БДПУ: ЩЕ 36 МАГІСТРІВ!

Сьогодні, 30 січня, в конференц-залі БДПУ й факультет економіки та управління дав путівку в професійне життя 36-и випускникам-магістрам денної та заочної форми навчання зі спеціальностей «Професійна освіта», «Менеджмент і адміністрування», «Фінанси і кредит». Дванадцять магістрів отримали дипломи з відзнакою.

Привітати випускників прийшли поважні гості: перший проректор БДПУ Володимир Федорик, провідний фахівець з виховної роботи, доцент Анетта Омельченко, голова профкому БДПУ Віталій Лола, завідувач кафедри менеджменту готельного, курортного та туристичного сервісу Галина Казачковська, завідувач кафедри економічної кібернетики і фінансів Павло Захарченко, завідувач кафедри професійної освіти Вікторія Жигірь, провідні спеціалісти, доценти та викладачі кафедр.

Право вручення дипломів з відзнакою було надано першому проректору БДПУ Володимиру Федорику.

Від імені випускників слова подяки професорсько-викладацькому складу висловили магістри з менеджменту, відмінники навчання Лілія Оганесян та Юлія Попкова.

Тіна Єрофеєва,

«Університетське Слово»

ГЕРОЇВ КРУТ В БЕРДЯНСЬКУ ШАНУВАЛИ

У Центрі дитячої та юнацької творчості вчора, 29 січня, зібралися разом представники відділу організаційної роботи та внутрішньої політики відділу освіти, науковці, викладачі та студенти, вчителі та учні в знак поваги до свого історичного минулого, щоби вшанувати пам'ять полеглих за незалежність Батьківщини та у зв'язку з 95-роковиною бою під Крутами.

Захід проводився згідно з річним планом діяльності координаційної громадської ради з питань національно-патріотичного виховання та формування здорового способу життя громадян Бердянська. В загальноміському тематичному уроці мужності, патріотизму та відданості Україні, присвяченому світлій пам’яті загиблих Героїв Крут, найактивнішу участь брали викладачі та студенти БДПУ, середньо-спеціальних навчальних закладів міста, учні старших класів ЗОШ № 16, військовослужбовці підшефних військових частин: А2019 і прикордонного загону в/ч 1491, представники Центру національно-патріотичного виховання «Промінь» при ЦДЮТ, члени громадських організацій «Просвіта», «Українська громада». А організаторами заходу виступили секретар координаційної громадської ради з питань національно-патріотичного виховання та формування здорового способу життя громадян міста Бердянська Ігор Зубрицький, голова міського осередку Всеукраїнської громадської організації «Просвіта» ім. Тараса Григоровича Шевченка Володимир Пилипенко, керівник Центру національно-патріотичного виховання «Промінь» при ЦДЮТ Іван Іванченко, який виступив у ролі ведучого. Змістовні доповіді зі слайдами, аудіо записами, документальним фільмом про загиблих Героїв Крут виголосили керівник міського методичного об’єднання вчителів історії Марина Воронкіна з ученицями ЗОШ №16, Володимир Пилипенко, старший викладач кафедри історії України соціально-гуманітарного факультету БДПУ, кандидат історичних наук Юрій Федорик.

…Майже сотня літ віддаляє нас від того моменту, коли молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, але їх подвиг живе в наших серцях. Згадуючи ці січневі події 1918 року, кожен з нас має ставити перед собою питання: а чи зміг би сьогодні повторити такий подвиг?

Олександр Степаненко,

«Університетське Слово»

КВІТИ ДЛЯ ВАЛЕНТИНИ

…А точніше – багато квітів, складених у чарівні букети, вручали сьогодні, 29-го січня, на черговій вівторковій нараді від ректорату та профспілкового комітету перший проректор БДПУ Володимир Федорик, від депутата Верховної Ради України Олександра Пономарьова та від міської влади депутати міськради Олександр Бабанін та Анатолій Фойт Валентині Анатоліївні Папановій. Багато хто знає її не тільки в університеті, в Бердянську та й далеко за його межами.

