Степан Герилів: «ТАКА ЧАРІВНА ВЕЛИКОДНЯ ВТІХА»

Куди би долі шлях не повернув,

Життєвий потяг де би не заїхав,

Досвітнім дзвоном сполосне вину

Така чарівна Великодня втіха…

 

Яких гріхів би хто не назбирав,

Й не позсипав їх до  важкого міха,

Очистить душу смак Пасхальних страв –

Така чарівна Великодня втіха…

ПРИЄМНА ПОДІЯ

Сьогодні старший викладач кафедри прикладної психології та логопедії Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ Марина Вікторівна Лепетченко отримувала чергову порцію поздоровлень від ректора університету, професора Вікторії Зарви, керівників інститутів та факультетів з приводу вручення їй Диплому кандидата педагогічних наук із спеціальності «Корекційна педагогіка». Лише чотири роки знадобилося молодому вченому, щоб написати та успішно захистити кандидатську дисертацію! Вітаємо!

«УС»

На фото: Марина Лепетченко під час вручення їй Диплому

Фото з архіву редакції

БЕЗПЕЧНА РОБОТА – ВАЖЛИВА ТУРБОТА

28 квітняВсесвітній день охорони праці

З ініціативи Міжнародної організації праці, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, в тому числі й Україна. Мета заходу – привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання, громадських організацій до проблеми збереження життя та здоров’я працівників та культури охорони праці в Україні. Девіз Всесвітнього дня охорони праці в 2013 році за рекомендацією Міжнародної організації праці – запобігання професійним захворюванням; заходи, спрямовані на популяризацію безпечних та нешкідливих умов праці, участь держави та громадян у формуванні здорового сучасного виробничого середовища.

Серед заходів з підготовки та проведення у 2013 році Дня охорони праці Держгірпромнагляд України оголосив про старт Всеукраїнського конкурсу на «Кращий слоган з охорони праці» серед студентів професійно-технічних і вищих навчальних закладів.

Першочерговою метою проведення цього конкурсу є формування у студентів відповідального ставлення до власного життя і здоров'ю під час виконання майбутніх трудових обов'язків. Завдання конкурсу – вибрати найкращі салогани, присвячені питанню охорони праці та забезпечити умови розвитку та реалізації творчих здібностей талановитої молоді.

Придумані слогани будуть використовуватися для підвищення культури охорони праці та пропаганди безпечної роботи в Україні. У заході можуть взяти участь студенти професійно-технічних та вищих навчальних закладів, які з 15 квітня по 15 травня 2013 представлять на електронну адресу свого територіального управління Держгірпромнагляду заявку на участь у конкурсі та вигаданий слоган.

Підбивати підсумки будуть на конференції «Молодь за безпечну працю».

У нашому університеті з нагоди Всесвітнього Дня охорони праці був проведений комплекс заходів, серед яких можна відзначити такі: захід щодо ознайомлення викладачів та студентів з Всесвітнім днем охорони праці за темою «Запобігання професійних захворювань (26 квітня); університетський конкурс агітаційних плакатів до Всесвітнього дня охорони праці. Найкращим агітаційним плакатом визнано плакат студентів ІФМТО. Організовано: участь студентів університету у Всеукраїнському конкурсі «Кращий салоган з охорони праці»; в кабінеті охорони праці – виставку з історії проведення Всесвітнього дня охорони праці.

В організації та проведенні заходів активну участь взяли: профспілковий комітет, кафедра методики викладання фізико-математичних дисциплін та інформаційних технологій у навчанні (завідувач проф. Наталя Сосницька) Інституту фізико-математичної та технологічної освіти, провідний фахівець з виховної роботи БДПУ Анетта Омельченко та громадський інспектор з охорони праці профкому Алла Волошина.

Віталій Лола,

голова комітету профспілки БДПУ

Світлини з архіву «УС» та профкому

ВШАНУВАЛИ «КОЛУМБА ЗАМОСКВОРІЧЧЯ»

З 15 по 19 квітня в Інституті філології та соціальних комунікацій БДПУ проходив тиждень, присвячений 190-й річниці від дня народження відомого російського драматурга Олександра Миколайовича Островського.

