УНІВЕРСИТЕТСЬКА «КУЗНЯ» ФАХІВЦІВ ЗУСТРІЧАЄ ГОСТЕЙ

Лист з гімназії

Традиційно восени Бердянський державний педагогічний університет привітно відчиняє двері для учнівської молоді міста, яка вже від сьогодні визначається зі своїм професійним майбутнім. Тож, 23 листопада 2012 року  випускників гімназії №3 вітала кафедра філологічних дисциплін Інституту філології та соціальних комунікацій (завідувач – доцент Греб М. М.). Провідниками у світ академічної освіти для гімназистів стали кандидат філологічних наук, доцент Глазова С. М. і студенти 32 групи соціально-гуманітарного факультету.

Майбутні історики та правознавці відчули себе у своїй стихії, коли презентували сторінки розвитку місцевої alma mater, розповідали про життя відомих випускників: бактеріолога В. Хавкіна, «червоного адмірала» П. П. Шмідта, відомого українського композитора й поета-перекладача П. І. Ніщинського (Петро Вайда), математика А. З. Епіфанова тощо. Теперішні студенти переконали майбутніх, що БДПУ є одним із педагогічних навчальних закладів, у якому виховують справжніх вчителів за покликанням. У стінах вишу студентству створені умови для розвитку наукових, творчих та спортивних здібностей.

Після змістовної екскурсії головним корпусом університету, що є пам’яткою архітектури, гімназистів запросили до п’ятого корпусу, де проінформували про структуру університету та правила вступу на різні спеціальності. Доповіді третьокурсників супроводжувались відеорядом. Приємною несподіванкою для гостей стало знайомство з директором Інституту філології та соціальних комунікацій, професором Харлан О. Д., виступ якої змусив молодь замислитися над значущістю професії педагога, що є тією ланкою суспільства, яка становить основу розвитку будь-якої країни.

Спілкування в колі студентів та викладачів проходило невимушено та жваво. Абітурієнти мали змогу в неформальній гостинній обстановці дізнатися більше про студентське життя.

Хочемо висловити вдячність викладачам та студентам БДПУ за небайдужість і допомогу у виборі майбутньої професії.

Л. Сидоренко,

класний керівник та учні 11 класу гімназії №3 «Сузір’я»

ВИЩУ ОСВІТУ БУДЕМО УБЕЗПЕЧУВАТИ!

Вища освіта нації відноситься до фундаментальних цінностей держави і повинна бути убезпеченою від дужих вітрів глобалізації. Польський дослідник‑едуколог Марек Квієк запровадив поняття „безпека вищої освіти”. Ця родова ознака функціонування університетської спільноти знайшла відображення в працях М. Михальченка, В. Андрущенка, В. Лугового, І. Беха, В. Лутая, С. Миколаєнка, Г. Селевка, Л. Карамушки, Г. Даниленко, Н. Нечипор, Хосе Ортега-і-Гассет, М. Фуллана.

21 листопада 2012 року на кафедрі педагогіки вищої школи, управління навчальним закладом та методики викладання суспільствознавчих дисциплін відбувся методологічний семінар „Безпекові стратегії вищої освітиˮ.

В законодавчій базі про освіту провідних країн світу (Закон „Про вищу освіту” США, Закон Франції „Про вищу освіту”, Закон Великобританії „Про подальшу та вищу освіту”, Рамковий закон Німеччини „Про вищу освіту”) безпекові аспекти знайшли відображення. На превеликий жаль в Законі України „Про вищу освіту” та в проекті його нової редакції поняття безпеки відсутнє.

В ході семінару виступили: проф. В. Крижко (Методологічні засади безпеки вищої освіти, кандидат педагогічних наук), О. Старокожко (Аналіз оцінки показників безпеки в БДПУ), аспірант кафедри О. Грицайова (Безпекові засади реформування вищої освіти), магістр К. Тільчарова (Протистояння корупції та плагіату в університетських кампусах).

