НЮРНБЕРЗЬКІ СТУДЕНТКИ В БДПУ!

Початок цього робочого тижня для наших студентів виявився дуже активним, бо сьогодні, в понеділок, у конференц-залі головного корпусу Бердянського державного педагогічного університету проходила одна дружня студентська зустріч, мета якоїознайомити наших німецьких гостей, які потрапили до Бердянська, до нашого університету, завдяки програмі обміну між нашим та їхнім вишами, з усіма смаками нашого студентського життя.

Ліллі Хубер, Ліліан Франц та Марія Мейлер, які тимчасово навчаються в нашому виші, слухали розповіді представників наших факультетів та інститутів: кожен знайомив їх з напрямками, за якими готують майбутніх спеціалістів та з заходами, які студенти організовують на дозвіллі. У відповідь дівчата з Німеччини розповіли про життя студентів Нюрнберзького університету, а також про те, як організовані їхній навчальний процес та дозвілля. “В нашому університеті є п’ять факультетів: юридичний, медичний, філософський, технічний та хіміко-біологічний”, – говорила, зокрема, Марія. А ще, як виявилося, не в усіх країнах студенти ведуть таке активне дозвілля, як у нас, в Бердянську: флешмоби, конкурси, квести, святкові вечори та акції. Марія прокоментувала це так: У нашому університеті є подібні заходи, але вони не такі масштабні стосовно кількості учасників. Що стосується сесій, стипендій та практики для студентів – відмінностей майже немає. Також дівчата розповіли, що їм подобається наше місто, що вони з радістю хотіли б навчатися в нашому виші, але на заваді стає мовний бар’єр.

Не змогли наші студенти оминути й питання працевлаштування після закінчення навчання, адже в нашій країні, як і в багатьох інших, це є великою проблемою. Ось що відповіла Ліліан Франц: “Ми, німецькі студенти, маємо гарні шанси отримати роботу після навчання. Все залежить від того, чи гарно ми навчалися, які оцінки отримували…”.

Зустріч, яку організувала Студентська рада БДПУ (голова – Вікторія Каліберда) була цікавою, пізнавальною, як для наших гостей, так і для нас.

Аліна Голованова,

студентка-журналістка БДПУ

На фото: німецькі студентки Ліллі Хубер, Ліліан Франц та Марія Мейлер у конференц-залі університету серед своїх нових українських друзів

Фото Олександра Степаненка

Уроки профспілкового лідерства…

У період з 25 по 28 вересня ц. р. проходила традиційна ІV Всеукраїнська школа профспілкового лідера, в якій взяли участь більш як дві сотні студентів – лідерів профспілкових комітетів з 56-ти вишів України. Зустріч проходила на базі спортивно-оздоровчого табору «Чорноморка» Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. Школа була організована спільно з профспілкою працівників освіти і науки України за підтримки Міністерства молоді та спорту України в рамках реалізації програми «Соціальне становлення, духовний розвиток та формування загальнолюдських цінностей у студентської молоді».

Від нашого університету на заході були присутні заступник голови комітету профспілки Сергій Семікопенко та голова профбюро, студентка третього курсу Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти Аліна Бондаренко. Протягом чотирьох днів учасники школи відвідували навчальні кейси з таких тем: «Секрети успішних презентацій», «Ефективні наради», «Студентські програми АПОС України», «Кращі проекти студентських профкомів», «Вміння вести переговори» та з багатьох інших. Студенти також мали можливість прогулятися вулицями Одеси, дізнатися цікаві історичні факти про місто та його жителів, переглянути виставу Одеського національного академічного театру опери та балету.

Загалом, захід пройшов на високому рівні. На завершення, всі учасники отримали пам’ятні сертифікати (див. світлини).