А хто не знає, то зазначимо, що вона – кандидат історичних наук, доцент кафедри політології та правознавства, завідувач навчальною археологічною лабораторією, невтомний ентузіаст археологічної справи в нашому регіоні. А приводом для привітань та квітів стало урочисте вручення Валентині Анатоліївні посвідчення про присвоєння їй Почесного звання «Заслужений працівник освіти України» (дивіться ТУТ). Отримуючи з рук Володимира Федорика посвідчення, Валентина Анатоліївна зазначила: «Повезло мені в житті, бо де б не працювала, мене оточували приголомшливі люди. А особливо мені комфортно працювати після того, як наш колектив очолила Вікторія Зарва, і, як член її команди, намагаюся працювати з подвоєною енергією!..».

…Сипались привітання не тільки в конференц-залі БДПУ, а й згодом у її лабораторії, куди заглядали університетські колеги Валентини Анатоліївни…

Степан Герилів,

редактор «УС»

ЩОБИ ЦІ ЖАХІТТЯ НІКОЛИ НЕ ПОВТОРЮВАЛИСЯWE MUST NOT ALLOW SUCH HORROR AGAIN

Голокост – жахлива трагедія, від якої найбільше постраждав єврейський народ. Збереження пам'яті про злочини нацистів має сприяти тому, щоб цей жах ніколи не повернувся.

Минулої неділі не тільки в Україні пройшли релігійні служби та інші заходи, присвячені Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту, в ході яких звучали заклики не допустити повторення подібних трагедій.

У Бердянську також пройшла акція за участю головного спеціаліста відділу організаційної роботи та внутрішньої політики виконкому Ігоря Зубрицького, заступників директорів та деканів з виховної роботи, викладачів і студентів Бердянського державного педагогічного університету, керівника єврейської міської громади Д. Прайсмана, членів єврейського національно-культурного товариства в зв’язку з щорічним Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Мета – виховання в підростаючих поколінь історичної пам’яті, толерантності, недопущення повторення будь-яких форм геноциду та ксенофобії, зміцнення у суспільстві стосунків міжнаціонального миру і злагоди… Пройшло покладання квітів біля пам’ятного знаку “Жертвам Голокосту” по вул. Горького. Свідки тих трагічних подій 1941-1943 років виступали перед молоддю, розповівши  про події, пов’язані з трагедією минулого століття. Хвилиною мовчання увіковічили пам’ять її жертв.

Тіна Єрофеєва,

кор. газети БДПУ «Університетське Слово»

У ПРОФЕСІЙНЕ ЖИТТЯ – З ГОРДІСТЮ!

26 січня в актовій залі головного корпусу БДПУ відбулася урочиста церемонія вручення дипломів випускникам-магістрам Факультету освітніх інженерно-педагогічних технологій. У Бердянському державному педагогічному університеті вручення дипломів магістрам – визначна подія. Адже випускний – це остаточне підбиття підсумків  роботи викладачів та студентів, урочисте оприлюднення результатів їхньої спільної плідної праці. Саме тому в суботу, 26 січня, дружня родина ФОІПТ традиційно зібралася на це свято, щоби привітати випускників-магістрів.

Півтора роки навчання в магістратурі пролетіли майже непомітно, і ось настав довгоочікуваний день, коли 30 магістрантам денного та заочного відділення ФОІПТ вручили заповітні дипломи. За традицією, з привітаннями та напутніми словами випускникам вручили дипломи декан факультету Віталій Григорович Хоменко та завідувач кафедри інформатики та програмної інженерії Віталій Іванович Межуєв. Дипломи з відзнакою в цьому році отримали 13 відмінників навчання. Від імені випускників-магістрантів виступила Анастасія Стоянова, яка висловила слова подяки професорсько-викладацькому складу  факультету.

На святі лунали пісні у професійному виконанні випускника нашого факультету Олега Студеннікова, а святковий настрій випускників та гостей підтримували яскраві жарти від гумористичного дуету «Пюрешка».

Щиро вітаємо наших випускників та хочемо побажати їм здоров’я, натхнення, талану та реалізації себе в особистому та професійному житті!

Ольга Коваленко,

заступник декана з виховної роботи ФОІПТ

ДВА ІНСТИТУТИ – 42 МАГІСТРИ!TWO INSTITUTES – 42 MASTERS!

Такого ще дійсно в БДПУ не було, щоби в Тетянин день та ще й після півторарічного магістрантського навчання урочисто отримувати дипломи!

