Буклети, брошури, солідарність із ВІЛ-позитивними…

Як уже повідомлялося, з 25 листопада ц. р. в університеті розпочався соціально-педагогічний проект «Студенти проти ВІЛ/СНІДу». Впродовж першого тижня студенти спеціальності «Соціальна педагогіка» проводили тренінгові заняття з профілактики ВІЛ/СНІДу для всіх інститутів та факультетів БДПУ, під час яких були використані інформаційні блоки, вправи різного характеру, рольові ігри, а також короткометражні документальні фільми (див. світлину).

IMG_0176

29 листопада в різних мікрорайонах міста пройшла вулична соціальна акція «Червона стрічка», у ході якої студенти-волонтери за підтримки Бердянської міської організації Товариства Червоного Хреста розповсюджували серед перехожих інформаційні буклети, брошури, засоби індивідуального захисту та червоні стрічки, які є символами боротьби з ВІЛ/СНІДом та солідарності з ВІЛ-позитивними людьми (див. світлину).

IMG_0198

«Університетське Слово»

Світлини з архіву інституту

В гуморі й жарті – «MAFIA PARTY»

Фоторепортаж

Саме так – «MAFIA PARTY» «охрестили» свою сьогоднішню вечірку студенти Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв, запросивши викладачів, друзів та гостей до малої актової зали. Та це не просто вечірка, а справжні гангстерські змагання п’яти пар: «Джузі Джаз» + «Грізний Рікі» (Юлія Кокіна + Вадим Дашевський); «Крихітка Дібсі» + «Картавий Луї» (Маргарита Терехова + Володимир Маринич); «Вінсенто Сопрано» + «Підступна Енні» (Дар’я Пархоменко + Артем Горовецький); «Білявка в шоколаді» + «Дрібний Джоні» (Анастасія Зведенюк + Денис Жільцов); «Зухвала штучка» + «Карліоне» (Світлана Маденова + Микита Коваль).

Проявляючи неабиякий хист у конкурсах «Домашнє завдання», «Творче завдання», «Гроші пахнуть», «Дільба», в піснях і танцях, в гуморі й жарті «мафіозні» пари виборювали першість у різних номінаціях, а найголовнішими «інститутськими мафіозі» виявилися «Білявка в шоколаді» + «Дрібний Джоні». Про це заявили на завершення «MAFIA PARTY» – «Боси» – члени журі: Наталя Жук – доцент кафедри психології, Тетяна Володько – старший викладач кафедри початкової освіти, Наталя Авєтіс’янц – асистент кафедри мистецьких дисциплін та методика їх навчання, секція "Хореографія" на чолі головним «босом» – Степаном Герилівим – редактором газети БДПУ «Університетське Слово». Вони й вручили переможцям відзнаки, представники керівництва інституту – цінні подарунки, а від профкому університету – солодкі презенти…

Олександр Степаненко,

кореспондент «Університетського Слова»

Фото автора

Молодим журналістам – від спікерів “Новомедіа”

"Новомедіа" – одна з наймасштабніших столичних подій в самому центрі Києва (Хрещатик, "Українській Дім") – зібрала цього року велику кількість журналістів із різних куточків України, Росії та закордону. Поради відомих журналістів, фотографів, інтернет-маркетологів, PR працівників, шеф-редакторів, SMM-керівників, видавців, медійних юристів дають чудову можливість для саморозвитку кожного молодого журналіста. Різні теми. По два майстер-класи одночасно. Постійно доводилося обирати. Насправді, хотілося б відзначити не одну з них. Все, що відвідувала, в деякому розумінні, змінили бачення і принесло корисні зміни. Хочу поділитися з вами цікавими висловлюваннями та порадами найрейтинговіших журналістів України, які почула на «новомедійному форумі».