Дослідження викладачів кафедри засвідчили, що студенти знизили моральну планку такого явища як „плагіат” при виконанні курсових, дипломних, магістерських робіт, тобто ця проблема не вважається їм як такою, що може призвести до відповідальності. Але ж ми знаємо прецеденти цивілізованого світу стосовно високих норм моральної та службової відповідальності за плагіат (угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан, міністр освіти Німеччини Аннетта Шаван,  віце-президент Європарламенту Сільвана Кох-Мерін, міністр оборони Німеччини Карл-Теодор цу Гуттенберг).

У роботі семінару взяли участь: ректор університету В. А. Зарва, перший проректор В. М. Федорик, проректор з науки І. Т. Богданов, голова методичної ради університету Н. Л. Сосницька, члени кафедри професійної освіти, деканату соціально-гуманітарного факультету, магістранти (див. світлини).

Ректор університету Вікторія Зарва вказала на актуальність теми семінару та можливість використання його матеріалів у практиці управління університетом (див. світлину). Володимир Федорик прийняв пропозиції методологічного семінару щодо створення на сайті університету портфоліо „Безпека” і запропонував опрацювати питання укладання угод між університетом та студентом щодо взаємної відповідальності у дотриманні Статуту університету.

Ольга Старокожко,

старший викладач кафедри педагогіки вищої школи,

управління навчальним закладом та методики викладання суспільствознавчих дисциплін,

кандидат педагогічних наук

ГАРНО СВЯТО ВІДЗНАЧАЛИ

Мешканці університетського гуртожитку № 2 відсвяткували міжнародний День студента. Розвішані в актовій залі яскраві плакати посилили атмосферу свята. Креативні, з почуттям гумору ведучі Максим Вебер та Сергій Куценко розважали молодь свіжими жартами. Комендант Володимир Столярчук побажав студентському колективу щастя та міцного здоров’я. Після привітання почалася кульмінаційна частина свята.

Першою виступила Юлія Тиндик з піснею про студентів, яка супроводжувалася «підтанцьовкою» дівчат. Номер налаштував молодь на позитивну хвилю та гарний настрій. Далі прозвучала лірична, романтична та стримана пісня «Шопен» у виконанні Аліни Воробйової. На мить ми поринули у світ «хвороби» під назвою кохання. Наступна виконавиця Уляна Єгорова тішила  глядачів запальною піснею «Пусть не меркнут огни».

Далі за сценарієм на студентів чекав цікавий конкурс. Два хлопці та дівчина повинні виконати бажання, яке написане на аркуші паперу. А було там таке: станцювати перед мешканцями гуртожитку, випити пляшку води за обмежений час та поцілувати когось у щічку. Інший конкурс вимагав від студентів написання міні-розповіді(не просто міні, а мега-міні) на тему: «Чому студенти БДПУ кращі від студентів інших університетів?». А відповідь проста: ми розумні, креативні і в нас закладений справжній педагогічний дух. Олександр Майданов зачитав студентам реп, яким викликав бурхливі оплески.  Мешканка гуртожитку Анастасія Хаджинова приготувала асорті пісень англійською мовою, чим дуже захопила присутніх. Запальним танцем розважали студентів Катерина Остапко, Ліана Лукіна та Юлія Слівець. Далі молодь слухала пісню «Чудо» з репертуару Нюши, яку виконала Тетяни Чумак. Та на цьому потік пісень не закінчився. Андрій Смолін виконав власну пісню під гітару. Студентство – це не тільки навчання, сесія, голодний шлунок та мрії про сон. Це ще кохання. Саме тому мешканці гуртожитку Наталя Черевко та Артем Іванов виконали танець любові та пристрасті – танго,  в якому стільки емоцій і почуттів. До дійсності нас повернули баяністи Богдан Сопко та Христофор Карадон, які веселили студентів та гостей своєю грою на цьому непростому інструменті, а згодом у хід знову пішла гітара – Владислав Власов та Ігор Семенка виконали пісню під назвою «З тобою». А завершили свято ведучі Максим Вебер та Сергій Куценко. Хлопці продемонстрували комічні та веселі міні-сценки. Після концерту на мешканців гуртожитку чекала дискотека, під вправним «командуванням» діджея якої Сергія Зенькіна. Ось так відпочивали студенти нашого гуртожитку, відзначаючи своє «професійне» свято…