Головна університетська актова зала запросила на свято 42-х «новоспечених» магістрів Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв та Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти, керівників та викладачів університету, гостей, друзів та знайомих… Магістрів вітав перший проектор БДПУ, кандидат філософських наук, доцент Володимир Федорик, а окрім схвильованих слів поздоровлень з уст директора Інституту СПКО Лариси Казанцевої, провідного фахівця з виховної роботи Анетти Омельченко, завідувача кафедри соціальної педагогіки Володимира Котляра, доцента кафедри початкової освіти Лариси Попової, завідувача кафедри музики Ірини Дубинець уже вчорашні студенти-магістранти отримали з їхніх рук такі довгоочікувані, такі вимріяні, такі дорогі серцю дипломи!

Університетські та зовсім юні з ЦДЮТ мистецькі колективи яскраво та майстерно вплітали в урочисту канву вечора свої сценічні номери… Всім було радісно, весело, святково!

…Майже о цій порі в конференц-залі БДПУ отримували дипломи й магістри соціально-гуманітарного факультету.

Вітаємо!!!

Олександр Степаненко,

кор. «УС»

ЄПИСКОП БЕРДЯНСЬКИЙ І ПРИМОРСЬКИЙ ЄФРЕМ У БДПУ

Важко, мабуть, відшукати студента, який не знав би про існування Тетяниного дня і не відзначав би його 25-го січня, як один із Днів студента… Воно назване на честь святої Тетяни, християнської мучениці, яка жила в Римі протягом правління імператора Александра Северуса. З тих далеких часів Свята Тетяна вважається покровителькою студентів.

Саме з цього приводу вперше до Бердянського педагогічного університету завітав Єпископ Бердянський і Приморський Єфрем. Преосвященніший провів молебень для студентів, викладачів, керівників та гостей університету.

Єпископ побажав усім щастя, добра, наснаги в навчанні й викладанні та невтомної віри у себе та в Покровительку.

Після служби перший проректор БДПУ, кандидат філософських наук, доцент Володимир Федорик та доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Ігор Лиман організували для єпископа екскурсію університетом, ознайомили його з історією БДПУ.

Тіна Єрофеєва,

студентка-журналістка БДПУ, кореспондент «Університетського Слова»

Інтерактивна конференція в БДПУ з британським професором

В нашому університеті часто проходять різноманітні конференції, але ось така – веб-конференція – проходила вперше. 23 січня в конференц-залі БДПУ кафедра прикладної психології та логопедії разом з громадською організацією «Кольорові долоні» організували науково-практичний семінар, присвячений проблемі аутизму.


Проблема дієвої допомоги аутичним дітям є однією з найскладніших і поки що нерозв'язних. Серед фахівців, що вивчають це явище, немає єдиної думки про те, що представляє із себе аутизм – хвороба чи функціональне порушення, чому він виникає і, головне, як допомогти дітям із цим діагнозом?

Тому в БДПУ  відбулася велика розмова на цю тему. Перед  психологами і педагогами виступила наша колишня співвітчизниця, а нині професор Бірмінгемського університету (Великобританія), доктор психологічних наук Ольга Богдашіна. Вона представила нові методи лікування дітей, що страждають аутизмом.

У своїй лекції пані Ольга зазначила, що проблеми аутистів починаються на рівні відчуттів, а не на рівні інтерпретації і розуміння, як вважалося раніше. За її словами, у кожної дитини свій домінуючий сенсорний канал (візуальний, аудіальний, тактильний, кінестетичий, нюховий), і знання про це на конкретному каналі має величезне значення для роботи з такою дитиною.

Професор має власний успішний досвід виховання дитини-аутиста, вона  розробила власну методику його розвитку, а потім створила в місті Горлівці невелику школу для дітей з подібними діагнозами.

На думку пані Ольги, «аутисти хочуть  спілкуватися і спілкуються постійно. Завдяки гіперчутливості мають  особливі здібності. Ми сліпі до того, що вони можуть бачити, тому нам важко їм допомогти». Вона вважає, що «можна допомогти дуже-дуже важким дітям».

На сьогодні пані Ольга є автором восьми підручників, які перекладені одинадцятьма мовами, та членом Національної британської науково-дослідної групи «Аутизм».

Тіна Єрофеєва,

студентка Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ

СОБОРНА УКРАЇНА – ВЕЛИКА РОДИНА!