Тиждень розпочався переглядом та обговоренням біографічного фільму про життя і творчість О. Островського «Мій дім театр» російського режисера Бориса Єрмолаєва. З привітальним словом та побажаннями плідної роботи до викладачів і студентів звернулися директор Інституту філології та соціальних комунікацій, доктор філологічних наук, професор О. Д. Харлан і заступник завідувача кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури кандидат філологічних наук, доцент І. Е. Співак.

Свої знання й літературну ерудицію продемонстрували студентки В. Подолянчук та Г. Забержевська (62б група), які взяли участь у літературній вікторині за творчістю драматурга. Магістранти 62б групи показали й свої художні здібності, взявши участь у конкурсі стіннівок «Життя і творчий шлях О. Островського».

Здійснити віртуальну подорож до родового маєтку О. Островського музею «Щеликово» – допоміг студентам Р. І. Костромицький, кандидат філологічних наук, доцент кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури.

У рамках літературного тижня було проведено наукові читання «О. М. Островський: погляд із ХХІ століття». З доповідями виступили студенти й викладачі Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ, вчителі та учні гімназії №3 «Сузір’я». Для обговорення було запропоновано такі питання:

  • Художній світ творів О. М. Островського;
  • Творчість О. М. Островського в контексті російського і світового літературного процесу;
  • Рецепція творчості О. М. Островського в сучасному літературознавстві;
  • О. М. Островський на російській і світовій театральній та музичній сцені;
  • Актуальні питання вивчення біографії О. М. Островського у виші та загальноосвітній школі;
  • Театр О. М. Островського як неповторний культурний феномен;
  • Екранізація творчого доробку О. М. Островського.

Цікавою була доповідь учениці 11 класу гімназії №3 «Сузір’я» Уляни Івко «Екранізація творів О. Островського» (керівник – старший учитель В. І. Полященко). Завершився захід активною дискусією про актуальність творчого доробку О. Островського у ХХІ столітті.

Урочистим завершенням тижня стала лекція-концерт «Пьеса А.Островского «Снегурочка» – «весенняя сказка» с грустным финалом», організована І.Е. Співак, кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури ІФСК, й О. Д. Бузовою, кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри мистецьких дисциплін та методики їх навчання Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв.

У концерті прозвучали монолог Весни у виконанні Дар'ї Калюжної, студентки 14 групи Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ, фрагменти з опери М. Римського-Корсакова «Снігуронька» (виконавець – учитель музичної школи Віра Петкевич); арію «Снігуроньки» виконала учасниця капели «Промінь» Наталя Блиннохватова. Цікавими були розповіді ведучих – Андрія Дубовика та Ольги Кумалагової (студенти 22 групи ІФСК) – про історію написання п'єси О. Островського, її музичне втілення М. Римським-Корсаковим та декорації В. Васнецова до опери «Снігуронька» (презентацію підготувала К. Мельникова, магістрантка 62б групи ІФСК).

Емоційним став фінал заходу: глядачам був запропонований фрагмент фільму за однойменним твором О. Островського (реж. П. Кадочников). Яскраві костюми, казкова історія, романтично-піднесена атмосфера, щирі почуття героїв не залишили глядачів байдужими. Так у слові, музиці й кіно «ожила» Снігуронька. Тож дякуємо за це російському драматургові О. Островському та всім учасникам літературного тижня.

Ірина Співак,

кандидат філологічних наук, доцент кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури,

Роман Костромицький, кандидат філологічних наук , доцент кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури

Фото Романа Костромицького

Милосердя без меж

У ці весняні дні Бердянська міська організація Товариства Червоного Хреста України приймає вітання з подвійним ювілеєм, а саме 95-річчя діяльності Товариства Червоного Хреста України та 150-річчя Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Основною місією Товариства є захист життя людини, попередження та полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, стихійних лих, катастроф, сприяння органам державної влади України в організації їх діяльності в гуманітарній сфері. Ця організація є найбільшою гуманітарною мережею у світі, що складається з 188 національних товариств та нараховує більше 100 мільйонів волонтерів.

За свій видатний внесок у справи милосердя та гуманізму працівникам Товариства Червоного Хреста України були призначені 46 державних нагород та 38 орденів, медалі та почесні відзнаки Президента та уряду України.

Свою діяльність у Бердянську Товариство Червоного Хреста розпочало ще у 1918 р. за підтримки та ініціативи місцевої громади. Нині міська організація Товариства Червоного Хреста України це: охорона здоров’я наших мешканців, допомога при надзвичайних ситуаціях, служба розшуку зниклих без вісти, молодіжний рух, гуманітарна допомога нужденному населенню. Очолює її справжня людина, альтруїст, гуманіст, серце якої завжди відкрите для ближнього – Тихомирова Інна Іванівна, жінка, тендітності та мужності якої неперестанно захоплюються оточуючі.