Ведучі новин Ганна Панова ("Подробности", Інтер) та Андрій Жигулін ("Час новин", 5 канал):

"Міра наших можливостей закладена в нашій голові. Чим більше ми будемо вірити в них, тим більша ймовірність їх виконання". Відео пропоную переглянути тут: https://www.youtube.com/watch?v=qBHeaCPIFYE

Денис Сницький, керівник SMM спрямування @Zazazu.tv, творчий редактор "Нового каналу", International Marketing Manager (Вашингтон, США):

"Будьте особливо обережними, що та де ви розміщуєте. Будь-яка інформація залишається загальнодоступною тривалий час";

"Для кращого запам'ятовування лозунгу, зводьте все до одного слова";

"Якщо ми хочемо, щоб нас читали в соціальних мережах, треба визначитись спочатку з якою метою існує сторінка вашої компанії";

"Збирай аудиторію, якій буде цікаво читати твої новини";

"Створи свій образ згідно з мотивацією вашого бренду";

"Linkedin нова соціальна мережа. В ній ви отримаєте доступ до інформації про людей, вакансії, новини, оновлення та іншу цінну інформацію, яка допоможе вам у вашій професійній діяльності"(https://www.linkedin.com/);

"Для того, щоб ви були впізнаваними, розповідайте про себе іншим";

"VK – представництво, де велика кількість підлітків. Facebook – бізнес-людей";

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=VUlwulT5ZEU

Олександр Суботін, партнер юридичної компанії «Тарасов і партнери», практикуючий адвокат:

"Читайте документи, на яких залишаєте свій підпис";

"Обов'язково зсилайтесь на джерело";

"Сторона, яка постраждала, може запросити компенсацію за використання його авторського права до 50 млн. гривень" (поки що, на практиці такої виплати ще не було);

"Не бійтеся випускати в світ інтрев'ю, в якому людина передумала і просить вас прибрати деякі моменти. Немає закону, який це заперечує. Штрафів не передбачено";

Фотокореспонденти Сергій Долженко ("European PressPhoto Agency") та Костянтин Чернічкін ("Kyiv Post):

"Відмінні фото можна зробити абсолютно будь-яким фотоапаратом";

"Фотографуйте так, як ви відчуваєте це";

"Шукайте емоції людини";

Антон Нікітін (головний редактор телеканалу "Інтер") та Ігор Нікітін (президент громадського телеканалу «ТБН-Росія»):

"Треба пам'ятати, що завжди є боротьба між добром та злом. Телебачення – для людини зі своєю темою";

"Є такі друзі, з якими і ворогів не треба";

"Ніколи не варто ставити мету "змінити світ".

Зараз доволі вже частим стало обговорення питання «Чи не витіснить Інтернет телебачення та друковані ЗМІ?». На думку Ігоря Нікітіна, якщо б вони взаємодіяли, то результат був з подвійною силою вигідний для обох засобів масової інформації. Такої ж думки головний редактор журналу «Единственная» Олена Скачко та директор з розвитку і новим медіа «Вести Мас-Медіа» Артем Лозинський: «Згадайте, коли ви востаннє читали новину в Інтернеті? Напевно, кілька годин, якщо не хвилин, тому. А коли тримали в руках газету або журнал? Багато хто відразу і не згадають». Тому на це варто звернути особливу увагу.

«Як написати хороше резюме»

Вперше на Міжнародному Форумі «Новомедіа» відбувся «Ярмарок вакансій». Учасники Форуму отримали ексклюзивну можливість прослухати поради від HR-керівників провідних медійних майданчиків країни. Вони розповіли, яку інформацію кадровики насправді хочуть отримати від здобувача, які секрети приховують HR-керівники найбільших ЗМІ та на які посади беруть охоче (Пише «МФН»: http://novomedia.ua/node/1700). Знаходьте на моєму блозі LiveJournal: http://victorialutchak.livejournal.com/

Хочеться висловити слова подяки всім організаторам за проведення форуму. Це абсолютно нелегка праця. За відмінну можливість підвищити свої знання в різних напрямках. На Міжнародному форумі "Новомедіа" завжди представлені найцікавіші теми. Спасибі за те, що ви зберігаєте вічні цінності в нових медіа! Руслану Кухарчуку, Президенту асоціації «Новомедіа» хочеться сказати: "Рухайтеся в тому ж напрямку. Ви робите дуже потрібну та корисну роботу. Ви на правильному шляху. Успіхів!». І окрема подяка авторам книги "Новий журналіст». Зараз читаю. Максимум потрібної інформації в одному підручнику. Те, що потрібно для молодого журналіста!