Сергій Семікопенко,

заступник голови профкому БДПУ

На фото: кілька моментів з цьогорічної Одеської «профспілкової школи»

«Фронтири міста» — серед лідерів літа Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року 2013»

За результатами експертного оцінювання піврічного видавничого асортименту до списку Лідерів літа за версією Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року’2013» в номінації «Софія» («Українська гуманітаристика») потрапило видання Фронтири міста. Історико-культурологічний альманах. Випуск 1, 2. – Дніпропетровськ: Герда, 276+332 с.(о)

Редактор альманаху — співробітник Науково-дослідного інституту Історичної урбаністики кандидат історичних наук Владислав Грибовський (Дніпропетровськ), серед членів редакційної колегії — доктори історичних наук Вікторія Константінова та Ігор Лиман (Бердянськ).

29_09_2013

Докладніше про Історико-культурологічний альманах «Фронтири міста» дивіться на сайті Науково-дослідного інституту Історичної урбаністики: http://ri-urbanhistory.org.ua/projects/39-frontiers.

Зі списком лідерів літа за версією Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року’2013» можна ознайомитись тут:

http://www.studybook.com.ua/knizhka-roku2013-lideri-lita-nominatsiya-sofiya.htm

http://bukvoid.com.ua/events/raityng/2013/08/19/155906.html

«Університетське Слово»

ВІТАЛІЙ КЛИЧКО – В БЕРДЯНСЬКУ, В БДПУ!

«У п'ятницю, 27 вересня, лідер партії «УДАР» Віталій Кличко відвідає місто Бердянськ Запорізької області. У Бердянському державному педагогічному університеті відбудеться зустріч Кличка зі студентами, де він прочитає лекцію «Європейська інтеграція – майбутнє України». Також Фонд братів Кличків у рамках проекту “Старт до успіху” відкриє оновлену дитячо-юнацьку спортивну школу №1 м. Бердянська» – таке оголошення «висіло» на офіційному сайті партії «Удар», подібні – сповіщали про це бердянців невеликими листівками…

І зустріч відбулася! Цікава, змістовна, захоплююча (дивіться світлини). Бо ж не щодня приїжджає до Бердянська боксер світового ґатунку, депутат Верховної ради, Герой України… І це все в одній особі!!! Спочатку Віталія Кличка зустрічали при вході до головного корпусу університету, а згодом – в актовій залі БДПУ. Зізнавшись, що прибув до Бердянська вдруге (вперше, як спортсмен-боксер, побував майже 20 років тому), відразу налаштував аудиторію на цікаву, невимушену бесіду, а не на лекційний виступ. «Я, як і ви, мрію жити в нормальній, цивілізованій європейські країні, – продовжував Віталій, – а мрії мої дотепер завжди здійснювалися…».

Розповідаючи про теперішнє та майбутнє України, відповідаючи на питання присутніх, Кличко продемонстрував ерудицію та вміння говорити з молоддю.

«Університетське Слово»

Світлини Олександра Степаненка

ЗАЧЕРПНУВШИ ЗНАНЬ ВОДИЦІ З РОЗУМОВОЇ КРИНИЦІ

Міжнародна наукова конференція «СКАРБНИЦЯ РОЗУМУ:

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ ДИСКУРС ЛІТЕРАТУРИ»

розпочала свою роботу в Бердянському державному педагогічному університеті.

Її проводить Інститут філології та соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету (директор – професор Ольга Харлан) спільно з Інститутом літератури ім. Т. Г. Шевченка, Інститутом філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Науково-дослідним інститутом слов’янознавства та компаративістики БДПУ, Центром гендерних досліджень БДПУ під егідою Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України.

З ініціативою проведення наукового заходу виступили кафедра української літератури та компаративістики, кафедра зарубіжної літератури та теорії літератури БДПУ.

На конференції працюють дев’ять секцій, присвячених інтелектуальним жанрам, проблемам взаємодії філософії та художньої літератури, науки і моралі, штучного інтелекту, образу вченого, інтелектуала, генія в художньому творі, а також детективній прозі як особливій логічній структурі.