22-го січня ц. р. в приміщенні концертної зали Бердянського Центру дитячої та юнацької творчості відбулись урочисті збори та святковий концерт, присвячені Дню Соборності і Свободи України

…Ще десь за півгодини до початку урочистостей лунали українські пісні, на екрані демонструвались слайди про визначні місця в Україні, про Соборність України, про загальноміські заходи з нагоди державних свят та пам’ятних подій за участю міської громади Бердянська, на сцені та в залі – Державні Прапори України… Ведуча заходу в національному костюмі виходить на сцену – свято починається її словами: «Доброго дня усім присутнім у цьому залі! Від щирого серця дозвольте привітати Вас зі святом – з Днем Соборності та Свободи України. Соборність України – одна з важливих тем історії України. Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною». Згодом було ще багато слів, пов’язаних з Україною, її минувшиною та сьогоденням, її болями-жалями-тривогами, що лунали з уст представників громадських організацій та політичних партій, але всі були спільні в одному: бути Україні цілій та великій, а її народові жити й надалі великою, дружньою родиною! Надовго запам’ятається кожному виступ кандидата філологічних наук, доцента Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ, заступника голови міської громадської організації «Українська громада» Софії Філоненко, яка, зокрема, зазначила: ««Борітеся – поборете, Вам Бог помагає». Шевченко розумів прекрасно, що ясне майбутнє не прийде саме, наче в казці, що ці ідеї треба відстоювати, виборювати, але тим, на чиєму боці правда, обов’язково судилася перемога.

Мені здається, що всі ці шевченкові заповіти актуальні і тепер, аби ж ми частіше до них прислухалися.

Нам усім треба не шукати ворогів на своїй землі чи поза її межами – людей іншої крові, іншої віри, інших звичаїв, а вчитися налагоджувати діалог з іншими на засадах взаємної поваги й толерантності. (Із повним вступом Софії Олегівни можете ознайомитися ТУТ).

Під щирі аплодисменти присутніх дарували залові українські пісні та танці університетські народний фольклорний ансамбль «Хуртовина» (керівник – Інна Пащенко), ансамбль народної пісні «Золотий гомін» (керівник – Олена Бузова), народний інструментальний ансамбль «Барвисті музики» (керівник – Павло Косенко), а також Зразковий ансамбль танцю «Азовські козачата» (керівник – Віталій Чекан), студентка Бердянського університету менеджменту і бізнесу Віолєтта Харченко і, звичайно, Народна академічна хорова капела «Промінь» (керівник – Іван Іванченко)…

…Відрадно, що на святі були присутні представники міськвиконкому, депутати міської ради, освітяни, науковці і студенти Бердянського Державного педагогічного університету, вчителі та учні загальноосвітніх шкіл, представники міських осередків партійних і громадських організацій, студенти коледжів, берданці та гості міста. Але найбільше радувало, що концертна зала розцвітала в основному молодими обличчями тих, кому вже завтра творити та будувати майбутнє своєї України, такої дорогої, такої рідної і ніким уже неподільної…

Степан Герилів,

журналіст, редактор газети БДПУ «Університетське Слово»

ТІСНІ ЗВ’ЯЗКИ ЗІ ШКОЛОЮ

Соціально-гуманітарний факультет БДПУ має давні й досить тісні стосунки з вчителями історії міста, серед яких значну частину складають випускники факультету.

Тому не дивно, що новий, 2013-й рік розпочався з приємної події – презентації наукової монографії вчених БДПУ «Теорія і практика запровадження компетентнісного підходу до навчання історії в школі» на засіданні методичного об’єднання вчителів історії 9 січня у стінах ЗОШ №16. Перед учителями виступили викладачі кафедри педагогіки вищої школи, управління навчальним закладом і методики навчання суспільствознавчих дисциплін. Професор К. Баханов розповів про задум і структуру роботи, сутність компетентнісного підходу та механізм його запровадження у практику навчання історії в школі. Доцент Н. Вєнцева зупинилася на ролі дискусії у формуванні в учнів предметної компетентності. Доцент В. Мирошниченко поділився своїми міркуваннями щодо використання проектної технології з метою розвитку в учнів історичної компетентності. Доцент А. Федчиняк на прикладах вивчення історії повсякденності продемонстрував механізми впровадження компетентнісного підходу. Вчителі з великою увагою слухали науковців, занурюючись у зміни мультимедійних презентацій. Особливий інтерес зустрічі додавав той факт, що вчителі історії протягом п’яти років працювали над темою впровадження компетентнісного підходу на уроках історії і тепер мали змогу порівняти власні напрацювання з результатами, отриманими науковцями.