Інна Іванівна та колектив Червоного Хреста у Бердянську розглядають роботу з молоддю як один з провідних напрямів своєї діяльності. Саме тому упродовж багатьох років вони активно співпрацюють із викладачами та студентською молоддю Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ, виступаючи базою професійно-орієнтованої практики соціальних педагогів. Така взаємопідтримка та взаємодопомога є безцінними!

Для працівників Товариства – це допомога студентів-волонтерів у проведенні вуличної соціальної роботи та соціальних акцій, розповсюдженні листівок, буклетів з профілактики різних видів насилля, СНІДу, наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління серед школярів та студентів, інформування про діяльність Товариства та популяризації його ідей серед мешканців нашого міста. Для студентів-волонтерів – це взірець гуманізму, милосердя, захисту людської гідності, поваги, небайдужості, підтримки та співчуття, близькості, та набуття досвіду соціально-педагогічної роботи з різними категоріями населення, які потребують допомоги, індивідуального підходу, розуміння. Така плідна співпраця є невід’ємною складовою професійного становлення наших студентів – майбутніх соціальних педагогів!

Колектив викладачів та студентів Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ висловлює щирі вітання співробітникам та волонтерам Бердянської міської організації Товариства Червоного Хреста України із визначним ювілеєм! Бажаємо наснаги, оптимізму, людського тепла, доброти, примноження однодумців, нових вдалих проектів. Будьте завжди поруч та даруйте людям своє милосердя!

Ольга Величко,
асистент кафедри
соціальної педагогіки ІСПКО

ВСЕУКРАЇНСЬКА СТУДЕНТСЬКА ОЛІМПІАДА З БОЛГАРСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ

Довгоочікуваною сонячною дниною привітав Бердянськ учасників Всеукраїнської студентської олімпіади з болгарської мови та літератури, другий етап якої проходив з 25 по 27 квітня ц. р. в Бердянському державному педагогічному університеті.

Вибір нашого вишу в якості бази для проведення олімпіади не випадковий, адже БДПУ є одним із найпрестижніших навчальних закладів Приазов’я – регіону, де протягом століть мирно живуть представники різних національностей, у тому числі і болгар.

У знаннях з болгарської мови та літератури між собою змагалися студенти, що представляли провідні виші України: Львівський національний університет імені Івана Франка, Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова, Запорізький національний університет, Чорноморський державний університет імені Петра Могили, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Бердянський державний педагогічний університет.

Авторитетне журі очолила директор Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ, доктор філологічних наук професор Харлан Ольга Дмитрівна. У складі журі працювали провідні вчені-славісти України (Колесник Валентина Олександрівна, Сєнічева Ольга Анатоліївна, Колот Ольга Дмитрівна) та Республіки Болгарія (Панчев Іво Будінов, Джельова Антуанетта Стефанова, Ніколова Донка Стоянова).

25 квітня відбулося урочисте відкриття олімпіади. Учасників та гостей тепло привітали перший проректор БДПУ, кандидат філософських наук, доцент В. М. Федорик, координатор міжнародної діяльності Бердянського державного педагогічного університету, доктор історичних наук, професор І. І. Лиман, начальник наукового відділу, кандидат філологічних наук, доцент В. М. Ліпич, директор Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ, доктор філологічних наук професор О. Д. Харлан.

Приємно відзначити, що не залишилися байдужими до такої події представники громадських та культурних закладів нашого міста. На відкритті цього наукового змагання була присутня голова болгарського товариства «Родолюбие» Л. І. Савченко, яка підкреслила важливість вивчення болгаристики та висловили подяку ректорату БДПУ за сприяння та всебічну підтримку у вивченні болгарської мови, літератури та культури.

Олімпійці-болгаристи змагалися між собою у наступних випробуваннях: тестових завданнях з мови та літератури та у творчому завданні.

Призові місця розподілилися наступним чином: І місце – Бурса Валерія (Бердянський державний педагогічний університет), ІІ місце – Бараннік Яна (Бердянський державний педагогічний університет), ІІІ місце – Кішлали Марія (Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова). Наукові керівники цих студентів – д. філол. н., проф. Колесник В. О., ст. викладач Ніколова Д. С., ст. викладач Червенко О. Б. (Бердянськ).

