Харківського університету з 1920 по 1928 рр. працював професором української мови Харківського інституту народної освіти, з 1928 р. – очолював Діалектологічну комісію ВУАН, із 1930 р. – завідував відділом діалектології Інституту мовознавства ВУАН, одночасно (1932-37 рр.) – обіймав посаду професора київських університету та педагогічного інституту.

На пошану славетного земляка викладачі кафедри філологічних дисциплін (завідувач – доцент  М. М. Греб) провели наукові читання «З когорти видатних мовознавців», мета яких – розглянути роль лінгвіста у становленні норм сучасної української літературної мови, його внесок у розвиток фонетики та діалектології.

До участі у наукових читаннях було залучено студентів ІІ курсу  Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв, які підготували стіннівки та доповіді про життєвий шлях і науковий доробок мовознавця. Під час заходу учасники наголосили, що наш земляк належав до славної когорти талановитих, патріотично налаштованих українських філологів.

Близько 10 років Олекса Наумович працював у мовознавчих установах Академії Наук Києва. Усю творчу енергію, талант віддавав дослідженню рідного слова, безкомпромісній боротьбі за його чистоту та розквіт, рішуче виступав проти вживання архаїчних слів, іноземних термінів.

Праці Олекси Синявського «Короткий нарис української мови», «Порадник української мови» в 20-ті роки ХХ ст. були настільними книгами у школах. Він є редактором остаточного варіанта «Українського правопису», ухваленого на Правописній конференції у Харкові 1927 р., автором книги «Норми української літературної мови» (1931 р.), які вплинули на стандартизацію  мови,  стали  видатною  подією  в  історії українського мовознавства.

Сьогодні актуально звучить думка Олекси Синявського про те, що «єдність будь-якого народу виявляється насамперед в єдності його літературної мови, цієї найголовнішої ознаки нації».

Світлана Глазова,

доцент кафедри філологічних дисциплін

На світлинах: учасники наукових читань

ПРОБЛЕМИ ПОЕТИКИ НА ФОНІ КОНКРЕТИКИ

Щось цікаве з міжнародної наукової конференції в Кам’янці-Подільському

pp1У Кам’янець-Подільському національному університеті на початку жовтня відбулася ІV Міжнародна наукова конференція «Актуальні проблеми історичної та теоретичної поетики», у якій взяли участь понад 100 науковців із України, Росії та Японії. 5 жовтня проходили пленарні засідання, під час яких виголосили доповіді відомі українські та російські вчені: доктор філологічних наук, професор Бедзір Н. П. «Творческая деятельность русской литературной эмиграции в Подкарпатской Руси в 20-30-е гг. ХХ в.», Абрамович С. Д. «Чеховская поэтика как преображение реальности (Рассказ «На подводе»)», Кеби О. В. «Художественный мир Андрея Платонов: пространство и текст», Волковинський О. В. «Алітераційні епітети в ранній ліриці В. Кобилянського», Кудрявцева М. Г. «Застережливі візії класиків: до проблеми містичного реалізму Ч. Айтматова в романах «І понад вік триває день» і «Плаха». Після пленарних засідань на учасників конференції чекала екскурсія до Кафедрального костьолу святих Петра і Павла та концерт органної музики.

6 жовтня відбулися секційні засідання: «Індивідуальні поетики в контексті культурно-естетичних парадигм», «Текст, інтертекст, культура», «Літературні жанри в проекції історичної та теоретичної поетики», «Компаративістичні та інтертекстуальні виміри літератури», «Поетика і проблеми сучасної інтерпретації літературно-художніх творів», під час яких обговорювалися проблеми українського літературознавства та поетики окремих авторів української, російської, англійської та японської літератур. На секційному засіданні «Поетика і проблеми сучасної інтерпретації літературно-художніх творів» найбільш цікавою, на наш погляд, була доповідь аспірантки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Крючкової Ольги: «Власне «я» Г. Нормінтона у романі «Корабель дурнів» (автопортрет автора в «маскарадному дійстві» роману)». Г. Нормінтон – молодий англійський письменник-романіст малодосліджений навіть у англійському літературознавстві, а дисертація Крючкової О. Р. – перша у світі наукова праця, присвячена творчості цього автора. Роман Г. Нормінтона побудовано як «дзеркальне» відображення однойменної картини-триптиха німецького середньовічного художника Босха, клірика, глибоко віруючої людини, мораліста та, водночас, відомого майстра містифікацій.