Кристина Корінець,

кор. «УС»

ЗАПОЛОНИЛИ ЧАРИ МУЗИКИ

У ПОШУКАХ ОБДАРОВАНОЇ МОЛОДІ

Наприкінці цьогорічної осені відбувся 3-й Регіональний конкурс обдарованої молоді в галузі вокального та інструментального мистецтва, організований кафедрою мистецьких дисциплін та методик їх навчання (зав. кафедри к. пед. н, доцент Ірина Дубінець) за  підтримки Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв (директор д. пед. н., професор Людмила Коваль).  Мета його – виявлення обдарованої молоді в галузі вокального та інструментального мистецтва, розкриття творчої індивідуальності та виконавської майстерності учасників, професійна спрямованість молоді щодо майбутньої музично-педагогогічної діяльності. Після відбіркового туру (10 листопада) до участі в фіналі було допущено 12 учасників у номінації «Вокальне мистецтво» та 4 учасників у номінації «Інструментальне мистецтво». Це учні 10-х та 11-х класів загальноосвітніх шкіл Бердянська та Бердянського району, інших районів Запорізької області. Усі вони мріють стати професійними педагогами-музикантами та вступити наступного року до нашого вишу на спеціальність «Музичне мистецтво». Серед учасників конкурсу були й вокалісти-початківці, і вже досвідчені музиканти – дипломанти та лауреати багатьох всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів. Але поєднували всіх конкурсантів любов до музики та велике бажання перемогти й у недалекому майбутньому стати студентами нашого університету. За результатами цікавого творчого протистояння журі визначило лауреатів конкурсу. Ними стали: Любов Згурська (диплом лауреата ІІІ ступеня), Юлія Кокіна (диплом лауреата ІІ ступеня), Олександра Отришко (диплом лауреата І ступеня), Ілля Зубаш (диплом лауреата І ступеня). У номінації «Інструментальне мистецтво» переможцями стали Данило Яковенко (диплом лауреата ІІ ступеня) та Євген Шелудько  (диплом лауреата І ступеня).

Конкурс, що став вже традиційним, довів свою значимість та ефективність, як нова форма профорієнтаційної роботи, яку нещодавно започаткувала наша кафедра. Перетворюючись у масовий захід, конкурс одночасно збирає велику кількість учнів, які вирішили пов’язати своє життя з музичним мистецтвом та професією педагога-музиканта. А викладачі мають можливість заздалегідь познайомитися з майбутніми абітурієнтами, оцінити рівень їх музичних здібностей та допомогти професійними консультаціями щодо складання вступного творчого конкурсу. Ми бажаємо нашим майбутнім абітурієнтам творчої наснаги та успішного складання зовнішнього незалежного тестування, а двері Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв завжди відкриті для тих, кому не байдужі мистецтво та творчість.

Вікторія Григор’єва,

канд. педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін та методик їх навчання

Студентка БДПУ перемогла на «Music Land»

Нещодавно в Дніпропетровську відбувся IV фестиваль-конкурс «Music Land», організований в рамках міжнародного проекту «Baskin media», у якому брали участь понад 400 молодих виконавців. Першість виборювали солісти та творчі колективи з України, Росії та Китаю. Вони змагалися в вокалі, інструментальному виконанні, хореографії, фольклорному, оригінальному, театральному та розмовному жанрах. Учасницею конкурсу від БДПУ була студентка Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв Олеся Матвіїшина.

Разом із своїм викладачем Інною Пащенко дівчина підготувала кращі вокальні твори, за виконання яких й отримала медаль та Диплом лауреата першого ступеня в номінації «Естрадний вокал». Виконавицю високо оцінили заслужені артисти, діячі культури та науки України. Олеся зуміла продемонструвати свій талант серед учасників з інших країн, піднявши рівень підготовки Бердянського державного педагогічного університету на нову висоту. А цієї перемоги не було б без активної підтримки керівництва університету, зокрема, ректора БДПУ Вікторії Зарви, директора ІППОМ Людмили Коваль, завідуючої кафедри мистецьких дисциплін та методик їх навчання Ірини Дубінець, голови профспілкового комітету університету Віталія Лоли. Вітаємо Олесю з заслуженою перемогою!