Наприкінці презентації професор К. Баханов подарував учителям міста монографію та посібник «Навчання історії в школі під кутом зору компетентнісного підходу», електронну версію монографії та мультимедійну презентацію.

Катерина Гунченко,

лаборант кафедри педагогіки вищої школи, управління навчальним закладом та методики викладання суспільствознавчих дисциплін

ВСІ ГЛИБИНИ Й ШИРОТИ ВИХОВНОЇ РОБОТИ

Впродовж багатьох минулих років у нашому університеті сформована чітка система виховної роботи, орієнтована на підготовку фахівців, здатних забезпечити розвиток, збагачення, збереження національної культури та природного середовища. Лише сухий перелік різноманітних програм, які минулого року результативно виконувались, говорить сам за себе: державні програми «Репродуктивне здоров’я нації» на період до 2015 року; з утвердження гендерної рівності в українському суспільстві до 2012 року; протидії торгівлі людьми на період до 2012 року; підтримки сім’ї на період до 2012 року; подолання та запобігання бідності на період до 2015 року; цільову програму інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2008–2012 роки, міжгалузеву програму «Пізнай свою країну» на 2007-2012 роки; обласну програму розвитку системи реабілітації та трудової зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями та розумовою відсталістю на 2007-2012 роки; програми розвитку козацтва в Запорізькій області на 2007-2012 роки; з реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин та розвитку культур національних меншин на період до 2012 року…

Зусилля студентів, органів студентського самоврядування, заступників директорів та деканів з виховної роботи, кураторів були багатими на пошук нових педагогічних технологій, визнання пріоритету самовиховання студентів, індивідуальної діяльності, орієнтованої на розвиток власного потенціалу. Реалізація завдань виховної роботи передбачала пріоритетні напрями національно-патріотичного, морально-правового, художньо-естетичного, трудового, фізичного, екологічного виховання і здійснювалася за такими аспектами: організаційно-методологічне забезпечення; культурно-просвітницька робота та організація студентського дозвілля; національне виховання; соціально-виховна робота… Одним з основних напрямків виховної роботи в університеті є формування національної свідомості, патріотизму, толерантності студентської молоді. На підтримку Всеукраїнської молодіжної акції «Пам’ятати. Відродити. Зберегти» уже третій рік під керівництвом директора Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ, доктора філологічних наук, професора Ольги Харлан проводиться культурно-просвітницький захід під гаслом «Одягай вишиванку, говори українською, співай українські пісні!». Хто одягнув вишиванку в цей день, отримав синьо-жовтий браслет – символ національної культури. Цікавими в минулому році були: наукові читання “Т. Шевченко – знакова постать в українській мовній культурі”; зустріч з представниками Бердянської релігійної іудейської общини, присвячена Жертвам Голокосту; конкурс патріотичної постановки, присвячений 68-ій річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні, мітинг біля пам’ятника викладачам і студентам, які загинули в 1941-1945 рр.; зустріч студентів з ветераном-викладачем університету Юрієм Юхном та ветераном ВВВ Віктором Приймою; участь у міських заходах присвячених Дню Державного Прапора України та 21-й річниці незалежності України та в заходах, приурочених 68-ій річниці визволення міста від німецько-фашистських загарбників та 185-ої річниці від дня його заснування; участь у торгово-промисловій виставці, фотовиставці, мітингу «Зірка пам’яті» тощо.

Важливою ланкою в розвитку демократичних засад у вузі, виявленні потенційних лідерів, формуванні майбутньої еліти нації є й студентське самоврядування. Головою студентської ради 22 жовтня 2012 року обрано студентку 4 курсу факультету фізичного виховання Вікторію Каліберду. До складу вченої ради університету та конференції трудового колективу входить 10% студентів. Рада студентського самоврядування університету спільно з адміністрацією та профкомом бере участь у розподілі місць для поселення в гуртожиток №2, представники органів студентського самоврядування є членами стипендіальних комісій та комісії з поселення в гуртожитки. Діяльність органів студентського самоврядування спрямовується на вдосконалення навчально-виховного процесу в університеті, сприяння науковій і творчій діяльності студентів.