В урочистій обстановці усі учасники олімпіади отримали сертифікати. Переможцям було вручено дипломи І – ІІІ ступенів. Члени журі та директорат Інституту філології та соціальних комунікацій привітали усіх учасників і висловили щиру подяку за високий рівень організації олімпіади.

Приємною подією стало свято, приурочене до 135-річчя з народження видатного болгарського поета Пейо Крачолова Яворова, організоване та проведене за ініціативи старшого викладача Ніколової Д. С. в рамках наукової олімпіади. Привітальне слово провідного фахівця з виховної роботи, кандидата педагогічних наук, доцента А. І. Омельченко налаштувало глядачів на піднесений, творчий лад. Гості з великим задоволенням прослухали чудові вірші видатного болгарського поета про високі почуття, які з натхненням прочитали Афонін Д., Басараб А., Бочарова Ю., Бурмістрова В., Волченко Г., Гаманюк А., Дубовик А., Котельникова А., Кравченко В., Кумалагова О., Мовчан Ю., Пінькова Л., Пилипенко Л., Приходженко Е., Сиващенко А., Тарасенко К., Шевченко О., Щербина Т., Яцишин Ю. та інші. Бурхливі оплески зірвали ансамбль «Золотий гомін», фольклорний ансамбль «Ізвор» та Катерина Марченко, які виконали пісні на слова Пейо Яворича.

Сподіваємося, що студенти змогли не лише перевірити свої знання з болгаристики, але й знайти собі нових друзів, відкрити для себе нові сторінки багатої слов’янської культури.

Тетяна Нікішина,

асистент кафедри загального мовознавства та слов’янської філології БДПУ

Світлина автора

У ПОЛКУ СПРАВЖНІХ НАУКОВЦІВ – ГІДНЕ ПОПОВНЕННЯ!

ІЗ ЛИСТА ДО РЕДАКЦІЇ

«Шанована нами Софія Філоненко з Бердянського державного педагогічного університету блискуче захистила докторську дисертацію, в якій чітко окреслила: яких добрих слів і яких не-добрих заслуговує сучасна українська масова література. Захист пройшов тріумфально. І не де-небудь, а на найвищому науковому рівні в Інституті літератури імені Тараса Шевченка НАН України. Добрих слів, адресованих і науковій роботі, і її авторці, не пошкодував і директор Інституту, голова вченої ради, академік НАН України Микола Жулинський.

Оскільки нашим «детективам у стилі ретро» присвячено окремий розділ дисертації, то висока Рада не лише запросила нас на захист, а й надала слово наприкінці дискусії. Що трапляється надзвичайно рідко. За що окреме спасибі.

Також дякуємо молодому доктору наук за чітке академічне визначення того, ким ми є в літературі. Послуговуючись її термінологією і кваліфікацією, ми тепер «класики адреналінового жанру».

Валерій та Наталя Лапікури

Єдине прохання до Міністерства освіти не поспішати вводити наші твори до шкільного курсі української літератури. Бо ці Лапікури… від них можна чого завгодно чекати».

Валерій та Наталя Лапікури

українські письменники, тележурналісти, політологи, аналітики…

Від редакції: 23 квітня відбувся захист докторської дисертації ФІЛОНЕНКО Софії Олегівни на тему “Ґендерний дискурс сучасної української масової літератури” (спеціальності 10.01.06 – теорія літератури, 10.01.01 – українська література). Офіційні опоненти: Поліщук Я. О. д. філол. н., проф., професор кафедри української літератури, компаративістики і соціальних комунікацій (Гуманітарний інститут Київського університету імені Бориса Грінченка); Штейнбук Ф. М., д. філол. н., директор Інституту філології, історії та мистецтв (Республіканський вищий навчальний заклад “Кримський гуманітарний університет” (м. Ялта); Панченко В. Є., д. філол. н., проф., професор кафедри літератури та іноземних мов., (Національний університет “Києво-Могилянська академія”).

До щирих привітань панства Лапікурів приєднуємось й ми.