Вікторія Лутчак,

кореспондент газети «Університетське Слово»

ОЧЕЙ, ДУШІ, ДУМОК ЗАЧАРУВАННЯ,

або як студенти-журналісти осінню поезію шанували

Осінь… Як  багато можна про неї сказати. Вона багатогранна і, маючи примхливий характер, приходить несподівано і також непомітно зникає. Як багато про неї вже сказано, однак університетські студенти-журналісти 23-ї, 36-ї та 45-ї груп виявили бажання внести щось своє, те, чого ще ніхто, на їх думку, не казав до них. Саме тому 21 листопада  на кафедрі соціальних комунікацій вони провели день поезії «Осанна осені». Студенти, яким не байдужа поезія, підготували вірші Т. Шевченка, Л. Костенко, В, Шекспіра, В. Сосюри, Г. Аполлінер, А. де Мюссе та інших. А ті, хто володіє співочим талантом, спробували вразити глядачів своїми піснями про вічне – любов, радість і смуток і, звичайно, осінь… Справжньою  родзинкою вечора стало виконання англійською мовою уривку з «Ромео і Джульєтти» Ганною Сластіною та Русланом Алієвим. Також захоплювали своїми словами ведучі Єлізавета Товстоног та Максим Саєнко. Не менш вражаючою виявилася віртуозна акордеонна гра Христофора Карадона…

На завершення, своє слово сказала організатор свята Людмила Олександрівна Кондакова – кандидат філологічних наук, доцент кафедри соціальних комунікацій. Вона подякувала всім за творче розкриття талантів і побажала успіхів у пошуках натхнення від осінньої пори.

Юлія Барно, Олена Тищенко,

кореспонденти «Університетського Слова»

АРТУР ГАЛИЦЯ: «МОЯ ПЕРЕМОГА – СТИМУЛ ДЛЯ НОВИХ ДОСЯГНЕНЬ!»

Студент нашого університету Артур Галиця нещодавно став переможцем обласного конкурсу «Студент року-2012» у номінації «Студент – суспільний діяч року». Він був нагороджений премією голови Запорізької державної обласної адміністрації О. М. Пеклушенка та став власником подарункової карти «Grant gift» від «Укрсоцбанку». За плечима хлопця багато перемог у Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах. Детальна інформація далі в інтерв’ю…

– Артуре, розкажи трохи про себе.

– Народився і виріс у смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізької області. Зараз я – студент 71 групи Інституту фізико-математичної та технологічної освіти. Як тільки вступив на 1 курс, почав активно брати участь у громадському житті університету. У 2007 році був обраний профгрупоргом серед своїх одногрупників. А вже через деякий час став головою профбюро ІФМТО.                                              

– Що для тебе значить перемога у номінації «Студент суспільний діяч року», адже отримати таке визнання може не кожний, тим паче, на обласному рівні?

– Одержати таку відзнаку було для мене несподіванкою. Мене переповнювало безмежжя радісних емоцій. Перемога для мене – стимул для нових досягнень!

– Кому ти першому сповістив радісну новину і як дружина відреагувала на твою перемогу?

– Спершу я подзвонив дружині, яка дуже зраділа моїй перемозі. Вона завжди вірить у мене і підтримує всі мої ініціативи. Потім я сповістив про перемогу батьків і рідних. Їх підтримка для мене також надзвичайно важлива.

– Скажи, будь ласка, що необхідно для того, щоб досягти подібного визнання?

– Перш за все, потрібно бачити перед собою мету і йти до неї не зупиняючись; допомагати однокурсникам, брати активну участь у громадському житті університету.

– Ти, мабуть, узяв участь не в одній конференції в на теренах України та за її межами. Розкажи, будь ласка, де ти встиг побувати?

