ЗАСЛУЖЕНО ВІДЗНАЧЕНИМ

ВРУЧИЛИ СЬОГОДНІ ВИНАГОРОДИ НА ЧЕРГОВОМУ ЗАСІДАННІ ВЧЕНОЇ РАДИ БДПУ

Перед початком роботи Вченої ради в. о. ректора БДПУ Володимир Федорик з приємністю повідомив присутніх про дві події: Костянтина Баханова, доктора педагогічних наук, професора кафедри педагогіки вищої школи, управління навчальним закладом та методики викладання суспільствознавчих дисциплін БДПУ за заслуги перед вітчизняною наукою нагороджено Грамотою Верховної ради України, а Юлію Мельникову, кандидата філологічних наук, доцента, завідувача кафедри соціальних комунікацій Інституту ФСК – Почесною медаллю «За вагомий внесок у розвиток міста Бердянська»!

Вручаючи їм нагороди (див. світлини), Володимир Михайлович, зокрема, зазначив, що професорсько-викладацький колектив університету завжди гордиться саме такими його представниками, які збагачують та прославляють рідний БДПУ…

«Університетське Слово»

Світлини Олександра Степаненка

«ДЕБЮТ ПЕРШОКУРСНИКА»: Step by Step (4)

…Похмуро-туманний останній день жовтня розвеселили сьогодні наймолодші зі студентської родини представники Інституту філології та соціальних комунікацій, факультету фізико-математичної і технологічної освіти, вийшовши на головну університетську сцену під час фестивального «ДЕБЮТУ ПЕРШОКУРСНИКА».

Від філологів та журналістів присутніх вдало розважали декламуванням поезії Ярослава Головко, піснями – Ганна Костецька та «Золотий гомін», який цьогоріч поповнив свої співочі ряди першокурсниками, а наймолодші з кафедри соціальних комунікацій (14-а група) – цікавими пародіями на відомих українських журналістів і телеведучих, колективним співом…

Цілком заслужено обдаровували бурхливими оваціями й фізиків та математиків, котрі лише два місяці тому влилися в дружні ряди факультету, а вже зуміли гумористично-саркастично- мелодійно виставити напоказ окремі нюанси студентського життя…

Керівники інституту та факультету радо вітали дебютантів, а голова комітету профспілки БДПУ Віталій Лола особисто вручив колективам «солоденькі» відзнаки…

«Університетське Слово»

На світлинах Олександра Степаненка: університетські «лірики та фізики» під час нинішніх фестивально-дебютних виступів

УЛЯНА ЄГОРОВА – ЗНОВУ ЛАУРЕАТКА!

24 жовтня ц. р. Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Національна музична академія України імені П. І. Чайковського, Бєлгородський інститут розвитку освіти (Росія), Південно-Західний університет «Неофіт Рілскі» (Республіка Болгарія), Кишинівський державний університет (Республіка Молдова), Чжецдзянський педагогічний університет (Китайська Народна Республіка), Казанський федеральний університет (Республіка Татарстан) та Могильовський національний університет імені А. А. Кулешова (Республіка Білорусь) провели Міжнародну науково-практичну конференцію та Міжнародний полікультурний фестиваль-конкурс «Золоті обереги вічності» серед творчої молоді у віці від 12 до 25 років.

Мета конференції – імплементація ідеї людиномірності в культурно-освітній простір професійної освіти, збереження полікультурних національних художніх надбань, виявлення й підтримка творчо обдарованої молоді, підвищення професіоналізму музикантів-педагогів та відзначення 90-річчя утворення МДПУ.

Мета фестивалю-конкурсу – популяризація музичного, хореографічного, театрального мистецтва та мистецтва моди в середовищі учнівської та студентської молоді; виявлення і підтримка молодих талантів, естетичне залучення творчої молоді до світових і національних цінностей; збагачення репертуару виконавців високо художніми національними зразками; обмін досвідом і творчими ідеями; розвиток національної і міжнародної науково-творчої співпраці вузу-організатора фестивалю з навчальними закладами різних рівнів; профорієнтаційна діяльність в середовищі талановитої молоді для навчання в МДПУ.