ФАЙНІ ЦІЛІ В ПАНІ ЛІЛІ

Хто така пані Ліля? О, то дуже поважна пані, знайомтесь: «Лі́лія Миха́йлівна Грине́вичукраїнський політик. Народний депутат України. Член ради партії «Фронт Змін», координатор напрямку «Суспільство знань» проекту «Уряд змін» Арсенія Яценюка. Має дві вищі освіти). На даний момент займається науковою діяльністю в Національній академії педагогічних наук України. На парламентських виборах 2012 року обрана народним депутатом України від партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» під № 14. У Верховній Раді очолила Комітету з питань науки і освіти» («Вікіпедія»).

Саме вона сьогодні, 25-го квітня, завітала до БДПУ для щирої розмови з науковцями університету. Зустріч проходила в обідню пору в конференц-залі. Лілія Михайлівна детально зупинилася на роботі комітету, нюансах трьох законопроектів, що стосуються реформування вищої освіти, відповіла на запитання присутніх. Депутатка також наголосила, що комітет, який вона очолює в Верховній раді, намагається на основі трьох проектів законів, що нині активно обговорюються, виробити єдиний, який би влаштовував усі фракції, коли прийде час голосування.

«УС»

На фото Олександра Степаненка: момент із цікавої зустрічі

«ДоброДій»ні годинники

…Не так давно в БДПУ було проголошено про наміри створити благодійну організацію «ДоброДій», і поки утрясаються всі «паперові формальності», на її рахунку вже починають з’являтися добрі справи. Ось найновіша: завдяки ініціатору – редактору газети БДПУ Степану Гериліву, від Благодійного Фонду «Карітас-Київ» (директор – о. Роман Сиротич») надійшла сотня годинників із озвученням для незрячих. Ініціатором цієї благодійної акції виступила завідувачка канцелярією церкви св. Івана Хрестителя з м. Нюарку (США), яка й організувала збір коштів серед парафіян церкви…

Сьогодні, 24-го квітня, Степан Миколайович вручив перших сорок таких годинників людям, котрим вони конче знадобляться, оскільки стоять на обліку в Бердянській територіальній первісній організації Українського Товариства сліпих.

Голова правління ТВПО УТОС Л. М. Бєлих та всі, хто отримав ці неочікувані подарунки, щиро дякували всім добрим людям, які далеко там, за океаном, в столиці та тут, у Бердянську, згадали й про них (див. світлини).

Олександр Степаненко,

кореспондент «Університетського Слова»

Фото автора

ПЕРШИЙ СТУДЕНТСЬКИЙ ТЕАТРАЛЬНИЙ ФЕСТИВАЛЬ

СТАРТУВАВ СЬОГОДНІ В ІНСТИТУТІ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ТА КОРЕКЦІЙНОЇ ОСВІТИ БДПУ

Передовсім, варто зауважити, що на кафедрі дошкільної освіти саму ідею виношували давно і до втілення її в життя готувалися ретельно, а чи не найбільше – кандидат педагогічних наук, доцент Ліля Василівна Макаренко. До речі, саме вона й сьогодні, 24-го квітня, в малій актовій залі університету відкриваючи фестивальне урочистя, висловила впевненість, що в майбутньому студентський театральний фестиваль стане традиційним і загально-університетським. Сьогоднішньому відкриттю передували: конкурс на кращі – назву фестивалю, «Звернення до глядачів», афішу вистави, сценарій для дошкільнят «День театру». Також проходила презентація виставки масок та книг про театр, відчинилася фотогалерея студентів-акторів, лунали пісні театральної тематики, демонструвалася відео вистава М. Старицького «За двома зайцями».

Члени поважного інститутського журі згодом пильно вдивлялися в кожний рух, вслухалися в кожне слово інститутських артистів, що демонстрували майстерність, виконуючи ролі в виставі К. Чуковського «Муха цокотуха», пантомімічному етюді «Шпроти», виставі Л. Соллогуба «Біда від ніжного серця». А церемонія нагородження учасників першого студентського театрального фестивалю засвідчила, що дійство не тільки вдалося, а й отримало право на існування в майбутньому.