Окремо слід відзначити надзвичайно приємне враження від екскурсії у Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець». «Старе» місто Кам’янця-Подільського знаходиться на острові посеред близько 60-метрового каньйону, на дні якого протікає мальовнича річечка, і сполучається з «новим» містом та фортецею, що розташувалися на різних «берегах» розщелини, двома мостами, висота яких над рівнем найнижчої точки каньйону дорівнює висоті пташиного польоту. Місто було засноване у ХІІ столітті і в різні часи належало різним державам та культурам: середньовічні ратуша та фортеця з масивними фортифікаційними укріпленнями, старовинними вежами, 120-метрової глибини криницею та майданчиком для вдосконалення стрільби з лука та арбалета, барокові ліплення та статуї святих у домініканському костьолі, залишки ханського гарему та мечеті, вірменська дзвіниця, Руська брама та Кафедральний костьол святих апостолів Петра і Павла часів Речі Посполитої, будинки містян у класицистичному стилі ХІХ століття, вулички, мощені старовинною бруківкою, затишні кав’яренки часом усього на два столики, де привітна господиня запитає: «Чи пані бажає каву «по-віденськи», чи «по-турецьки?», – загалом комфортне і цікаве місто.

 

Ольга Боговін,

старший викладач кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури ІФСК БДПУ

На світлинах: учасниця конференції Ольга Боговін у Кам’янці-Подільському 

ШУКАЄШ ВИХІД? ТОБІ ДОПОМОЖУТЬ!

Студентське життя насичене багатьма подіями і не завжди вони пов’язані з радісними спогадами. Життя не без проблем – це знає кожен, але подекуди нам здається , що виходу з даної ситуації немає, тоді ми звертаємось до людей, що нас оточують, але і вони можуть не знайти правильної відповіді. Однак, у нашому університеті нещодавно з’явилася навчальна психолого-консультаційна лабораторія, яка зможе допомогти кожній людині відшукати правильний шлях.

image_psy_lab1Для того, щоб конкретніше дізнатися про роботу лабораторії, я вирішила поспілкуватися з її керівником – доцентом кафедри психології Наталею Валентинівною Жук.

– Наталю Валентинівно, який час працює лабораторія і який напрям вашої діяльності?

– Лабораторія відкрилась 8 січня 2012 року, ми доволі молода організація, бо працюємо трохи більше ніж 6 місяців. Наша діяльність здійснюється за напрямками: консультування, попередження, діагностика та оскільки лабораторія навчальна,  ми навчаємо студентів спеціальності «Практична психологія».

– Хто зараз працює в лабораторії і які обов’язки виконує?

– Окрім мене, в лабораторії працює провідний фахівець Тетяна Володимирівна Ляхор і лаборант – Ольга Андріївна Малихіна. Нас всього троє, однак, до нашої роботи залучена вся кафедра психології. Певний спеціаліст займається окремим випадком в залежності від напрямку діяльності.

– Хто може до Вас звернутися?

– Ми не обмежуємося лише студентами, до нас може звернутися викладач, абітурієнт, будь-хто. Наприклад, минулого року до нас звернувся відділ кадрів університету з метою виявлення в них розвинутих навичок клерка. Ми підібрали цілий комплекс методик  і задовольнили їх запит. Цього ж року ми їм запропонували провести тренінг ділового спілкування.

– Допомога абітурієнтам? В чому вона полягає?

– У нас розроблений цілий комплекс тестувань для абітурієнтів, які допомогли б майбутнім студентам визначитися не лише з напрямком майбутньої професії, а й зі спеціальністю.