Міжнародний полікультурний фестиваль-конкурс завершився гала-концертом лауреатів, зібравши більше ста учасників. Лауреатом I ступеня в номінації «естрадний спів» стала студентка IV курсу Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв Уляна Єгорова, у виконанні якої впевнено, цікаво, професійно прозвучали два вокальні твори: «Тече вода» (муз. І. Поклада, сл. Рибчинського) та «Листом осенним» (із репертуару М. Моро).

egorova

Варто ще зазначити, що головувала в журі фестивального конкурсу — Генеральний Секретар Федерації Асоціацій, Центрів і Клубів ЮНЕСКО Республіки Молдова Євгенія Іванівна Урсу.

Ольга Матвєєва,

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін та методик їх навчання

На світлині з архіву кафедри:

лауреатка конкурсу Уляна Єгорова з фестивальними відзнакою з членами журі конкурсу

«ДЕБЮТ ПЕРШОКУРСНИКА»: Step by Step (3)

…Ось і наймолодші студенти факультету фізичного виховання і факультету економіки та управління БДПУ дочекалися свого дебютного виступу на головній університетській сцені. Сьогодні, демонструючи своє сценічне мистецтво, кожна з імпровізованих артистичних команд намагалася якнайдзвінкіше співати, якнайколоритніше танцювати, якнайвправніше виглядати в невеличких театральних постановках. І, в основному, їм це вдавалося, бо ж не дарма чи не кожна артистична картинка супроводжувалася щирими аплодисментами глядачів…

«Університетське Слово»

На світлинах Олександра Степаненка: таким був третій день «Дебюту першокурсника» на головній сцені БДПУ

Пам’ятають, гордяться, вшановують…

Фоторепортаж

Сьогодні, 30 жовтня, в актовій залі економіко-гуманітарного коледжу Бердянського державного педагогічного університету в вигляді творчого вечора пройшов виховний захід, приурочений 69-ій річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Учні 31-ї групи спеціальності «Кухар-кондитер» під керівництвом класного керівника Людмили Матвєєвої продемонстрували свої вокальні та літературні таланти. Зі сцени лунали патріотичні пісні, віршованою рікою лилися лірика та сум за героями, що полягли в круговерті минулих страшних війн.

Згадувалась не тільки Велика Вітчизняна війна, а також ця, що історично ближче – війна в Афганістані, яка тривала майже 10 років і забрала життя сотень наших земляків. А після перегляду підготованого учнями відеофільму, змонтованого з записів воєнних років, було символічно запалено свічі пам’яті…

Завершився захід колективною патріотичною піснею у виконані учнів коледжу.

Олександр Степаненко,

кореспондент «Університетського Слова»

Фото автора

КУЛЬТУРА БАДЬОРОСТІ,

АБО ЯК НАРОДЖУЮТЬСЯ СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ БДПУ

Ще свого часу Луначарський зазнчав, що спорт формує культуру оптимізму, культуру бадьорості. То ж не може не тішити той факт, що на сьогодні до різних видів спорту ще змалку долучається все більше й більше дітей. Доводити правильність слів відомого російського письменника та публіциста своєю спортивною майстерність 26 жовтня взялися юні спортсмени Бердянська на першості міста з прикладного хортингу в розділі «Фехтування», яка проходила у спортивному залі ЗОШ №3.

За словами старшого викладача кафедри інформатики та програмної інженерії факультету освітніх інженерно-педагогічних технологій БДПУ, кандидата педагогічних наук Алли Хатько, яка нещодавно отримала почесне звання майстра спорту України з хортингу (див тут), а сьогодні й судді спортивних змагань місцевого масштабу, метою цього виду спорту є самооборона. Саме задля цього батьки й приводять своїх дітей до спортзалу, адже всі бойові мистецтва розраховані на розвиток бойових навичок. Хортинг – не виключення. Дивлячись на змагання дітей, можна зрозуміти: вони зможуть себе захистити в майбутньому.