Органи студентського самоврядування активно співпрацюють з профспілковими органами щодо правового й соціального захисту студентів, проведення розважально-виховних заходів для студентів тощо. Студентська рада співпрацює з молодіжною організацією «Молодість не байдужа». У соціальній мережі створена офіційна сторінка.

29 вересня студентська рада БДПУ разом з відділом сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Бердянської міської Ради за підтримки українського благодійного фонду «Сподівання» провели акцію з пропаганди здорового способу життя «Я здоровий, я щасливий». Варто зазначити, що студентське самоврядування ще потребує подальшого розвитку й збагачення новітніми демократичними ідеями. Безумовно, розвиток студентського самоврядування надасть можливість прискорити й інтеграцію української вищої школи в європейське співтовариство.

У БДПУ належна увага приділяється фізкультурно-оздоровчій роботі серед студентської молоді. Для цього створені необхідні умови та розроблені заходи фізкультурно-оздоровчої спрямованості згідно з основними напрямками комплексної програми «Фізичне виховання – здоров’я нації»: щорічні весняні й осінні легкоатлетичні кроси, легкоатлетичні пробіги; спартакіади серед студентів університету; секції з різних видів спорту, групи здоров’я для студентів, викладачів і співробітників університету; туристичні походи серед студентів І-ІІ курсів, а також туристичні зльоти студентів університету; щорічні спортивні свята; масові змагання й турніри з різних видів спорту. Тільки в 2012 році проведено понад 15 спортивно-масових заходів, у яких узяли участь більше 3000 студентів; 132 студенти займалися в спортивних та оздоровчих секціях (баскетбол, волейбол, футбол, важка атлетика та пауерліфтинг, спортивна гімнастика та акробатика, плавання).

У межах міжгалузевої програми «Оздоровлення студентів» 170 студентів університету у 2011 – 2012 навчальному році оздоровилися в санаторії-профілакторії Національно-технічного університету «КПІ».

З метою популяризації шлюбу, формування сімейних цінностей, здорового способу життя та збереження репродуктивного здоров’я проведений святковий захід «Міс Університет» ( 06.03.2012), під час якого були нагороджені подарунками студентські родини та діти, що народились у 2011 році.

У рамках тижня боротьби з наркоманією (12-16.10.2011) в університеті була запропоновано перегляд вистави Київського виїзного театру «Я не хочу умирать».

Упродовж тижня, присвяченого боротьбі зі СНІДОМ(26.11.12- 04.12.12), кафедра соціальної педагогіки проводила тренінги з профілактики СНІДу питування «Що я я знаю про СНІД», відеолекторій «Молодь і ВІЛ»,соціальну рекламу «Не дай СНІДУ шанс», конкурс соціального проекту «СНІД позбавляє майбутнього», вуличну соціальну акцію «Червона стрічка».

Належна увага в університеті приділяється вихованню в студентів високої культури та естетичних смаків. На високому художньому рівні в університеті відзначені основні державні свята (День Соборності України, День захисника Вітчизни, Міжнародний жіночій день, Шевченківські свята, День Перемоги, День Європи, Міжнародний день студента, День учителя тощо). Проводились і традиційні університетські свята й заходи (Посвята в першокурсники, Дебют першокурсника, “Міс Університет”, День студента, новорічні свята, Кубок університету з КВК, День гумору, дні відкритих дверей, випускні вечори, конкурс патріотичних постановок і багато інших). Уперше визначались досягнення університету в святковому заході «Подія року».