– Як багато студентів звернулося по Вашу допомогу?

– Звертаються дуже багато студентів з різноманітними проблемами. Ми активно працюємо  зі студентами 1 курсів, бо розуміємо, що в них виникають проблеми з адаптацією і орієнтацією в новому учбовому закладі. З 2-3 курсами дуже добре зарекомендувала себе і закріпилась у практиці методика кінолекторій. Багато роботи заплановано з 4 курсом, бо за результатами минулорічного анкетування, стало зрозуміло, що молоді люди розчаровані у своїх спеціальностях. А 5 курсам ми запропонуємо тренінги, щодо підготовки і презентації себе на робочому місці.

– Які з проведених проектів Вам запам’яталися ?

– Тренінг самоефективності справив дуже велике враження на студентів. Майже всі учасники змінили мотивацію в своєму житті. Не менш важливою, була наша зустріч з дітьми, які хворі на аутизм. Всі проекти – це дуже великий досвід для нас, як для психологів.

– Які в Вас подальші плани розвитку?

– Ми плануємо дуже багато роботи на цей рік. Це перший рік, коли ми будемо працювати за планом, тому для нас це дуже відповідально. Дуже хотілося б зробити лабораторію для проведення тренінгів для студентів. Також, маємо в планах, зробити в гуртожитку дискусійний клуб. А ще є велика мрія організувати в Бердянську всеукраїнський фестиваль з практичної психології, щоб дізнатися проблеми, які хвилюють студентство.

Юлія Барно,

студентка БДПУ, кореспондент «УС»

Фото з архіву лабораторії.

Hostel TV: «Не кожен може зважитися на такий вчинок»

Інтерв’ю

Особливу креативність і сміливість проявили звичайні студенти соціально-гуманітарного факультету Бердянського державного педагогічного університету Кирило Косторной, Андрій Кожухар, Ігор Покровський та Сергій Сухов. Завдяки своєму відеоролику «Where my money?» про них заговорили не тільки мешканці гуртожитку, але і міста Бердянська. Численні засудження та схвалення звучать на адресу наших героїв. А як сама оцінює себе новоспечена команда «Hostel TV»?

– Кому належить ідея відеоролика?

– Кирило: Ідея була моєю, але я не знав, хто займеться зйомкою та монтажем цього ролика. Я запропонував зайнятися цим Андрію Кожухарю, і він мене підтримав. Пізніше до нас приєднався Ігор та Сергій.

– Що вас надихнуло?

– Кирило: Швидше за все, ми почали знімати відео через лінь (сміється). Нам страшенно набридли постійні семінари, заняття, тому ми і придумали подібного роду розваги. Це краще, ніж розпивання спиртних напоїв у під'їздах. Хочу зауважити, що під час зйомки ми були абсолютно тверезими.

– У чому полягає сенс ролика?

– Кирило: Сенс ролика лише в тому, щоб підняти людям настрій, не більше того.

– Хто придумав назву «Hostel TV»?

– Кирило: Це теж моя ідея. Слово «Hostel» з англійської перекладається як готель, гуртожиток. Спочатку відео було призначене тільки для мешканців гуртожитку, але потім ми зрозуміли, що не в усіх є інтернет, тому не кожен може його побачити.

– Що підштовхнуло вас викласти ролик на YouTube?

– Кирило: Це було заплановано з самого початку.

– Як ви ставитеся до негативних коментарів?

– Кирило: Я ставлюся до негативних коментарів відмінно, якщо вони обгрунтовані. Але я не розумію коментарі, які містять тільки одне нецензурне слово. Нам писали, що відео занадто затягнуте, довге, а також в ньому недоречне вживання слова «рубль» по відношенню до нашої гривні. Один хлопець написав, що у нас сортирний гумор. Я вирішив зайти на його сторінку в контакті, подивитися, що там за Павел Воля № 2. А у нього статус такого змісту: «Професор завалив боксера на іспиті, боксер завалив професора після». Звичайно, куди нашому гумору до його дотепного.

