Незвичний новорічний подарунок

Скоро Новий рік, але студенти ще вчаться. Лічені дні залишилися до канікул, а як уже хочеться свята. Щоб полегшити заняття студентів Ольга Іванівна Харіна, старший викладач кафедри української літератури та компаративістики, запропонувала студентам 6-му курсу Інституту філології та соціальних комунікацій Юлії Кондратенко, Ользі Приземіній, Таїсії Бакай та Вікторії Назаренко підготувати заняття, присвячене сучасній українській літературі. Дівчатка вагалися, адже їм самим вже хочеться відпочити від цих вічних підготовок до занять. Але згодом, порадившись зі своїм керівником, доктором філологічних наук, професором Ніною Павлівною Анісімовою, вирішили показати літературу кінця ХХ – початку ХХІ століття із незвичайної сторони, у Літературній Кав’ярні.

То ж 27 грудня в аудиторії Юрій Андрухович представ перед нами, студентами 24 групи ІФСК, не просто лідером відомої поетичної групи «Бу-Ба-Бу», а одним із українських поетів, який найтісніше співпрацює з музичними гуртами. Найяскравіший приклад – праця з «Мертвим півнем». В Андруховича навіть є спеціальна збірка «Пісні для Мертвого півня», де, як він казав, нема ані рими, а ні ритму.

Про Наталку Білоцерківську, ще одну «гостю» кав’ярні, дівчатка представили, як надзвичайну жінку, яка здобула славу завдяки поезії «Ми помремо не в Парижі». Вірші поетеси також покладені на музику гуртами «Мертвий півень» та «Крихітка Цахес».

Дівчатка також не забули й про Івана Малковича: «Відкрите обличчя, ніжна, майже дитяча усмішка, світло-русяве волосся, що спадає на плечі з-під капелюха, довгі пальці музиканта. А ще – делікатність в усьому: у жестах, у розмові», – саме так про поета відгукувалась ведуча. Іван Малкович – людина-легенда книговидавництва. Його знамените «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» – символ красивої дитячої книги. Але він не тільки видавець, але й поет та письменник.

Багато чого цінного та цікавого студенти-другокурсники запамятали для подальшого життя. Після виступу дівчатка запропонували подивитися книги авторів, про котрих ми лишень говорили. Дякуємо ведучим та викладачам за цікавий та повчальний подарунок перед Новим роком.

Даря Калюжна,

студентка-журналістка 24-ї групи ІФСК БДПУ

На світлинах: дещо із «Літературної Кав’ярні»

Музична подорож випускників

У концертному залі музичного корпусу БДПУ відбувся передноворічний концерт, в якому взяли участь студенти Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв (спеціальність – «Музичне мистецтво»). Це були, в основному, випускники, що упродовж всіх років навчання в університеті ставали активними учасниками культурних заходів, які проводилися кафедрою, інститутом, університетом. Високий професіоналізм, тонкий музичний смак, неперевершений артистизм продемонстрували Богдан Клевець (труба), Ганна Веренько (фортепіано), Ігор Кірілюс (саксофон), Уляна Єгорова (вокал), Олеся Матвіїшина (вокал), Аліна Андросова та Вадим Петрик.

Майже всі випускники – Лауреати Міжнародних конкурсів і фестивалів. Так, Уляна Єгорова цього року стала лауреатом перших премій трьох Міжнародних конкурсів, що проходили в Києві, Мелітополі та Словаччині. Ганна Веренько також лауреат перших премій трьох Міжнародних конкурсів, які відбулися в Криму, Києві та Словаччині. Богдан Клевець – лауреат двох Міжнародних конкурсів у Дніпропетровську. Ігор Кірілюс – лауреат джазових фестивалів, що відбувалися в Бердянську. Олеся Матвіїшина – лауреат Міжнародних конкурсів у Києві та Дніпропетровську. Аліна Андросова й Вадим Петрик – учасники народного фольклорного ансамблю «Хуртовина», який ставав лауреатом Міжнародних фестивалів у Запоріжжі та Одесі.

Упродовж концерту в залі панувала святкова, творча атмосфера. Злагодженість, злитість звучання, емоційність продемонстрували дуети: Богдан Клевець (труба) і Ганна Веренько (фортепіано), Уляна Єгорова й Вадим Петрик (вокал), Олеся Матвіїшина та Ігор Кірілюс (вокал). З чарівністю, відчуттям стилю й прекрасним звуком виконали сольні твори Богдан Клевець (труба) та Ігор Кірілюс (саксофон). Як завжди, великий успіх випав на долю Уляни Єгорової (вокал). Сильний красивий голос, тонке відчуття музики, здібність до передачі найрізноманітніших людських відчуттів – все це привернуло увагу слухачів. Виступи студентів принесли всім присутнім радість і задоволення, а викладачі відмітили зростання майстерності молодих музикантів.