Заявки на участь у конференції подали більше 200 учених, які представляли практично всі регіони України: міста Київ, Харків, Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Луганськ, Кам’янець-Подільський, Миколаїв, Слов’янськ, Тернопіль, Луцьк, Переяслав-Хмельницький, Житомир, Херсон…

Обговорити проблеми літератури та повсякдення виявили бажання філологи з Польщі, Білорусі та Російської Федерації. Більше 40 учасників представили стендові доповіді, які розміщені на сайті університету. До участі в конференції зголосилося більше 20 докторів наук, які представляли провідні наукові й вищі навчальні заклади України та зарубіжжя. Серед них – авторитетні науковці: професори Галина Александрова, Олена Єременко, Юрій Пелешенко, Микола Васьків (Київ), Любов Хавкіна, Олександр Борзенко, Микола Саппа (Харків), Оксана Філатова (Миколаїв), Іван Штейнер (Гомель, Білорусь) та інші.

Урочисте відкриття конференції пройшло сьогодні, 26 вересня, в актовій залі першого корпусу БДПУ. Із коротким вступним словом виступила та представляла гостей Софія Філоненко – директор науково-дослідного інституту слов’янознавства та компаративістики БДПУ. Учасників конференції вітали: ректор БДПУ, професор Вікторія Зарва, директор Інституту філології та соціальних комунікацій Ольга Харлан, координатор з міжнародного співробітництва БДПУ Ігор Лиман, вчений секретар Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Геннадій Нога, письменниця (Харківське видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля») Сімона Вілар, письменник (Київське видавництво «Грані-Т» Іван Андрусяк, студентки-практикантки з Німеччини Ліллі Хубер, Ліліан Франц і Марія Мейлер.

Студенти, викладачі та учасники конференції вже мали цікаві зустрічі з відомою українською письменницею, авторкою любовно-історичних романів Сімоною Вілар та з відомим письменником і критиком Іваном Андрусяком (див. світлини).

Під час конференції традиційно проходить презентація найновішої наукової, методичної та навчальної літератури з актуальних проблем філології.

Міжнародна наукова конференція сприятиме піднесенню престижу нашого університету, згуртуванню науковців України та зарубіжжя, залученню студентів до наукової роботи.

«Університетське Слово»

Світлини Романа Костромицького

Нові горизонти навчального й наукового життя

IMG_294114 – 21 вересня 2013 року директор Інституту філології та соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету Ольга Харлан взяла участь у проекті «Сучасний університет – проектний підхід до організації роботи відповідно до положень європейських кваліфікаційних рамок». Організаторами проекту є Фундація Центральноєвропейської Академії навчання і сертифікацій (Польща, президент – Микола Смолінський). У рамках проекту директор відвідала польські навчальні заклади: Університет інформатики та мистецтва (м. Лодзь) та Університет економіки (м. Бидгощ). Розглядалися проблеми можливості навчання за подвійними магістерськими програмами (Україна – Польща); виробничі практики студентів за кордоном; забезпечення мобільності викладачів – наукові стажування, можливість викладання за кордоном, спільна наукова діяльність.

26_09_2013_slide_1

Загалом, поїздка виявилася досить вдалою. В Університеті інформатики та мистецтв (м. Лодзь) відбулося обговорення спільних магістерських програм зі спеціальностей «Економічна кібернетика» (Україна) та «Інформативні технології в управлінні» (Польща), визначалися основні напрями наукової діяльності: викладачі БДПУ мають змогу взяти участь у конференції «Педагогічна теорія на службі практики. Практика – натхнення для теорії», що відбудеться 23 листопада в Лодзі. Цікавою була зустріч із директорами інститутів Університету економіки в Бидгощі, які ознайомили з особливостями роботи цього навчального закладу та запросили до співпраці.

«Університетське Слово»

На світлинах: Ольга Харлан, як учасник «польського проекту» «Сучасний університет – проектний підхід до організації роботи відповідно до положень європейських кваліфікаційних рамок»

Увага! КОНКУРС: “Сьогодення очима Кобзаря”

Колектив кафедри філологічних дисциплін оголошує традиційний конкурс «Сьогодення очима Кобзаря», присвячений 200-річчю з дня народження Т.Г. Шевченка.