– Андрій: Багато хто пише, що може вийти на Приморську площу і зняти відео, яке буде набагато цікавіше нашого. Хоча не кожен може зважитися на такий вчинок, виклавши при цьому відео на YouTube.

– Кирило: У коментарях запитують, чому ми не попросимо у когось «дзеркалку». Питання: а хто нам її дасть? Звичайно, якщо ви хочете нам допомогти ми будемо дуже вдячні. Нам потрібен всього лише ноутбук (тисяч за вісім) і пару «дзеркалок». Ми б хотіли знімати з двох камер, щоб було видно реакцію перехожих і нашу власну. Знайти нас не складно: ми живемо в гуртожитку № 2 БДПУ. Можете приходити, давати свої ноутбуки, фотоапарати та іншу необхідну техніку.

– Андрій: Цих коментарів не було б взагалі, якби не хлопці з BRD 24 Berdyansk. Не знаю, хто виклав наш ролик на інформаційний портал міста Бердянська, але саме завдяки цьому у нас стільки переглядів. Спасибі їм за це.

– Сергій: Особисто я коментарі не дивлюся. Думаю, що у нас все вийшло.

– Як поставилися до випуску відеоролика ваші рідні, викладачі, одногрупники?

– Андрій: Моя мама побачила відео ще тоді, коли я його монтував. Вона сказала, що ми, звичайно, хлопці креативні, але з цією справою варто бути обережніше.

– Кирило: А моя мама ще не бачила ролик. Хоча, знаючи мене, для неї це не буде відкриттям. Одногрупникам відео сподобалося. А ось як до цього поставилися викладачі, ще не знаємо. Якщо після перегляду не виключать з університету, значить схвалили.

– Хтось із вас думав про кар'єру ведучого або журналіста?

– Кирило: Я хотів поступити на журналіста, але бажання не завжди збігаються з дійсністю. Спочатку я їхав подавати документи в ДНУ, але пропустив творчий конкурс, та й прохідний бал не дозволяв вступити на бюджет (втім, як і в БДПУ). Я навіть збирався перевестися після 1 курсу на цю спеціальність, але якось не склалося.

– Андрій: Я теж збирався вступати на журналістику. Здавав навіть творчий конкурс, але теж не склалося.

– Сергій: А я з самого спочатку вступав на соціально – гуманітарний факультет.

– Коли плануєте випустити наступний відеоролик?

– Кирило: Справа в тому, що основною трудністю для нас в даний момент є погода. Людей на Приморській площі з кожним днем ​​менше. Я вже навіть визначився з місцем, де будуть проходити зйомки, але це поки залишиться в секреті.

– Що хотіли б внести нового?

– Кирило: Хотілося б внести щось більш веселе,  позитивне. У мене вже є п'ять тем для роздумів.

– Чому обрали тему грошей у випуску № 1?

– Кирило: Тому що це плід нашого життя.

– Сергій: І їх завжди не вистачає!

– Ви створили групу в контакті «Hostel TV». Хто автор ідеї?

– Кирило: Це Андрій.

– Андрій: Я відповідаю більше за зйомку, монтаж, групу. Не думав, що буду зніматися у відео.

– Кирило: До того ж монтаж займає більше часу, ніж сам процес зйомки.

– Андрій: Відео я монтував цілий тиждень.

– Якщо хтось виявить бажання вступити в ваш колектив …

– Кирило: Це цілком можливо.

– Чи вважаєте ви себе зірками Інтернету?

– Кирило: Ні, не дуже (сміється).

– Чому?

– Кирило: Це не принесло нам популярності … хоча чому, адже в нас беруть інтерв'ю (посміхається).

– Хочете вийти на більш високий рівень?

– Кирило: Так. Хочемо, щоб нас показували по розважальному телеканалу «Тет» або «ICTV».

Бесіду вела Кристина Корінець,

студентка 3 курсу, спеціальність «Журналістика».

На фото: Христина із авторами відеоролика; аза цим посиланням http://youtu.be/ZzGrVDPuGU8 зможете його переглянути