24.12

Всі випускники були нагороджені грамотами за успіхи в навчанні та активну участь у концертній діяльності інституту та університету. Окрім випускників в концерті взяли участь: вокальний ансамбль «Феєрія» (керівник – доцент О. В. Матвєєва); інструментальний дует: студент I курсу Герман Калашник (скрипка, клас доцента П. Б. Косенка) та концертмейстер М. І Лукьянчиков (фортепіано); студенти I курсу Юлія Кокіна, Любов Згурська (вокал, клас доцента О. В. Матвєєвої). На основі оригінального сценарію (автори – викладач Г. Ю. Гайнетдінова, старший викладач С. М. Сергієнко, доцент О. В. Матвєєва ) слухачі змогли відправитися в новорічну музичну подорож різними країнами та континентами. А новорічне оформлення залу та прекрасне технічне оснащення, яким займалися старший викладач Ю. В. Смаковський, лаборант кафедри Євген Проценко та студент II курсу Ігор Тюхта, сприяли створенню радісного новорічного настрою.

Ольга Матвєєва,

доцент кафедри

Світлана Сергієнко,

старший викладач кафедри,

Галина Гайнетдінова,

викладач кафедри

На світлині з архіву кафедри:
учасники та організатори святкового концерту

Звітували п’ятикурсники

Студенти-філологи 51-ї групи підтвердили висловлювання Л. Толстого «Викладання – мистецтво, у якому завершеність і досконалість недосяжні, а можливості для вдосконалення невичерпні». Майбутні вчителі української літератури провели рольову гру «Сучасний урок української літератури», запросивши на заняття викладачів, студентів (див. фото).

Продовжити читання “Звітували п’ятикурсники”

Приємно, коли є про що звітувати

Саме такі слова напрошуються після сьогоднішнього звітного слова ректора БДПУ, професора Вікторії Зарви на конференції колективу університету в рамках умов трудового контракту з Міністерством освіти і науки України. Майже годинна розповідь Вікторії Анатоліївни вмістила усе, чим може гордитися як колектив в цілому, так і кожен його представник, зокрема. Про більшість із них протягом року ми розповідали в друкованих випусках «Університетського Слова» і на сайті газети.

«2013-й рік був для нашого університету напруженим, клопітким, але плідним і цікавим, – говорила на початку звіту ректор. – Улітку 2013 року газета «Освіта України» опублікувала Національну систему рейтингового оцінювання вищих навчальних закладів, за якими Бердянський державний педагогічний університет обіймає 15 місце серед педагогічних, гуманітарних і фізичного виховання та спорту вишів (усього – 31)…».

А на завершення прозвучали такі слова: «Прошу студентство активно співпрацювати з ректоратом, разом вирішувати проблеми, пишатися тим, що здобувають гарну освіту та навчаються в чудовому вітчизняному університеті з сильним науковим потенціалом і розвиненою матеріально-технічною базою. Напередодні найулюбленішого свята Нового року я щиро дякую колективові за трудові й наукові досягнення, вірність рідному університету, розуміння, незмінну підтримку, за конструктивну критику, ініціативність, бажання зробити життя університету цікавішим і змістовнішим. Упевнена, що наш високопрофесійний колектив завдяки командній роботі, відповідальності всіх співробітників університету за доручену справу і надалі буде плідно працювати на благо майбутніх поколінь. Наша злагоджена робота з реалізації запланованого є достойним внеском у модернізацію науково-освітньої сфери, формування інноваційної економіки, заснованої на високому рівні знань. Нових перспектив, достойних нагород, злагоди і гармонії з навколишнім світом. Побажаймо один одному професійного зростання, оптимізму і віри в себе. Разом ми здолаємо всі труднощі. З Новим 2014 роком!».

В обговоренні звіту взяли участь: декан факультету фізико-математичної та технологічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Андрій Малихін, директор Науково-дослідного інституту слов’янознавства та компаративістики БДПУ, доктор філологічних наук, доцент Софія Філоненко та академік Академії економічних наук України, доктор економічних наук, професор Павло Захарченко.

«Університетське Слово»

На світлинах Олександра Степаненка: цікаві фрагменти з конференції.

Уже зустріли Новий рік!

А зустріли його символічно, звичайно, учні та студенти, які проживають у гуртожитку економіко-гуманітарного коледжу БДПУ.

До свята готувались заздалегідь, підготувавши програму святкування, до якої входило: огляд-конкурс кімнат на новорічну тематику; приготування тематичних столів; огляд художньої самодіяльності.

24 грудня члени журі конкурсу на чолі з директором БЕГК БДПУ Іриною Макаровою відвідали учнівські кімнати, переглянули тематичні новорічні столи й визначили переможців.

З наступаючими святами учнів та студентів вітали Дід Мороз, Снігуронька та їх команди. Учасники команд співали пісні, танцювали і дивували наставників своєю неординарністю та артистичністю (див. світлини).

Свято пройшло весело й цікаво. Мешканці гуртожитку також ще раз відчули піклування про них з боку керівництва коледжу, а діти-сироти отримали новорічно-різдвяні подарунки. Одне одному побажали здоров’я, щастя й добробуту в Новому році.