Пропонуємо учням шкіл та студентам усіх інститутів і факультетів презентувати власне, нове, оригінальне бачення творчості великого митця. Кожна розповідь – окрема історія та окремий погляд на сучасність крізь призму Шевченківських шедеврів.

Ми не робитимемо жанрових і хронометражних обмежень. Це може бути будь-який мистецький твір: живопис, скульптура, кіно, анімації, світлини, а також проза, поезія, драматургія. Сподіваємося на відвертість, інноваційність, творчий підхід.

Конкурсні роботи приймаються до 15 грудня в ауд. 5б 203 а (кафедра філологічних дисциплін) або на ел. адресу: fildis.bdpu@gmail.com

Номінанти І-ІІІ ступенів отримають цінні подарунки, а кращі твори будуть опубліковані в альманасі «Конвалія».

Обов’язково вказуйте свої контактні дані: ПІБ, курс, факультет (школа), номер телефону, ел. адресу.

Бажаємо натхнення!

ЩЕ ОДИН УНІВЕРСИТЕТСЬКИЙ МАЙСТЕР СПОРТУ!

Сьогодні, 24-го вересня, в конференц-залі БДПУ, на початку чергової наради в ректора, декан факультету фізичного виховання БДПУ Сергій Кушнірюк урочисто вручив посвідчення «МАЙСТРА СПОРТУ УКРАЇНИ з армспорту» студенту четвертого курсу Вадиму Маркову. Ректор університету, професор Вікторія Зарва та учасники наради щиро вітали талановитого студента з офіційним визнанням його спортивної майстерності. То ж чекаємо нових спортивних досягнень Вадима.

На фото: посвідчення майстра спорту, Вадим Марков із деканом Сергієм Кушнірюком та тренером Русланом Літусом

НАВЧАТИСЯ МИСТЕЦТВУ – ПРЕСТИЖНО!

19-20 вересня ц. р. на базі Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв Бердянського державного педагогічного університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція

«Інноваційний потенціал професійної підготовки майбутніх фахівців мистецької освіти».

Приємно, що ця подія вже стала традиційною та залучає до наукових дискусій викладачів і провідних науковців все більшої кількості країн і вузів. Зазначений форум проходить вже втретє та цього разу об’єднав близько 80 учасників – аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів України, Росії та ближнього зарубіжжя, відомих науковців. Обрана тематика науково-практичної конференції стала гарною можливістю наукового диспуту для вчених, що займаються проблемами удосконалення змісту, форм та методів навчання мистецтву, обміну практичними та теоретичними надбаннями у цій сфері. Найактуальнішими питаннями, що були обговорені в процесі диспуту стали сучасні напрямки та перспективи розвитку мистецької освіти, проблеми використання інноваційних технологій у змісті підготовки майбутніх учителів музики та хореографії.

НАВЧАТИСЯ МИСТЕЦТВУ – ПРЕСТИЖНО!

Масштабність конференції, глибина обговорюваних питань, рівень представництва її учасників засвідчили, що зазначена проблема є спільною як для українських так і російських науковців.

У рамках проведення конференції та в контексті заходів, присвячених 70-ти річчю визволення міста Бердянська від фашистських загарбників, відбувся концерт творчих колективів кафедри мистецьких дисциплін, що складають студенти спеціальностей «Музичне мистецтво» та «Хореографія» під назвою «Ми діти твої, Україно». Свято краси, мистецтва, таланту – так охарактеризували дійство глядачі – учасники конференції та мешканці міста.

Зазначені заходи свідчать, що освіта в сфері мистецтва відроджує свою значущість. Попит на мистецькі спеціальності невпинно зростає, бо людині за природою властиве прагнення до прекрасного. Адже сьогодні навчатися мистецтву стало престижно, цікаво та необхідно.