– Перша конференція відбулась у 2009 р. в Будинку профспілок (м. Запоріжжя). Також я їздив на олімпіади по фізиці до Дрогобича, брав участь у нарадах обласного студентського профспілкового активу, у засіданнях центру праці для молоді університету. Не одноразово мене відряджали для обміну досвідом до Запоріжжя та Мелітополя. У 2008 році отримав грамоту Первинної профспілкової організації Бердянського державного педагогічного університету за перемогу у конкурсі «Кращий профгрупорг – 2008». У 2010 році мене нагородили Почесною грамотою Президії Запорізького обкому профспілки працівників освіти і науки України за активну роботу в профспілковій організації та з нагоди Міжнародного Дня студентів. У 2010 році одержав грамоту Інституту фізико-математичної і технологічної освіти Бердянського державного педагогічного університету за активну участь у студентському самоврядуванні. У 2011 році нагороджений грамотою за перемогу в номінації «Профспілковий діяч року», а вже у 2012 р. – у номінації «Студент – суспільний діяч року». Крім цього, став учасником 53-студентської наукової конференції в м. Таганрог (Росія) на якій успішно захистив доповідь «Влияние геометрии проводников на их омическое сопротивление», а також нагороджений відзнаками: «За кращу студентську наукову доповідь» на секції «Дидактика природничо-наукових дисциплін», «За активну участь у міжнародній діяльності» тощо.

– Кому б ти хотів подякувати за підтримку?

– Велику подяку хочу висловити своєму наставнику, голові профспілкового комітету БДПУ Віталію Лолі, який постійно мені допомагає, завжди підкаже, «що» і «як» краще робити. Батькам – за те, що вони дали путівку в життя. Я радий, що навчаюсь саме в цьому університеті. БДПУ для мене – друга домівка.

– Скажи, які в тебе плани на майбутнє?

– Не зупинятися, робити більше добрих справ, проводити різноманітні цікаві заходи…

– Уся команда «УС» вітає тебе з перемогою і зичить успіхів у твоїй діяльності. Що ти можеш побажати читачам «Університетського Слова»?

– Читайте «Університетське Слово», бо там ви можете знайти для себе корисну інформацію. Особисто мені, газета подобається тим, що з кожним випуском вона стає більш досконалою. А кореспондентам видання хочу сказати – будьте «в курсі» всіх новин та не переставайте писати цікаві матеріали!

Вікторія Лутчак,

кореспондент газети «Університетське Слово»

НЕ ПІДЛЯГАЄ ЗАБУТТЮ

24 листопада 2012 року – День пам’яті жертв голодоморів

Голодомор 1932-1933 років – це одна з трагічних сторінок в історії українського народу, в історії сусідніх з Україною народів – Білорусі, Росії, Казахстану. Це була справжня війна влади проти свого народу, головною зброєю якої був терор голодом.

Цей день має об’єднати у великій скорботі всіх, хто любить Україну, незалежно від національності і мови спілкування, віросповідання чи місця проживання – тобто весь український народ.

Минають роки, минуть століття… Та зболена пам’ять про заморених голодом, розстріляних, закатованих житиме вічно. Вона – нагадування минулого і пересторога майбутньому. Ми прагнемо, щоб знання історії допомогли людству уникнути подібних трагедій в майбутньому. Ми хочемо щоб Голодомор ніколи не повторився ніде і ні в якій формі.

Хай же пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, додасть нам сил та волі, мудрості й наснаги для зміцнення власної держави на власній землі, розвитку демократії, вільного життя кожної людини.

Наше рідно місто Бердянськ має славетну та героїчну історію, міцні трудові традиції, народжені в роки перших п’ятирічок, гідно підтримані і примножені новими поколіннями бердянців. Але поряд із цими досягненнями  в нашій країні велася неоголошена війна з власним народом. Голодомор 1932-1933 років став найчорнішою сторінкою тривалої боротьби тоталітарного режиму СРСР проти визвольних намагань українського народу. Ця страшна трагедія забрала життя мільйонів людей. Вони стали жертвами політики сталінського  тоталітаризму проти українського народу – убивства голодною смертю понад 5 мільйонів дорослих і дітей всіх національностей та віросповідань, які мешкали на території України. Упродовж  десятиріч інформацію про ці криваві сторінки історії свідомо приховували. Лише після набуття Україною державної незалежності почали оприлюднювати жахливі факти цієї трагедії. Верховна Рада України 28 листопада 2006 року визнала Голодомор 1932-1933 років актом геноциду українського народу.