Коли суперники виходять на спаринг, то здається, що зараз буде агресія, але потім помічаєш, що нічого подібного й близько немає. Є страшенний азарт, через який учасникам навіть важко зупинитися після команди «Стоп». Та після бою все стає на свої місця і учасники залишаються друзями. Якщо хтось програє, то його або її це не зупиняє, а, навпаки, підштовхує докладати більших зусиль у майбутньому. Зі слів дітей можна зрозуміти, що навіть травми не зупиняють їх перед змаганнями – часто з вивихами та переломами виходять на бій, бо знають, якщо не зможуть подолати свій страх та біль тут, то не зможуть постояти за себе і в житті. Окрім вольових якостей розвиваються також інтелектуальні, які неодмінно знадобляться їм в майбутньому житті.

Вразив професійний склад суддівської команди: головний суддя – віце-президент Української федерації хортингу по південному регіону, голова Запорізької обласної федерації хортингу, майстер спорту України Сергій Вельчев, рефері – заступник голови науково-методичної колегії УФХ, майстер спорту України, Алла Хатько та секретар – віце-президент Бердянської міської федерації хортингу Олександр Черемісін.

Відрадно, звичайно, що серед учасників також були студенти нашого університету, які змагалися в віковій категорії від 18-ти і старше. Перше місце виборов студент факультету фізичного виховання Олександр Руденко, а друге – студент соціально-гуманітарного факультету Олександр Кошик.

У всіх вікових категоріях медалі здобули справжні переможці, які своєю постійною працею та бойовим духом досягли неабияких успіхів. Тож побажаймо юним спортсменам нашого міста нових спортивних звершень, щоби невдовзі поповнити ряди студентів факультету фізичного виховання БДПУ…

Ірина Шепєлєва,

студентка 1-го курсу ІФСК БДПУ

На світлинах: цікаві моменти із першості міста з прикладного хортингу

ОГОЛОШЕННЯ! Відбудеться лекція.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Бердянський державний педагогічний університет

Інститут філології та соціальних комунікацій

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА НАУКИ БОЛГАРІЇ

Пловдивський університет імені Паїсія Хилендарського

Філологічний факультет

ОГОЛОШЕННЯ

6 ЛИСТОПАДА 2013 РОКУ

ВІДБУДЕТЬСЯ ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ПАЇСІЙ ХИЛЕНДАРСЬКИЙ ТА ЙОГО «ІСТОРІЯ СЛОВ’ЯНОБОЛГАРСЬКА» У БОЛГАРІЇ ТА ЗА ЇЇ МЕЖАМИ: СПИСКИ. ОПРАЦЮВАННЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ».

Лектор: АНТОАНЕТА ДЖЕЛЬОВА, викладач Пловдивського університету імені Паїсія Хилендарського (Республіка Болгарія).

Лекція проводиться у рамках проекту «Від історичної ідеї до національного, космополітичного та глобального: списки та опрацювання «Історії слов’яноболгарської» Паїсія Хилендарського та культурно ідентифікаційні моделі XVIII – XXI ст.» (Проект № НИ13 ФЛФ014 / 20.03.2013 від 23.04.2013 року Фонду «Наукові дослідження» Пловдивського університету імені Паїсія Хилендарського) під керівництвом Міли Кристевої.

Лекція відбудеться об 11.10 в аудиторії 5 б202.

Запрошуємо усіх бажаючих!!!

«АТЕСТАТ ДОЦЕНТА» ВАРТУЄ КОМПЛІМЕНТА

Та й не одного, бо за цим довгоочікуваним документом криються роки напруженої, науково-викладацької праці, завдяки якій удостоївся сьогодні високих похвал й кандидат педагогічних наук, доцент кафедри комп`ютерних технологій в управлінні та навчанні факультету комп`ютерних та енергозберігаючих технологій БДПУ Максим Павленко. Вручаючи йому атестат, перший проректор БДПУ Володимир Федорик, зауважив, що приємно, коли університетська доцентська когорта поповнюється іменами таких молодих талановитих учених. Приєдналися до привітань учасники вівторкової наради. Вітаємо й ми Максима Петровича зі ще одним впевненим кроком у велику науку!!!