Святкування Масляної; конкурс «Студент року», де найкращі студенти в номінаціях отримали грамоти, подарунки й призові статуетки, а студент 7 курсу Інституту фізико-математичної та технологічної освіти Галиця Артур став переможцем в обласному конкурсі «Студент року – 2012 у номінації «Студент – суспільний діяч року»; ІІІ Благодійний осінній бал; участь студентів наших народному фольклорному колективі «Хуртовина», оркестрі народних інструментів, народному ансамблі «Барвисті музики», фольклорному ансамблі «Золотий гомін», народному ансамблі естрадного танцю «МарЛен», народному ансамблі народного танцю «Калина»; «Клубі майстрів поетичного слова», літературно-мистецькому об’єднанні «Вітрила», театральній студії при кафедрі української та зарубіжної літератури, театральному гурті, «Сальвадор» при Інституті психолого-педагогічної освіти та мистецтв, Клубі Веселих і Кмітливих, активна участь студентів в урочистостях з нагоди ювілею університету – це далеко не повний перелік усього, де проявляють студенти свою активність.

Студенти університету отримують стипендії Верховної Ради (Ганна Терещенко), Кабінету Міністрів України (Павло Лопарєв), Президента України (Кристина Алієва), голови Запорізької обласної ради, Запорізької обласної державної адміністрації (Станіслав Захаревич, Ольга Заблодська).

Ректорат, керівники Інститутів та факультетів приділяють значну увагу студентам-сиротам, інвалідам і студентським сім'ям. Ці категорії студентів у першу чергу забезпечуються гуртожитком, отримують затверджені законом пільги з боку університету. Виховна робота в університеті охоплює всі напрямки Концепції національного виховання студентства та спрямована на виконання основного завдання, яке стоїть перед сучасною вищою школою, – формування всебічно розвиненої, духовно й морально зрілої особистості, готової відповісти на потреби сучасного життя.

Анетта Омельченко,

провідний фахівець з виховної роботи БДПУ, кандидат педагогічних наук

«ПРОДОВЖУЄМО ХВАЛИТИСЯ ПЕРЕМОГАМИ НАШИХ СТУДЕНТІВ…»

такими словами розпочала чергову вівторкову нараду (22.01.13) з директорами, деканами та керівниками підрозділів ректор БДПУ професор Вікторія Зарва

І дійсно, початок наради перетворився на справжнісіньку церемонію привітань, бо хвалитися було чим й цього разу. Першою про нові досягнуті мистецькі висоти студентів розповідала Галина Гайнетдінова, концертмейстер, викладач кафедри мистецьких дисциплін та методик їх навчання Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв. Нещодавно студенти БДПУ Ганна Веренько та Уляна Єгорова (спеціальність «Музичне мистецтво») взяли участь у 5-му Міжнародному музичному конкурсі, який проходив у місті Ліптовський Мікулаш Словаччина), і повернулись з нагородами, відзнаками, визнанням майстерності! (Читайте про це ТУТ).

А викладач цієї ж кафедри, магістр педагогічної освіти Інна Пащенко запрошувались на нараду разом із своєю студенткою Олесею Матвіїшиною, яка із понад чотирьохсот учасників IV фестивалю-конкурсу «Music Land», що пройшов у рамках міжнародного проекту «Baskin media» в Дніпропетровську, у номінації «Естрадний вокал» отримала перше місце і була нагороджена медаллю та Дипломом лауреата першого ступеня! (Про участь Олесі в фестивалі-конкурсі можна прочитати ТУТ).

Лунали короткі розповіді студенток та їх наставниць про недавні творчі досягнення, щирі, захоплюючі вітальні слова ректора, вручались квіти, а на завершення зворушливої церемонії Вікторія Анатоліївна зазначила: «Ці перемоги свідчать про те, що ми даємо справжні знання, а наші викладачі – це високі професіонали в своїй галузі. Перші місця на Міжнародному конкурсі це підтверджують. Це – велика праця, яку ви вклали самі в себе, і вам вже час подумати про своє подальше творче, красиве артистичне майбутнє. Ні в якому разі не зупиняйтеся на досягнутому, рухайтеся вперед, а наші викладачі та наш університет вас у цьому підтримають. Йдіть далі по житті впевнено, прямуючи до своєї мети…».

…А ще ректор Вікторія Зарва продемонструвала учасникам наради найсвіжіші солідні друковані видання університетських учених Людмили Вікторівни Коваль (директор Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв, доктор пед. наук, професор) та Віталія Миколайовича Осіпова (завідувач кафедри факультету фізичного виховання, доцент, кандидат наук з фізичного виховання та спорту), про які найближчим часом розповімо детальніше.

…Після такого «мажорного» початку нарада ввійшла в звичне ділове русло…

Степан Герилів,

редактор «Університетського Слова»