З метою вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу в місті Бердянську протягом 2007-2012 років  міськвиконком спільно з краєзнавчим музеєм проводили системну роботу, згідно з діючим законодавством України. Архівним відділом Бердянської міської ради створена електронна база на усіх померлих у місті Бердянську протягом 1932-1933 рр. за книгами записів актів цивільного стану. Загальна кількість записів про смерть – 1253. Також за свідченнями очевидців зібрано прізвища 394 осіб, які стали жертвами Голодомору. 25 листопада 2007 року в місті встановлений пам’ятний  знак жертвам Голодомору на перехресті вулиць: Кірова-Морозова. Протягом 10-ти останніх років міським краєзнавчим музеєм збираються свідчення про голодомор у Бердянську та Україні, поповнюються тематичні експозиції.

У закладах освіти та науки міста проводяться тематичні уроки, лекції, науково-теоретичні конференції про історичні події Голодомору 1932-1933 років в Україні; забезпечено поглиблене вивчення причин та наслідків  Голодоморів в Україні. Протягом 2007-2011 років  понад 2 тисячі учнів та студентів брали активну участь у Всеукраїнській краєзнавчій акції «Колосок пам’яті» та регіональній пошуковій експедиції «Досліди долю своєї родини в кінці  20-х – на початку 30-х років». У міському музеї ім. П. Шмідта експонувалась виставка “Забуттю не підлягає”. Електронний варіант зазначеної виставки також використовується в лекційній і експозиційній роботі музеями міста, міськвиконкомом, відділами освіти та культури, діяльності координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання громадян міста Бердянська. З метою всебічного висвітлення трагічних подій 30-х рр. ХХ ст. в бібліотечних закладах міста оформлені та діють книжкові виставки, тематичні полиці, інформаційні стенди: ”Безкровна війна проти народу”, “Голодомор 1932-1933 років”, “Історії трагічної сторінки”, “Трагедія українського народу”, “Забувати не маємо права”, “Жнива скорботи” тощо. Музейні експозиції, виставки доповнюються новими матеріалами, ведеться науково-дослідна робота.

   Згідно з Законом України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», Указом Президента України від 21.05.2007 № 431в Бердянську відбудеться тематичний мітинг-реквієм та покладання композицій із житніх та пшеничних колосків до пам’ятного знаку „Жертвам Голодомору”, запалення лампадок представниками органів місцевого самоврядування, установ та організацій, навчальних закладів на перехресті вул. Кірова-Морозова (мікрорайон «Скловолокно» у парковій зоні біля пам’ятного знаку «Жертвам Голодомору». Запрошуємо  представників  установ, підприємств, організацій, всіх громадян міста взяти участь  у мітингу-реквіємі 24 листопада 2012 року.

В день пам’яті жертв голодоморів приспускається Державний Прапор України на будівлях державних установ, підприємств, організацій; обмежуються розважальні заходи, проводиться Всеукраїнська хвилина пам’яті жертв голодоморів.

Факт  Голодомору не може заперечувати жодна політична сила, яку б ідеологію вона  не сповідувала. Документи свідчать про те, що Голодомор в Україні був результатом спланованих системних заходів, інструментом знищення соціальної бази народного опору радянській владі в Україні.

Наш моральний борг і політичний обов’язок – забезпечити належне вшанування жертв та постраждалих від голодоморів, відновити історичну справедливість, сприяти глибокому усвідомленню громадянами причин та наслідків геноциду українського народу, утвердженню в суспільстві нетерпимості до будь-яких проявів насильства. Ми не маємо права забувати минуле.                                                           

Ігор Зубрицький,

секретар координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання громадян міста Бердянська

НА ЗАПРОШЕННЯ МЕКСИКАНСЬКИХ КОЛЕГ

Міжнародне співробітництво Бердянського державного педагогічного університету та Заслуженого Автономного університету Пуебла, Мексика