IMG_2464

«Університетське Слово»

ЗАКВІТЧАНО-СОЛОДКИЙ «ЗОЛОТИЙ ГОМІН»

Заквітчаний, бо сьогодні на черговій вівторковій ректорській нараді перший проректор БДПУ Володимир Федорик, вітаючи керівника ансамблю народної пісні «Золотий гомін» Інституту філології та соціальних комунікацій Олену Бузову із недавньою перемогою на обласному фестивалі народного мистецтва «Вольниця», що проходив у Гуляйполі, вручив їй чарівні троянди. А солодкий, бо від комітету профспілки (голова – Віталій Лола) презентував традиційний торт. До теплих поздоровлень долучилися й директор Інституту ФСК Ольга Харлан (див. світлину) та всі учасники наради.

IMG_2468

«Університетське Слово»

Світлина з архіву редакції

Молоденька журналістська братія,

або як народжуються студенти-журналісти БДПУ

…Ось і закінчився другий юнацький фестиваль «Прес-хвиля», що проходив 23-24 жовтня в ЦДЮТ і викликав бурю емоцій та вражень, запалив серця молоді бажанням стати тим, хто завжди не лише знає про всі події, але і їх висвітлює – журналістами. Фестиваль наповнив барвами життя багатьох творчих людей та перетворив звичайні жовтневі сірі буденні дні школярів на кольорові, вражаючі, незабутні та яскраві як і для учасників «Прес-хвилі», так і для інших жителів міста.

Результати фестивалю були оголошені в понеділок на концерті, присвяченому 69-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Організаторам майстерно вдалося поєднати приємне з корисним. На тлі патріотичних виступів, які пробуджували самосвідомість українців та хвилювали почуття кожного глядача, можна було простежити на обличчях учасників особисті хвилювання: «Чи станемо ми кращими?», «Що треба виправити до наступного разу?»

Емоції розпалювалися, пристрасті кипіли, нерви починали здавати, бо будь-яка команда бажала стати кращою, але в кожній номінації буде лише один переможець. І ось до мікрофону запрошуються члени журі: Степан Герилів – журналіст, редактор газети БДПУ "Університетське Слово", поет; Анжеліка Бабич – редактор он-лайн газети "Неформат", керівник студії "Юн-прес" ЦДЮТ; Микола Тішаков – власний кореспондент обласної запорізької газети "МИГ". Судді оголосили свій вердикт:

Номінація «Експрес-випуск»:

1 місце – ЗОШ № 1

2 місце – гімназія № 2

3 місце – ЗОШ № 7

Номінація «Найкращий відеоролік»:

1 місце – БСШ №16

2 місце – ЗОШ № 6

3 місце – ЗОШ № 3 та ЗОШ № 5

А найкращою стала команда БМЛ, яка отримала гран-прі, та продемонструвала, що в ліцейському братстві є й ще братство журналістське.

…Бердянськ такого ще не бачив! Ці дні стали незабутніми для багатьох: і для учасників, і для членів журі, і для журналістів, що спостерігали за подіями. Уявіть собі картину: нічим не примітна середа, центр міста, люди, як звичайно, або кудись поспішають, або неквапливо прогулюються, розмірковують про життя. Спокійно так …. Цю мирну ідилію змінює наступна картина: натовпом біжать школярі, наввипередки, борючись за першість, кричать і галасують. Але їхні очі наповнені блиском, а за поспіхом ховається справжнє задоволення… Певно, що усе те, що відбувалося в межах фестивалю, цікавило і його учасників, і звичайних перехожих, що стали свідками таких картин. Фестиваль викликав багато дискусій та обговорень, але найголовніше – він нікого не залишив байдужим.

Завдань та цілей у фестивалю «Прес-хвиля» було дуже багато: починаючи з пояснення «що таке журналістика та з чим ії їдять» і закінчуючи активізацією молоді міста Бердянська. Інше питання – чи вдалося організаторам надихнути активних підлітків на думку: «Можливо, варто стати журналістом?». Щодо цього я провела опитування серед учасників заходу. В анонімній формі 50 респондентів дали відповідь на питання: «Чи хотіли б Ви стати журналістом?». Результати наступні:

Тобто, можна зробити висновок, що «Прес-хвиля» дала учасникам можливість замислитися над тим, чи варто їм ставати журналістами. Як говорять результати соцопитування, майже половина учасників цього бажає.