Вікторія Лутчак,

студентка-журналістка БДПУ, спеціальний кореспондент «УС» на міжнародному форумі «Новомедіа»

Світлини автора

Новий крок у співпраці БДПУ та BUAP

Нещодавно зроблено ще один крок у співробітництві Бердянського державного педагогічного університету і Заслуженого Автономного Університету Пуебла (BUAP), потужний імпульс якому був даний візитом до Мексики у жовтні 2011 р. делегації БДПУ на чолі з ректором Вікторією Зарвою.

У період з 7 по 23 листопада 2013 р. у BUAP працювали доктори історичних наук, професори БДПУ Ігор Лиман і Вікторія Константінова.

DSC08661

Одним із головних завдань візиту було завершення організаційної підготовки та участь у проведенні Другого міжнародного мультидисциплінарного симпозіуму, присвяченого проблемам пам’яті (SIMEM) «Пам’ять, Історія, Забуття: нові соціальні перспективи». Симпозіум приурочено до 100-ї річниці з дня народження славетного французького філософа Поля Рікера. Співорганізаторами цього наукового форуму виступили саме BUAP і БДПУ. Логотип бердянського вишу було розміщено на банерах, плакатах симпозіуму, на сертифікатах, що видавались його учасникам. Про плідну співпрацю мексиканського та українського вишів, одним з результатів якої став SIMEM, на так званій «інаугураційній» частині симпозіуму розповідали Філіпе Перес та Ігор Лиман.

Крім науковців із Бердянська та низки інституцій Мексики, очну участь у симпозіумі взяли дослідники з Аргентини, Колумбії, Бразилії та Іспанії. Складовою заходу стала презентація постерних доповідей дослідників з України, Мексики, Швейцарії, Угорщини та Казахстану. Безпосередньо І. Лиман і В. Константінова на симпозіумі виступили з доповідями «"Wars of (for) Memory": the personal experiences of participation» і «Representations of memory in "Albums of Songs" of Ukrainians forcibly deported to Germany during the Second World War».

Показово, що серед мексиканських організаторів симпозіуму під орудою доктора Вікторії Перес був представлений і Карлос Бонанні Торре Бланка, який навесні 2013 р. проходив стажування в БДПУ і брав участь у низці воркшопів, організованих Науково-дослідним інститутом Історичної урбаністики. Свою доповідь, присвячену просторам пам’яті, він супроводжував презентацією, до якої були включені й фото, зроблені ним під час перебування в Бердянську.

Сертифікати учасників симпозіуму були видані 6 співробітникам і аспірантам кафедри історії України БДПУ (І. Лиман, В. Константінова, Ю. Королевська, О. Авдєєва, Л. Золотар, В. Романченко) і 5 співробітникам Науково-дослідного Інституту історичної урбаністики. Серед останніх — С. Білівненко (постер “Zaporizhzhya Scientific Society of Ya.Novytskyi. Research and Protection of Historical Memory”) і В. Грибовський (постер “City as Frontier: Social Memory and Identities in the Almanac “City’s Frontiers”).

DSC08704

У місцевій пресі та на мексиканських веб-сайтах подані статті з інформацією, що BUAP (Мексика) провів симпозіум у співпраці з БДПУ (Україна) (http://www.lajornadadeoriente.com, http://www.laculturaenpuebla.org, http://feest.com.mx).

Зі свого боку, бердянці розмістили на сайті Науково-дослідного інституту Історичної урбаністики програму симпозіуму, постери його учасників, фотозвіт про цей науковий форум.

Показово, що практично одночасно з мексиканським симпозіумом, 15-16 листопада 2013 р. у іншому виші-партнері БДПУ, Горійському державному учительському університеті (Грузія), у проходила Шоста міжнародна конференція «Сучасні виклики в освіті», серед співорганізаторів якої також був БДПУ. На пленарному засіданні мала бути представлена доповідь І. Лимана “Accepting modern challenges: organization of international scientific forums by Berdyansk State Pedagogical University”, в якій містився і анонс симпозіуму в Пуебла. Відповідна доповідь буде опублікована в матеріалах грузинської конференції.

Статті учасників симпозіуму «Пам’ять. Історія. Забуття» планується опублікувати у мексиканському часописі «Morphé».