International cooperation of Berdyansk State Pedagogical University and Honorary Autonomous University of Puebla, Mexico

Як ми уже повідомляли, з 7 жовтня по 4 листопада 2012 року делегація Бердянського державного педагогічного університету (БДПУ) у складі завідувача кафедри інформатики та програмної інженерії доктора технічних наук, доцента Віталія Межуєва та завідувача кафедри методики викладання фізико-математичних дисциплін та інформаційних технологій у навчанні, доктора педагогічних наук, професора Наталі Сосницької відвідала заслужений Автономний університет штату Пуебла (Benemerita Universidad Autonoma de Puebla –  BUAP), Мексика.

Програма поїздки була дуже насиченою. Перш за все, науковці взяли участь у Національному Конгресі з Фізики, що відбувся у місті Морелія (штат Мічуакан) із запрошеною доповіддю “Використання нових інформаційних технологій для вдосконалення навчання фізики”. (на світлині д. т. н., доц. В. І. Межуєв, проф. Феліпе Перез-Родрігез та д. п. н., проф. Н. Л. Сосницька.

Треба зазначити, що багаторічний досвід викладачів БДПУ у галузі методики викладання природничо-наукових дисциплін, зокрема фізики, викликав неабиякий інтерес з боку мексиканських учених та викладачів. Саме тому бердянські університетські вчені провели чисельні семінари в Інституті Фізики, на факультетах та в Культурному Центрі BUAP, присвячені розкриттю досягнень наукової школи БДПУ з методики викладання природничо-наукових дисциплін, а також обговоренню перспектив подальшого співробітництва у даному напрямку. Зокрема, планується переклад підручників та методичних напрацювань викладачів БДПУ на англійську мову з метою їх використання у навчальному процесі BUAP. Крім того, Н. Сосницька та В. Межуєв включені до редакційної колегії збірника наукових праць інституту фізики BUAP.

Важливою віхою поїздки стало підписання угод про співробітництво з хімічним факультетом, фізико-математичним факультетом та факультетом обчислювальних наук BUAP, яке здійснюється в рамках загального меморандуму про співробітництво між БДПУ та BUAP. На світлині зафіксований момент підвисання угоди між факультетом обчислювальних наук BUAP (декан факультету – проф. Маркос Гонзалез Флорес) та факультетом освітніх інженерно-педагогічних технологій БДПУ, що представляв д. т. н., доц. Віталій Межуєв.

Бердянський державний педагогічний університет та Заслужений Автономний університет Пуебла мають багаторічний досвід у галузі наукового співробітництва. Зокрема, у співробітництві з професором Інституту Фізики BUAP Феліпом Перез-Родрігезем та завідувачем кафедри інформатики та програмної інженерії БДПУ, д.т.н., доц. В. І. Межуєвим були розроблені алгоритми та програмне забезпечення, призначені для моделювання метаматеріалів – штучних композитних матеріалів із заданими властивостями. У результаті поїздки були досягнуті домовленості щодо оформлення міжнародних патентів на розроблені програмні інструменти, права на які будуть належати одночасно БДПУ та BUAP.

Доброю традицією стали наукові консультації викладачами BUAP студентів БДПУ, а викладачами БДПУ студентів BUAP, а також сумісне керівництво дипломними роботами. За запрошенням мексиканських колег В. І. Межуєв прочитав курс “Програмування й моделювання фізичних процесів й явищ” для магістрантів і докторантів Інституту Фізики BUAP (див. наступну світлину). Особливістю викладання був солідний вік студентів, що у середньому складає 25-40 років, саме тому мотивація до навчання є дуже високою. Викладання велось на англійській мові. Крім того, за результатами викладання курсу студенти обов’язково заповнюють лист з оцінками викладачу. Цей лист є підставою для укладання угоди з викладачем на наступний рік.

На наступній світлині зафіксований момент передачі методичної літератури, що була розроблена викладачами БДПУ, у бібліотеку BUAP.