Галина Сенченко,

заступник директора з виховної роботи

Світлини з архіву коледжу

«ДоброДій»ні ходунки

отримали сьогодні хворі неврологічного відділення
Бердянської міської лікарні

З ініціативи проректора з адміністративно-господарчої діяльності БДПУ Ольги Яланської редактор газети БДПУ «Університетське Слово», ініціатор створення в університеті Благодійної Скрині «ДоброДій» Степан Герилів завітав сьогодні разом із Ольгою

Віталіївною до відділення, яким керує Лариса Пилипенко. На великий подив та радість медичного персоналу вони вручили для потреб хворих двоє ходунків, що надійшли недавно на адресу університетських волонтерів із далекої Америки – парафіян церкви святого Івана Хрестителя міста Нюарку (див. світлини).

IMG_2711 IMG_2712

– Ми щиро вдячні за такий приємний новорічний подарунок від незнайомих нам людей, – ділиться враженнями Лариса Павлівна, – аж не віриться, що в сьогоднішній такий непростий час є ще на світі люди, які переймаються непростими долями простих українців. Низький уклін кожному, хто причетний до цієї благородної справи.

«Університетське Слово»

Світлини з архіву редакції

Колядували, щедрували, віншували і… залік складали

Саме у формі інсценізацій складали залік із дисципліни «Українознавство» студенти Інституту філології та соціальних комунікацій. Цей предмет порівняно нещодавно вивчають першокурсники.

Продовжити читання “Колядували, щедрували, віншували і… залік складали”

Передчуття казковості

Такі дивовижні та одвічно довгоочікувані свята – Новий рік та Різдво Христове – вже поруч: на кожному кроці відчувається їх казковість, мрійливість і щораз неповторність. Ці приємні вісники оновлення та мрій несуть добро, сподівання на мир та достаток. Як несуть у наше буденне передноворічне буття талановиті студенти Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ передчуття новорічно-різдвяних свят (див. світлини).

Нехай чарівність Новорічної ночі, тайна коляди та божественні миттєвості Різдва додадуть Вам життєвих сил і натхнення на добрі справи, здійснення всіх задумів та сподівань, професійних досягнень і творчих здобутків.

Веселих Вам свят, щасливого Нового року, смачної куті та голосних колядок і щедрівок!

«Університетське Слово»

Світлини Олександра Степаненка

Із правдивим словом – до школярів

…А було воно, це правдиве слово, поетичним і прозовим, щирим і трохи журливим, цікавим і неочікуваним. А приніс його, це правдиве слово, учням-випускникам Бердянської спеціалізованої школи №16 з поглибленим вивченням іноземних мов редактор газети БДПУ «Університетське Слово», поет, колишній українець-заробітчанин Степан Герилів. На урок літератури, на якому розглядалася тема діаспорної літератури, Степана Миколайовича запросила завідувач методичним кабінетом відділу освіти Бердянська, вчитель мови та літератури цієї школи Наталя Скиртач. Знайомлячи учнів із гостем, Наталя Вікторівна артистично продекламувала його вірш «Технологія плачу» із поетичної збірки «Заробітчанські дзвони», що недавно побачила світ тисячним тиражем.

IMG_2705

Гість протягом уроку розповідав про власні переживання під час майже п’ятнадцятилітнього поневіряння в пошуках роботи в Канаді, Греції, Америці; про особисте знайомство з авторами та їх героями різних діаспорних видань, дохідливо намагався донести правду до кожного, кого не покидає мрія якнайшвидше покинути Україну, про все, що чекає їх на далеких, чужих землях…

IMG_2707

Розповідаючи та відповідаючи на питання школярів, Степан Герилів переконливо запрошував випускників школи наступного, 2014-го року обов’язково стати абітурієнтом, а згодом й студентом Бердянського державного педагогічного університету…

«Університетське Слово»

На світлинах: Степан Герилів та Наталя Скиртач –
серед учнів 11-Б класу Бердянської спеціалізованої школи №16

Світлини з архіву редакції

VIVAT, ДАРИНО!

IMG_0005_reМіжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу. За традицією, конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови. Проходить за олімпійською системою в декілька етапів: шкільний, обласний, загальноукраїнський. Перший Міжнародний конкурс знавців української мови відбувся 2000 року. За ухвалою Ліги україн­ських меценатів конкурсу надано ім'я Петра Яцика.

19 грудня в Запоріжжі відбувся обласний етап ХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, в якому взяла участь студентка 3 курсу Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв Дарина Шатіло (науковий керівник – кандидат філологічних наук, доцент кафедри філологічних дисциплін Марія Греб). За результатами конкурсу студентка посіла 1 місце, з чим ми її щиро вітаємо! Дякуємо Дарині за креативність, любов до рідного слова та бажаємо гідно представити наш університет на загальноукраїнському етапі!

Колектив кафедри філологічних дисциплін Інституту ФСК БДПУ

На фото: студентка БДПУ Дарина Шатіло