За результатами попереднього, першого SIMEM за редакцією його ініціатора Вікторії Перес підготовлена книга іспанською мовою «(Не)вірність пам’яті» серед співавторів якої є І. Лиман. Під час візиту до Мексики бердянські науковці спільно з В. Перес працювали над макетом цього видання, яке найближчим часом має бути опубліковано як спільний проект і відповідно під грифами BUAP, БДПУ та Університету Лаваль (Канада).

Серед чисельних складових візиту було й тісне спілкування з колишніми студентами БДПУ, які сьогодні проходять навчання у BUAP, Анатолієм та Іриною Коноваленками. Між іншим, ці берданці також були залучені до технічної підготовки SIMEM «Пам’ять. Історія. Забуття». До речі, молоді люди за пропозицією І. Лимана підготували статтю з враженнями про своє навчання в Мексиці, яка найближчим часом буде опублікована в університетській пресі.

Як координатор міжнародної діяльності БДПУ І. Лиман провів низку зустрічей з представниками адміністрації та науковцями BUAP, на яких розглядались конкретні питання розгортання співпраці українського та мексиканського вишів. Серед цих питань є й програма отримання студентами подвійних дипломів, в чому мексиканська сторона виявила неабияку зацікавленість. Мексиканські фізики проінформували про потенційно надзвичайно перспективний спільний проект BUAP і автомобільного концерну Volswagen, до участі в якому були запрошені і бердянські комп’ютерники.

Мексиканська сторона передала БДПУ проекти меморандуму про продовження співробітництва, договорів про обмін студентами і науковцями.

За матеріалами сайту Науково-дослідного інституту Історичної урбаністики БДПУ

(http://ri-urbanhistory.org.ua/projects/9-news/195-novij-krok-u-spivpratsi-bdpu-i-buap)

З днем народження, Aiesec-Berdyansk!

AIESEC міжнародна молодіжна організація, що допомагає розвивати професійні навички та особисті якості, отримувати новий досвід, приймаючи участь у міжнародних програмах та у організації проектів. AIESEC об’єднує активну молодь зі 113 країн світу. Учасники організації це студенти та випускники, які кожного дня розвиваються особистісно та професійно на шляху формування себе як лідерів, що хочуть та знають як змінювати світ на краще.

Сьогодні бердянські «айсеківці» на чолі зі своїм лідером Рустамом Нурієвим (студентом БДПУ) запросили гостей до конференц-зали готелю «Євро» на 19-літній день народження організації. Спочатку Рустам коротко розповів про досягнення: лише протягом року понад 300 бердянців і гостей міста були залучені до діяльності AiesecBerdyansк, 11 волонтерів з 7-и країн світу брали участь у місцевих проектах, три студенти пройшли стажування за кордоном, організовано 6 проектів та 27 загальноосвітніх конференцій, а 27 студентів БДПУ залучено до роботи в цій організації (див. світлини).

Тому не випадково на свято були запрошені провідний фахівець з виховної роботи БДПУ Анетта Омельченко, завідувач кафедри соціальних комунікацій БДПУ Юлія Мельнікова, головний редактор газети «Університетське Слово», а Анетта Іванівна отримала ще й «Подячну грамоту» за підтримку організації та внесок у розвиток молоді міста.

Молодих ентузіастів вітали, пропонували цікаві ідеї та плідну співпрацю : депутати Бердянської міської ради Володимир Безверхий та Віктор Цуканов, приватний підприємець Костянтин Дадаєв, Анетта Омельченко, Степан Герилів та інші (див. світлини).

«Університетське Слово»

Світлини редакції та Артема Бикова ("Південна зоря")

Willkommen Studenten nach Deutschland

Лист до редакції

Шановні студенти! Особливо ті з Вас, хто цікавиться можливістю літнього підробітку та німецькою культурою.

Проблеми, що постають перед українською студентською молоддю, всім дуже добре відомі. Недостатність стипендії, якщо взагалі вона є, потреба в підробітку, бажання подорожувати, побачити інше життя та відкривати нове.

Літня практика на підприємствах у Німеччині – це державна програма ZAV (Zentrale Auslandsund Fachvermittlung) від німецького уряду, який зараз заохочує молодь інших країн до співробітництва. Дана програма є цікавим варіантом гідного заробітку для студентів українських ВУЗів під час літніх канікул.