Крім насиченню наукової та академічної програми, делегація БДПУ ознайомилася з інфраструктурою BUAP, включаючи навчальні аудиторії й лабораторії. Не можна забути й про ознайомлення з незабутньою історією та культурою Мексики. На наступній світлині зображені хвилюючі хвилини відвідання знаменитих пірамід Сонця та Місяця у місті Теотіуакан, що розташоване у 65 км на північ від Мехіко.

Ігор Лиман,

доктор історичних наук, професор,

координатор міжнародної діяльності БДПУ

Професор БДПУ Григорій Саєнко: три турніри – три медалі!

Інтерв’ю

20 жовтня ц. р. в АР Крим проходив перший відкритий чемпіонат з шашок-81, який складався з трьох турнірів.

Головним ініціатором змагань виступив Заслужений працівник фізичної культури і спорту Автономної Республіки Крим, майстер спорту Євген Кадніков, який вже понад двадцять років проводить просвітницьку роботу з метою популяризації та розвитку Скіфських шашок: триколірна дошка, золоті та срібні фігурки оригінальної форми створили нове бачення та внесли в звичні нам шашки нові правила, які, в свої чергу, привели за собою зміни стратегічної складової гри, що привернуло увагу любителів інтелектуальних видів спорту різних вікових категорій.

До такої визначної події не змогли залишитися байдужими і бердянські шашкісти. Захищав честь нашого міста доктор економічних наук, професор Бердянського державного педагогічного університету Григорій Саєнко, який охоче поділився з кореспондентом «Університетського Слова» Олександром Степаненком своїми враженнями від чемпіонату.


– Пане професоре, як проходили змагання, чи багато було учасників та якими були призи ?

– Змагання проходили в три тури. До участі в них приєдналися представники різних міст України. На першому етапі їх було так багато, що на всіх не вистачало шашечниць. Серед шашкістів розігрувалися заохочувальні грошові премії, золоті, срібні та бронзові медалі.

– Чому багато хто вважає, що шашки-81 (9х9=81) – це саме українські шашки, або ще їх називають «українською версією шашок»?

– До звичних правил шашок-81 додано нове: шашки, які стоять на смарагдових полях, знизу мають цифри, приховані від гравців. Тому, в кінці гри, коли на дошці змінити ситуацію на користь жодної із сторін немає можливості (нічия), суддя перевертає шашки і підраховує кількість балів «золотих» і «срібних» після чого присуджує перемогу тому гравцеві, у якого їх виявляється більше.

– Наскільки мені відомо, в наступному році планується проведення першого Всеукраїнського чемпіонату з шашок-81, де підрахування балів буде вестися за «львівською системою», запропонованою Богданом Москалем. Що Вам про це відомо ?

– Кількість прихильників шашок-81 все зростає. На сьогоднішній день чемпіон України з шашок-64 Євген Кадніков працює над розробкою методичних матеріалів цієї гри. Планується також її подальший розвиток та популяризація серед молоді, тому цілком доречним, на мою думку, було б проведення змагань такого масштабу.

– То ж які ваші досягнення на цих змаганнях, які нагороди привезли до Бердянська ?

– Мені вдалося вибороти срібну та дві бронзові медалі.

– Яке ваше загальне враження від чемпіонату, адже Вам не вперше доводиться брати участь у подібного роду заходах? Чи є якісь зауваження або побажання з приводу їх організації ?

– Все пройшло на вищому рівні, в дружній та творчій атмосфері! Щодо побажань, то я б порадив якомога частіше проводити подібні чемпіонати.

– Які ваші спортивні плани на найближчий час?

– Нещодавно я отримав запрошення відвідати Вінницю для участі в черговому чемпіонаті, яке я залюбки прийняв.

ДОКТОР НАУК – РОДОМ З БДПУ

Випускниці Бердянського державного педагогічного університету, колишній працівниці Інституту філології та соціальних комунікацій Елліні Дмитрівні Циховській  24 жовтня 2012 року на засіданні Вченої ради Національного Авіаційного Університету ректор, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор Микола Кулик вручив Почесну грамоту та диплом доктора філологічних наук (див. фото).

Шлемо Елліні щирі вітання і з Бердянська, з її рідного університету.

«Університетське Слово»