55 років ІСПКО!

ф1

День народження – особливий день: подарунки, привітання, квіти… Настрій просто пречудовий! Саме так сьогодні, 30 вересня, відчував себе  Інституті соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ. Продовжити читання “55 років ІСПКО!”

Позмагаємося?

AqH_e0eAkJw

Міжнародний студентський рух «Кемпус» розпочинає свій семестр із дійства під назвою «Квест». Про квест чули всі, але лише деякі брали участь у ньому, і вже тим більше, одиниці відчували смак перемог у цьому заході. Продовжити читання “Позмагаємося?”

Вітаємо університетських бібліотекарів

день бібл

   Сьогодні, у Всеукраїнський День бібліотек, ми поспішаємо приєднатися до привітань на адресу всіх працівників цього безцінного університетського осередку, з віками накопиченого, нашого людського досвіду і знань. Бажаємо Вам усіх благ, уваги ваших читачів і ваших справжніх шанувальників!  

   Напередодні професійного свята бібліотека нашого університету брала участь у конкурсах, які проводила Всеукраїнська бібліотечна асоціація. Оголошені результати конкурсу з популяризації читання на сайтах бібліотек України в номінації: «Кращий сайт бібліотеки вищого навчального закладу 2015 року». В цій номінації перемогу отримав сайт бібліотеки БДПУ (http://library.bdpu.org/). (Адміністратор сайту – провідний бібліотекар Галина Потапенко).

   Переможцем  всеукраїнського конкурсу  літературних творів бібліотечних працівників 2015 року стала Ірина Філон – завідувач сектором читальних залів бібліотеки Бердянського державного педагогічного університету – за есе «Заради життя».

Вітаємо переможців конкурсу.

P.S. Публікуємо нижче конкурсну роботу переможниці.

Заради життя.

У блогах Олени Степової є епізод: «В підвалі під обстрілами страшно і нудно, тому вона переносить туди домашню бібліотеку, роздає друзям, потім сусідам, потім знайомим з третьої і четвертої вулиці. В перервах між обстрілами люди обмінюють книги, діляться враженнями, просять ще. Кажуть, що трохи пропадає страх, трохи прояснюється в голові, трохи теплішає на серці. Всі згадують, як в дитинстві ходили в бібліотеку».

Історія реальна, але від того не менш метафорична. Війна повертає розуміння дуже простих речей: людям потрібна Вічність і секундний дотик, сенс життя і зв’язок  з іншим.

Бібліотека вічна, тому що мудреці засівають свій лан, пишуть книгу і вона стає на полицю, або «пливе рядком у планшеті». Бог з ними, носіями електронними чи паперовими. «Ля гер, ком ля гер» (на війні, як на війні), буде світло – буде планшет, а вимкнуть «дружні сусіди» – візьмемо з полиці книжку.

Найважливіше, що залишається з нами, це перехрестя потреб: пізнати і поділитись. Безстрашно розуміти, що великі книги переживуть твоє крихке, коротке людське життя і понесуть свою сутність твоїм онукам і правнукам. І твоє читання вголос віршів друзям, творчі диспути, наукові консультації – це зігрівання холодного космосу Вічності тим самим дотиком теплої людської долоні.

Не так давно ми казали про кризу читання, а була то криза цінностей. Якщо в супермаркетах кулінарні рецепти продають разом з Євангелієм, Франко з Берією, а Окуджаву з Донцовою і все це називається товаром, то не треба нарікати на молодь, що «не читає».

Молодь давно махнула рукою на всю цю «бакалею» і пірнула  в віртуальний світ.

Книга може ожити тільки разом з людьми. Країна зараз зшивається тисячами ниток, розмовляє історія і культура, створюється комунікація. А поєднання всього цього взагалі то і є простою і вічною бібліотечною працею.

«Університетське Слово»

Наші – на Великому Святі

SAM_1207

26 вересня ц. р. в Урзуфі (Першотравневий район Донецької області) проходив Всеукраїнський фестиваль грецької культури «Мега Йорти» (Велике Свято) ім. Доната Патричі. Цього року фестиваль присвячений 235-річчю заснування грецьких сіл в Приазов'ї та 20-річчю Федерації грецьких товариств України. Продовжити читання “Наші – на Великому Святі”

«Над берегами вічної ріки»

12036370_409447022583888_2570058133567544504_n - Copy

Традиційно 24-25 вересня 2015 року на базі Інституту філології та соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету проходила Міжнародна наукова конференція «Над берегами вічної ріки»: темпоральний вимір літератури». Продовжити читання “«Над берегами вічної ріки»”

Аспекти штучного інтелекту

_DSC0312

21-26 вересня ц. р. вперше на базі БДПУ проходила Міжнародна науково-технічна конференція «Штучний інтелект та інтелектуальні системи» АІІ8'2015. Конференція організована з ініціативи Інституту проблем штучного інтелекту МОН і НАН України, Продовжити читання “Аспекти штучного інтелекту”

Про журналістику, Майдан та детективи

 ф2 

мали бесіду студенти кафедри соціальних комунікацій БДПУ з українським письменником Владиславом Івченком та редактором видавництва «Темпора» Олександром Стукалом. Продовжити читання “Про журналістику, Майдан та детективи”

Один день – три подарунки!

 IMG_2690

   Учора, 23 вересня, навчальна археологічна лабораторія БДПУ отримала аж 3 подарунки! Два із них ми отримали від завідувача навчально-наукової лабораторії археологічних досліджень, кандидата історичних наук, доцента Геннадія Тощева, на підставі договору про співпрацю між навчально-науковою лабораторією археологічних досліджень Запорізького національного університету та навчальною археологічною лабораторією нашого вишу. Продовжити читання “Один день – три подарунки!”

Літературна вітальня запрошує гостей

Изображение 094

   Учора, 22 вересня,  відкрилась університетська бібліотечна літературна вітальня.  Перший з циклу кінолекторіїв про сучасних митців української літератури був присвячений творчості цьогорічної ювілярки Оксани Забужко. Талановитий митець і публічний інтелектуал давно стала знаковою постаттю модернової української літератури. Продовжити читання “Літературна вітальня запрошує гостей”

Щоб здоровими були…

DSCF0003
 

Одним із напрямів виховної роботи Бердянського економіко-гуманітарного коледжу БДПУ є популяризація здорового способу життя серед учнівської молоді шляхом їх залучення до спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів навчального закладу та міста. Продовжити читання “Щоб здоровими були…”

Усе – заради спасіння України

DSC_0666

   Сьогодні, 22 вересня, у конференц-залі університету відбулася презентація книги «Наші Атланти: Жертовність во ім’я спасіння». Ця книга висвітлює перше півріччя роботи волонтерської організації «Наші Атланти» Продовжити читання “Усе – заради спасіння України”

Пріоритет – інтереси дитини

 

???????????????????????????????

У рамках проекту «Реформа соціальних послуг: розвиток потенціалу фахівців для підвищення якості соціальних послуг для вразливих сімей та дітей» 18-19 вересня цього року в м. Києві відбувся тренінг для наукових працівників та викладачів кафедр соціальної роботи та соціальної педагогіки вищих навчальних закладів України «Ведення випадку й оцінка потреб дитини та її сім’ї. Продовжити читання “Пріоритет – інтереси дитини”