Я, Сергій Сердюк, колись будучи таким самим студентом, як і Ви, намагався знайти сезонний підробіток у Німеччині, звертався до німецької агентури праці, шляхом спроб та помилок заповнював та висилав формуляри та анкети, зв’язувався із роботодавцями, налагоджував контакти. Після багатьох спроб та помилок мені вдалося за майже повної відсутності інформації та без допомоги влаштуватися на літню роботу на підприємстві у Німеччині.

При цьому, зарекомендувавши себе із найкращого боку, я зміг кілька років поспіль їздити на практику, налагодивши контакти із багатьма німецькими роботодавцями, після чого я став студентом німецького університету, та попрацював у німецькому парламенті в Берліні в 2007 році за програмою «Стажування в німецькому Бундестазі», де мені вдалося познайомитися із деякими політичними діячами Німеччини (фото).

Тепер, Сергій Сердюк – це генеральний директор компанії mitOst UG, громадянин України, котрий після закінчення факультету іноземних мов Ніжинського державного університету імені М. Гоголя, здобув економічну освіту в Німеччині в Європейському Університеті Віадріна у місті Франкфурт-на-Одері, а після цього заснував та став генеральним директором німецької приватної фірми ТОВ «МітОст». Уже протягом 5-и років проживаю та займаюся легальною комерційною діяльністю на території Федеративної Республіки Німеччина.

Зібравши весь свій досвід у даній сфері, я намагаюсь провести тим же самим шляхом пошуку літньої роботи та можливості виїзду за кордон інших студентів, бажаючих отримати можливість сезонного підробітку у Німеччині. Консультації нашої фірми допомагають оминути труднощі, з якими стикаються студенти, що намагаються самотужки знайти роботу та оформити документи для поїздки на практику до Німеччини.

Починаючи із 2007 року, наша команда вже протягом шести років надає українським студентам, а також студентам декількох університетів Польщі, посередницькі послуги по виїзду в Німеччину для проходження практики влітку за програмою ZAV. За цей час нам вдалося налагодити партнерські стосунки більш ніж з 250-ма німецькими підприємствами на території всієї Німеччини (насамперед, у сфері готельно-ресторанного бізнесу), які зацікавлені на постійній основі запрошувати українських студентів для робіт під час літніх канікул.

Пропонуємо студентам зі знанням німецької мови працевлаштування на період літніх канікул в заклади ресторанного типу (Gaststätten, Restaurants, Pizzerien, Biergärten, Berggasthöfe usw.), де потрібно працювати від 8-и до 10-и годин на добу, 6 днів на тиждень. Така робота оплачується дуже добре, житло та харчування надається роботодавцем. Чистий прибуток студента складає 800-1000 євро на місяць. Вартість наших послуг складає 185 євро, що є найнижчої ціною на послуги в данному сегменті. Всі студенти, які стали нашими клієнтами, залишили дуже добрі відгуки про якість наших послуг. Відгуки та фотографії можна побачити на сайті http://ferienjobzav.com/vakansii та http://ferienjobzav.com/presse.

Для того, щоб стати учасником програми Zentrale Auslandsund Fachvermittlung, потрібно лише бути дійсним студентом українського вишу, навіть до високого рівня знання німецької мови не висувається вимог.

Будемо раді відповісти на Ваші запитання та допомогти Вам зробити свій перший крок до Європи.

З повагою,

Сергій Сердюк

Бердянські п`ятниці Атанасіоса Моустакаса

П’ять років тому в нашому університеті працював професор Ерланген-Нюрнберзького університету ім. Олександра Фрідріха Атанасіос Моустакас. А сьогодні професор працює за запрошенням у Маріупольському гуманітарному університеті, де займається питаннями лексикографії. А в БДПУ на кафедрі романо-германської філології він читав лекції з психолінгвістики та проводив семінарські заняття з практичної граматики. По закінченню лекційних та семінарських занять студенти здавали екзамени та отримували посвідчення про участь у курсах, що дало їм можливість отримати сертифікат на знання німецької мови рівня А.