Вікторія Григор’єва,

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін та методик їх навчання БДПУ

На фото: найцікавіші конференційні моменти

Фото з архіву кафедри

«Мова і соціум: етнокультурний аспект»

19-20 вересня ц. р. під такою назвою в Інституті філології та соціальних комунікацій БДПУ відбулася ІІІ Міжнародна наукова конференція молодих учених.

Незважаючи на дощовий ранок, гарний настрій та тверда готовність до роботи панували серед учасників конференції. Усього заявлено понад 200 учасників, які представляли Україну, Росію, Болгарію, Словаччину, Польщу, Узбекистан. Взяло участь у роботі конференції понад 150 молодих науковців: викладачів, аспірантів, магістрантів, студентів, школярів.

Організаторами конференції виступили: Шуменський університет імені Костянтина Преславського (Республіка Болгарія), Національний дослідницький Мордовський державний університет ім. М. П.Огарьова (Російська Федерація), кафедра загального мовознавства та слов’янської філології Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ.

Міжнародну конференцію було розпочато роботою пленарного засідання, на якому з вітальними словами виступили: проректор з наукової роботи БДПУ доктор педагогічних наук, професор І. Т. Богданов, координатор міжнародної діяльності БДПУ, доктор історичних наук, професор І. І. Лиман, заступник директора Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ з навчально-методичної роботи, доктор філологічних наук, доцент О. П. Новик, голова Польського культурно-освітнього товариства «Odrodzenie», кандидат філологічних наук, доцент О. М. Сухомлинов, завідувач кафедри загального мовознавства та слов’янської філології, кандидат філологічних наук, доцент А. М. Сердюк.

Цікаві та різнопланові доповіді молодих науковців з різних країн: Миколи Бондарева (Жешув, Польща), Єлизавети Терентьєвої (Москва, Росія), а також України Андрія Мороза та Тетяни Нікішиної (Бердянськ) стали гармонійним продовженням роботи пленарного засідання. Завершальним етапом став цікавий та змістовний виступ гостя конференції, кандидата технічних наук, доцента О. В. Сосницького (Бердянськ), який презентував концепцію нових методів наукових досліджень.

По закінченню пленарного засідання насичений день конференції було продовжено екскурсією містом під гаслом «Бердянськ – перлина Приазов’я», на якій учасники насолодилися мальовничими морськими краєвидами та відвідали оригінальні пам’ятники-візитівки міста.

У рамках конференції було проведено засідання круглого столу, присвячене 140-й річниці з дня народження Дмитра Ушакова, а також тематичні секції: «Літератури світу у їх перспективі», «Соціологічний аспект вивчення мовних одиниць», «Текст і дискурс: художній, науковий, публіцистичний», «Соціопсихоетнолінгвістичні тенденції в сучасних дослідженнях», «Сучасні технології викладання філологічних дисциплін», «Слов’янські мови у їхній специфіці та взаємодії. Славістика в умовах глобалізації», «Актуальні проблеми болгаристики», «Переклад: статус, проблеми, аспекти. Схід і Захід: міжкультурні комунікації», «Актуальні проблеми полоністики», на яких обговорювалися актуальні питання лінгвістики, методики, соціальних комунікацій та літературознавства на матеріалі різних мов.

Другий день конференції відзначився продовженням роботи секцій та підбиттям підсумків роботи конференції. У результаті було відзначено кращі доповіді та ухвалено рішення про публікацію доповідей у збірнику студентських статей «Філологічні студії», у фахових збірниках «Актуальні проблеми слов’янської філології» та «Актуальні проблеми іноземної філології». Завершальна екскурсія до краєзнавчого музею міста та до музею ім. П. П. Шмідта ознайомила гостей з історією зародження та становлення Бердянська.

У подальшому сподіваємося на плідну роботу та бажаємо молодим науковцям успіхів, натхнення, творчих здобутків, плідної роботи та чекаємо на наступній конференції.