Ці висновки, безумовно, радують та надихають організаторів заходу на третю хвилю фестивалю. А мені хочеться побажати й писакам-початківцям, і досвідченим майстрам пера сил та творчого натхнення. Слава братії журналістській!

Матеріал підготували:

Ганна Татарікова,

кореспондент студії «Юн-прес» ЦДЮТ

Олександр Степаненко,

кореспондент «Університетського Слова» (фото)

Наша красуня-першокурсниця

Минулої суботи, 26-го жовтня, на головній сцені Будинку культури селища міського типу Куйбишеве Запорізької області відбулося свято чарівності, грації та краси – «Міс Куйбишеве – 2013». Серед дев’яти конкурсанток переможницею стала студентка першого курсу Інституту філології та соціальних комунікацій спеціальності «Журналістика» БДПУ Ірина Сухолецька.

Конкурс вражав розмаїттям випробувань: дівчата змагалися не лише вродою, а й вмінням сподобатися своїми талантами, кмітливістю та винахідливістю. На святі зовсім не відчувалося, що хтось став переможцем чи переможеним, бо всіх учасниць нагороджували цінними подарунками від спонсорів та організаторів за перемогу в своїй номінації, але надзвичайно приємно, що саме наша студентка отримала головний приз – символічну діадему першості.

Як зазначав відомий французький письменник та філософ Альбер Камю: «Краса – це вічність, що триває мить.» То ж вітаємо нашу чарівну переможницю і бажаємо, щоб мить її краси тривала вічність…

Катерина Калініченко,

студентка першого курсу ІФСК

Світлини зі свята Краси в Куйбишеве автора

З ОБЛАСНОГО ФЕСТИВАЛЮ – З ПЕРЕМОГОЮ!

На гуляйпільскій землі знову було свято, і знову вона зустрічала таланти рідної України. Дух народної пісні линув усіма широтами.

У суботу, 26 жовтня, в Гуляйполі проходив обласний фестиваль народного мистецтва «Вольниця», присвячений 125-річчю з Дня народження Нестора Махна. У традиційному щорічному фестивалі брали участь колективи з різних районів Запорізької області: Бердянського, Гуляйпільського, Енергодарського, Запорізького, Куйбишевського, Мелітопольського, Оріхівського, Пологівського, Розівського, Чернігівського… Учасники фестивалю змагались за першість у таких номінаціях: «Вокальні гурти та ансамблі», «Хореографічні колективи», «Інструментальні ансамблі та оркестри», «Хорові колективи». Організатором фестивалю стала Гуляйпільська районна державна адміністрація за підтримки обласного методичного центру культури і мистецтва України.

Дізнавшись про фестиваль, творчий колектив «Золотого гомону» рішуче налаштувався взяти участь у фестивалі, щоби поділитися своїм творчим запалом і подарувати глядачам хороший настрій. Насолодившись майстерністю виконання пісень «Їхав козак з гори та в байрак» та «Гай зелененький», глядачі не скупились на бурхливі овації, а після виступу з зали було чути: «Бердянськ!», «Браво!», «Молодці!», «На біс!».

Підбивши підсумки, журі почало оголошувати результати, а учасники «Золотого гомону», тримаючись за руки, очікували вердикту. Почувши, що перше місце в номінації «Вокальні гурти та ансамблі» отримуємо саме ми, неочікувано для всіх (хоча таке ми й планували), «золотогомінці» піднялися з місць й заспівали пісню «Наливаймо, браття!». За першість у своїй номінації, ансамбль отримав Диплом лауреата та грошовий приз…

Велика подяка від ансамблю «Золотий гомін» (керівник – кандидат педагогічних наук, доцент Олена Бузова) за підтримку та організацію поїздки ректору університету, професору Вікторії Зарві, директору Інституту філології та соціальних комунікацій Ользі Харлан та голові комітету профспілки БДПУ Віталію Лолі.

Яна Ємченко,

студентка-журналістка ІФСК, учасниця ансамблю народної пісні «Золотий гомін»

На світлинах: університетський «Золотий гомін» на Гуляйпільському фестивалі