«Університетське Слово»

На фото: так сьогодні стартував перший студентський театральний фестиваль в Інституті соціально-педагогічної та колекційної освіти БДПУ

Світлина Олександра Степаненка

ЗАВІТАЛИ В ГОСТІ ВЕТЕРАНИ

ДО ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ БДПУ СЬОГОДНІ, 24 КВІТНЯ

…Завітали в обідню пору до конференц-зали університету з безцінним вантажем спогадів про буремні роки своєї воєнної молодості, з хорошими, теплими напутніми словами сучасній молоді та проханнями-закликами берегти в памяті поколінь подвиги своїх дідів-прадідів та правду про ціну Великої Перемоги…

Полковник, голова громадської організації інвалідів війни та Збройних сил Микола Феофанович Філімонов, полковник, ветеран Збройних сил, учасник війни Олександр Олексійович Матов, полковник, учасник Великої Вітчизняної війни Володими Михайлович Садовський та майор, учасник Великої Вітчизняної війни Микола Петрович Олійник

Спогадами ділились: полковник, голова громадської організації інвалідів війни та Збройних сил Микола Феофанович Філімонов, полковник, ветеран Збройних сил, учасник війни Олександр Олексійович Матов, полковник, учасник Великої Вітчизняної війни Володими Михайлович Садовський та майор, учасник Великої Вітчизняної війни Микола Петрович Олійник.

«У кожний дім, у кожне серце

Приходить Перемоги мить,

Про Перемогу пісня ллються,

І пісню цю не зупинить.

Їх прийняла війна, лишивши списки

Загиблих в праведнім бою,

Застигли в тузі обеліски

В гранітнім каміннім строю…» – лилися ці схвильовані поетичні рядки з уст ведучої сьогоднішньої зустрічі Анастасії Котельникової, обмережені не менш схвильованими короткими розповідями про кожного з гостей…

На завершення цікавої гостинної зустрічі, завдяки завідувачці університетської бібліотеки Світлані Володимирівні Білокінь, присутнім демонструвалась віртуальна книжкова виставка, присвячена Великій Вітчизняній війні та її героям і, звичайно, колективне фото на пам’ять.

Гостей також приймав перший проректор БДПУ Володимир Михайлович Федорик (див. фото).

Степан Герилів,

журналіст

Світлина Олександра Степаненка

КОНКУРС ПАТРІОТИЧНОЇ ПОСТАНОВКИ

НАПЕРЕДОДНІ ДНЯ ВЕЛИКОЇ ПРЕМОГИ

ПРОЙШОВ НА ГОЛОВНІЙ СЦЕНІ БДПУ

…За кілька днів шістдесят восьмий «переможний травень» розпочне свій календарний відлік, і ми знову під час свят схилятимемо голови перед тими, хто ціною своєї крові подарував нам щасливі миті історичної Перемоги – ветеранами Великої Вітчизняної війни. В БДПУ, з поміж багатьох змістовних заходів, присвячених підготовці до цієї знаменної дати, уже втретє вирізняється конкурс патріотичної постановки. Студенти всіх інститутів та факультетів заздалегідь готують десятихвилинні, по-справжньому творчі сценічні виступи, посвячені Перемозі та Ветеранам. Відділ виховної роботи університету на чолі з кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри музичного виховання Анеттою Омельченко розробив Положення про конкурс, затвердив склад журі (ветеран Великої Вітчизняної війни, кандидат економічних наук, доцент БДПУ Юрій Юхно, полковник у відставці Михайло Будько, кандидат педагогічних наук, професор БДПУ Володимир Котляр, начальник штабу цивільного захисту БДПУ Сергій Кріулін та редактор газети БДПУ, регіональний директор американського Фонду ім. К. Ковшевич Степан Герилів), зробив усе, щоби конкурс перетворився в справжнє театралізоване дійство, мета якого одна – підвищення рівня патріотичного виховання серед студентської молоді. Затамувавши подих, час від часу непомітно витираючи непрохану сльозу, і глядачі, і члени журі дивувались майстерності виконавців, що демонстрували зі сцени велич воїна-переможця, солдата-героя! Патетика багатьох слів, незабутня мелодія військового вальсу, болі та переживання фронтовиків, щирі та теплі слова вдячності за велич Великої Перемоги яскраво впліталися в кожний виступ аматорів сцени.

А бурхливі овації, «солодкі» призи, грамоти та визнання справжньої майстерності – переможцям конкурсу: студентам Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти; Інституту філології та соціальних комунікацій; соціально-гуманітарного факультету; студентам Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв (спеціальна відзнака). А також усім, хто брав участь у цьому конкурсному театралізованому святі на честь Великої Перемоги…

Олександр Степаненко

На світлинах: сьогоднішнє свято патріотичної постановки в БДПУ

Світлини автора