Тетяна Нікішина,

аспірант кафедри загального мовознавства та слов’янської філології БДПУ

На фото: вітання учасників конференції: від професорів І. Т. Богданова та І. І. Лимана, доцента О. П. Новик; учасники, організатори ІІІ Міжнародної наукової конференції молодих учених «Мова і соціум: етнокультурний аспект»

Фото автора

Наукове свято в царині полікультурної освіти

У ці чудові осінні дні багатьох науковців поєднала важлива подія в царині полікультурної освіти: 19 та 20 вересня ц. р. в стінах Бердянського державного педагогічного університету відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція із міжнародної участю «Полікультурна освіта в Україні: історія, сучасність, перспективи». Організаторами виступили Інститут соціально-педагогічної та корекційної освіти, кафедра соціальної педагогіки БДПУ разом з Відділом організаційної роботи та внутрішньої політики виконавчого комітету Бердянської міської ради, Національним педагогічним університетом ім. М. П. Драгоманова, Харківським національним педагогічним університетом ім. Г.С. Сковороди.

У конференції взяли активну участь науковці Бердянського державного педагогічного університету, Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, Київського національного лінгвістичного університету, Київського університету ім. Бориса Грінченка, Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди, Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, Запорізького національного університету, Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет», Класичного приватного університету, Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та представники відділу організаційної роботи та внутрішньої політики виконавчого комітету Бердянської міської ради.

Міжнародна участь була представлена групою дослідників з питань полікультурної освіти в Росії Новгородського державного університету ім. Ярослава Мудрого, Башкирського державного педагогічного університету ім. М. Акмулли та Уфимського філіалу ФМДБОУ ВПО «Московський державний гуманітарний університет ім. М.А. Шолохова».

З вітальним словом до учасників конференції звернулися: проректор з наукової роботи Бердянського державного педагогічного університету, професор Ігор Богданов, директор Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти Бердянського державного педагогічного університету доцент Лариса Казанцева, заступник директора з наукової роботи та міжнародної діяльності Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти Бердянського державного педагогічного університету доцент Ірина Улюкаєва.

На конференції обговорювалися актуальні проблеми полікультурного освітнього простору у вітчизняній та зарубіжній науці, ґенези та тенденцій розвитку полікультурної освіти в Україні, професійної підготовки майбутніх педагогів до роботи в полікультурній громаді, реалізації ідей полікультурної освіти і навчанні дітей дошкільного та шкільного віку, полікультурного синтезу як парадигми гуманітарної освіти.

В цілому на конференції було виголошено близько 40 наукових доповідей учасників, у яких розкривалися різні аспекти порушеної проблеми.

Так, на важливість формування двомовності дошкільників в умовах полікультурного простору наголосила в своїй доповіді кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти Бердянського державного педагогічного університету Лариса Казанцева.

Полеміку в залі викликала доповідь доктора філологічних наук, доцента кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури Бердянського державного педагогічного університету Софії Філоненко «Від Барбі до Леді Гага: текст поп-культури в пошуках гендеру». Адже, сучасна масова культура є потужним інструментом впливу на молоде покоління. Тому так важливо виховувати опірність і критичне ставлення до її знаків, брендів і трендів.

Зі змістовною доповіддю виступила кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки Бердянського державного педагогічного університету Наталя Захарова. Вона зосередилася на такому аспекті заявленої проблеми, як соціальна ексклюзія.

Власним досвідом з підготовки майбутніх соціальних педагогів до роботи в полікультурному суспільстві з учасниками конференції поділилася кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки Бердянського державного педагогічного університету Ольга Гуренко. Порушена доповідачем проблематика сьогодні є актуальною, важливою і потребує розв’язання на рівні ВНЗ.

Про діяльність координаційної ради при Бердянському міському голові з міжнаціональних відносин та розвитку культур національних товариств повідомив Ігор Зубрицький. У своєму виступі він розкрив заходи у галузі полікультурної освіти, що організовуються Бердянською міською радою.

Секційні засідання проходили у форматі круглого столу. Дискусійними стали питання становлення полікультурної освіти в Україні, підготовки майбутніх викладачів вищої школи до роботи в полікультурному суспільстві, формування полікультурної свідомості у майбутніх акторів в умовах професійної підготовки.

Учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Полікультурна освіта в Україні: історія, сучасність, перспективи» позитивно відзначили роботу пленарного та секційного засідань, з побажанням і надалі підтримувати професійних зв'язок, активно співпрацювати та здійснювати подальший науковий пошук у галузі полікультурної освіти.

За результатами конференції була опублікована збірка матеріалів тез та доповідей учасників конференції.

Отже, проблема полікультурної освіти є цікавою, актуальною та нагальною для розв’язання в сучасних соціокультурних умовах України.

Анастасія Тургенєва,

старший викладач,

Ольга Величко,

асистент кафедри соціальної педагогіки Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ

На фото: учасники та гості Всеукраїнської науково-практичної конференції «Полікультурна освіта в Україні: історія, сучасність, перспективи»

«Мега Йорты» – «Велике Свято»

«Барвисті музики» із БДПУ під керівництвом Павла Косенка взяли участь у Фестивалі грецької культури

Кожні два роки одне з грецьких селищ Приазов’я зустрічає греків з усіх куточків України та численних гостей з ближнього та дальнього зарубіжжя на Міжнародному фестивалі грецької культури «Мега Йорты», що в перекладі зі старогрецької значить Велике Свято. Фестиваль грецької культури – традиційне свято греків і всього багатонаціонального населення Донбасу. Його організаторами з 1988 року були Донецький обласний науково-методичний центр, очолюваний Д. К. Патрічей, і грецькі товариства, а з 1995 року – Федерація грецьких товариств України за активної участі місцевих органів влади, закладів культури та меценатів. Одним з перших ініціаторів та натхненників фестивалю був Донат Костянтинович Патріча – заслужений працівник культури, поет, прозаїк, перекладач, композитор, патріарх грецького національного руху, у світлу пам'ять про якого з 2005 року фестивалю присвоєно його ім'я.

У цьому році в рамках насиченої програми фестивалю гості насолоджувалися багатогранністю національної культурної спадщини греків України, відвідали унікальні виставки народної творчості, стали учасниками різноманітних майстер-класів, ознайомилися з національними видами мистецтва, грецької кухнею, побачили незабутню театралізовану виставу «Земля рідна Україна, але в серці Греція живе! », яке було покликане провести історичну паралель гармонії спілкування культур двох великих народів від побутового до художнього. Кращі творчі колективи країн-учасниць фестивалю представляли концертну програму «Наші таланти вам, Україно та Греціє». Любителів спорту чекали грецька боротьба "Куреш", змагання з перетягування канату та багато іншого. У фестивалі взяли участь представники грецьких товариств з АР Крим та 10 областей України, а також почесні гості з Росії, Греції та Кіпру. Фестиваль відвідало більш 10 000 чоловік.

Бердянське грецьке товариство (керівник – Ірина Нагай) більш ніж 15 років є незмінним учасником Фестивалю. Цьогоріч бердянські греки разом зі своїми друзями відвідали селище Старобєшеве Донецької області, де взяли участь у параді грецьких товариств України, тішили гостей та учасників Фестивалю грецькою музикою у виконанні інструментального ансамблю «Барвисті музики» із БДПУ під керівництвом Павла Косенка, насолоджувались концетом та спілкуванням із друзями з усіх куточків України. Фестиваль вітали Надзвичайний і Повноважний Посол Греції в Україні Геогиос Георгунтзос та Генеральний Консул Республіки Греції в Маріуполі Димитрис Папандреу, представники Донецької облдержадміністрації, районні сільські голови, друзі з Росії.

Фестиваль став одним з найяскравіших і значущих подій в житті грецької діаспори України і дав унікальну можливість стикнутися з традиціям і багатогранним мистецтвом греків України. Це була можливість не тільки подивитися, але і безпосередньо брати участь, випробувати на собі і пізнати все багатство національної грецької культури з глибини століть.

Ірина Нагай,

заступник декана з виховної роботи

факультету економіки та управління БДПУ