Атанасіос Моустакас активно цікавився життям кафедри й намагався сприяти оснащенню кафедральної бібліотеки професійною літературою. За цей час кафедра отримала в подарунок від професора довідкову (тлумачний словник, німецький правопис, лінгвістичний словник та словник стилістичних термінів), професійну (посібники з мовознавства, з методики викладання базових дисциплін) та художню літературу, яка допомагає нашим викладачам та студентам в підготовці до складання кандидатських екзаменів, при підготовці до лекційних та практичних занять, а також при написанні дипломних та магістерських робіт. Бібліотекою кафедри активно користуються студенти та викладачами Бердянська.

У цьому році Атанасіос Моустакас знову прибув до нашого університету на запрошення кафедри іноземних мов і методики їх викладання, де він планує провести семінарські заняття з практичної граматики. Відвідання занять значно покращить знання студентів та викладачів. Перше семінарське заняття, участь у якому взяли студенти 1-5 курсів денної та заочної форм навчання, пройшло минулої п’ятниці (див. світлину).

26_11_2013

Всіх студентів та вчителів міста, що бажають побувати на семінарських заняттях професора Атанасіоса Моустакаса, запрошуємо до нашого університету кожної п’ятниці.

«УС» (за матеріалами кафедри іноземних мов і методики їх викладання ІФСК БДПУ

«Відкрита теорія» Ксенії Задворної

«Функціонування журналістики в системі економічних відносин суспільства» – таке відкрите практичне заняття провела сьогодні для студентів-журналістів першого курсу (ІІ підгрупа) ІФСК старший викладач кафедри соціальних комунікацій Ксенія Задворна.

Молода викладачка спочатку вела мову про журналістику в контексті ринкової економіки, поняття «конкуренції», «економічної системи», «ринкової економіки»; розповіла про типи ринкових структур: «монополія», «олігополія», «монополістична конкуренція», «вільна конкуренція» на прикладі ЗМІ тощо. Окрім усного опитування, на практичному занятті було використано груповий метод навчання – змодельовано ситуацію співіснування державних і приватних засобів масової інформації. Студенти 1 групи представляли інтереси державних ЗМІ, обстоюючи позицію недопущення роздержавлення їхніх редакцій, а студенти 2 групи захищали позицію приватних телерадіокомпаній, інтернет-ресурсів, видавництв періодичної друкованої продукції. Під час проведення практичного заняття було використано такі технічні засоби як комп’ютер, проектор та мультимедійна дошка, аудиторії була запропонована презентація теми практичного заняття в Microsoft Power Point, а також відеоматеріал, який стосувався висвітлення життя найвпливовіших світових медіа магнатів (див. світлини).

На відкритому практичному занятті з теорії журналістики були присутні заступник директора Інституту філології та соціальних комунікацій з наукової роботи, канд. філол. наук, ст. викладач Анна Табакова, заступник директора Інституту філології та соціальних комунікацій з виховної роботи, канд. філол. наук, доц. Вікторія Коркішко, завідувач кафедри соціальних комунікацій, канд.філол.наук, доц. Юлія Мельнікова, канд. філол. наук, доц. кафедри соціальних комунікацій Людмила Кондакова та канд. наук із соц. ком., ст. викладач кафедри соціальних комунікацій Анастасія Носко (див. світлини).

Олександр Степаненко,

журналіст

Світлини автора

Соціально-педагогічний проект «Студенти проти ВІЛ/СНІДУ»

спільно з

МІСЬКИМ ТА РАЙОННИМ ЦЕНТРОМ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ

БЕРДЯНСЬКОЮ МІСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ТОВАРИСТВА ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА

«КЛІНІКОЮ, ДРУЖНЬОЮ ДО МОЛОДІ»

з 25 листопада по 5 грудня проводить

СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРОЕКТ

«СТУДЕНТИ ПРОТИ ВІЛ/СНІДУ»

Запрошуємо інститути та факультети взяти участь у наступних заходах

Згадуючи класика

Літературний тиждень, присвячений 195 – й річниці від дня народження класика російської та світової літератури Івана Тургенєва, пройшов з 18 по 22 листопада 2013 року в Інституту філології та соціальних комунікацій. Організатори тижня – доценти кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури І. Е. Співак та Р. І. Костромицький – запропонували студентам перегляд та обговорення фільму «Подорож до Вісбадена» (екранізація повісті І. С.Тургенєва «Вешние воды»), віртуальну екскурсію до музею письменника у Спасському-Лутовинові, вікторину за його творчою біографією, конкурс стіннівок, виставку наукової та навчально-методичної літератури на тему «Актуальні проблеми вивчення спадщини Тургенєва». Завершився тиждень науковими читаннями «Іван Тургенєв: погляд із ХХІ століття». Студенти-філологи: Забєліна К. (6 курс), Сало К., Бабенко І., Дерябіна А. (4 курс), Беседа Д., Алімпієва Д., Васильченко Ю. (2 курс) – виступили з доповідями, що розкривали запропоновані для обговорення питання: «Художній світ творів І. Тургенєва», «Філософія та естетика творчості І.Тургенєва», «Рецепція творчості І. Тургенєва у літературознавстві», «Творчість І. Тургенєва у контексті російського і світового літературного процесу». Цікаві та змістовні виступи студентів не залишали байдужими слухачів і супроводжувалися жвавим обговоренням. Особлива атмосфера наукового заходу була створена завдяки зворушливому виконанню напам'ять тургенівських віршів у прозі Ольгою Абрамовою, ученицею 11-а класу гімназії №3 «Сузір'я» (керівник –вчитель вищої категорії В. І. Полященко) та Вадимом Мульченком, студентом 6 курсу . До того ж, Ольга Абрамова поставила «емоційну крапку» в наукових читаннях, виконавши романс на вірші Тургенєва «Утро туманное, утро седое…».

Ірина Співак,

кандидат філологічних наук, доцент кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури

На світлинах: цікаві моменти літературного тижня

РОЗШИРЮЄМО НАУКОВІ ГОРИЗОНТИ

21-23 листопада відбулася III Міжнародна науко-практична конференція «Виховання і навчання дітей молодшого віку», що проходила в Москві. У конференції взяли участь більш ніж 800 учасників із 17 держав. Активним учасником цієї конференції була Лариса Зайцева, професор кафедри дошкільної освіти БДПУ (див. світлини).

На малому пленумі серед представників різних країн (Швеція, Нідерланди, Хорватія, Словаччина, Румунія), вона ознайомила слухачів з особливостями вітчизняної системи дошкільної освіти.

Доповідь «Формування у старших дошкільників узагальнених процесуальних уявлень про об’єкти довкілля» Лариси Зайцевої відкрила секцію №1 «Пізнавальний розвиток сучасного дошкільника». У бесіді з модератором секції Євгенієм Субботським (доктор психологічних наук, професор університету Ланкастер, Великобританія) було розглянуто перспективу дослідження у цьому напрямку. Про інтерес учасників до проблеми, яку висвітлювала Л. Зайцева, свідчили запитання учасників конференції та пропозиція перекласти методичні розробки для практиків на російську мову.

Одним із заходів, який пройшов у рамках конференції, було відвідування дошкільного навчального закладу м. Москви. Завідувачка Тетяна Даниліна (канд. пед. наук, доцент МГПУ) поділилася досвідом створення предметно-розвивального середовища в різних вікових групах, ознайомила з інноваційною технологією соціалізації дітей дошкільного віку «Клубна година».

Конференція пройшла в дружній атмосфері. Учасники мали можливість обмінятися ідеями, намітити напрямки співпраці, домовитися про запуск спільних дослідницьких проектів.

«УС»

Світлин з архіву кафедри

Вітаймо: Павло Захарченко – професор!

zh221 листопада 2013 року колегія Міністерства освіти і науки України присвоїла вчене звання професора кафедри «Економічна кібернетика і фінанси» Павлу Васильовичу Захарченку – доктору економічних наук, завідувачу кафедри економічної кібернетики і фінансів факультету економіки та управління БДПУ.

П. В. Захарченко працює в викладацькій сфері більше 30-и років. Областю його наукових інтересів є застосування методів і моделей нелінійної динаміки, теорії хаосу та катастроф для розв’язання складних економічних проблем. За час науково-педагогічної діяльності вчений опублікував 142 наукові та науково-методичні праці, серед яких – 11 одноосібних та колективних наукових монографій, підручників та навчальних посібників. Павло Васильович є співголовою оргкомітету постійно діючої Міжнародної науково-практичної конференції «Прогнозування соціально-економічних процесів».

Вітаємо ми, привітайте й ви його!

«Університетське Слово»

На світлині: професор Павло Васильович Захарченко