Допоможемо разом

«Без ядра горіх ніщо , так само як і людина без серця»
Г.С.Сковорода

Слова великого філософа та поета, можна записати як кредо наших чудових волонтерів ІСПКО. Волонтерський рух є дуже важливим соціальнім явищем на сьогодні, як на рівні країни так і міста. Не кожному дано бути волонтером, це такий же талант, як музичний слух або хист до малювання, тільки ще більш рідкісніший.

Наш інститут завжди приділяє велику увагу вихованню активної громадянської позиції молоді. Волонтерський загін Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти бере, вже не перший рік, активну участь у співпраці з Всеукраїнським навчально-культурним центром психологічної підтримки, соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів «Академією ремесел» та КУ «Центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів» Бердянської міської ради. 

За короткий проміжок часу ми встигли: познайомитись з вихованцями закладів, надати волонтерську допомогу студентами-логопедами під час організації свята-осіні «Збираємо врожай» для дітей-інвалідів на базі Центру; надати методичну допомогу педагогам щодо складання корекційної-реабілітаційної програми для Центру, розробили консультацію, яку максимально адаптували для батьків, на тему «Чим зайняти дозвілля дитини вдома?»; кожної неділі відвідуємо та беремо участь у практичних заняттях з декоративно-прикладного мистецтва в «Академії ремесел».

На цьому зупинятися наші волонтери не збираються, це лише перші кроки, на шляху до успіху.

Волонтерський загін Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти – це спілкування, позитивні емоції, друзі та досвід корисної громадської діяльності.
 

Якщо у тебе добре серце і ти бажаєш зробити своє життя цікавим та активним і при цьому допомагати людям, ласкаво просимо в нашу команду!

Ганна Мицик
асистент кафедри прикладної психології та логопедії
Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти

Світлини з архіву кафедри

Хелловін по-нашому

З ініціативи Студентської ради БДПУ учора, 30 жовтня, відбулася благодійна акція, приурочена святу Хелловін. Одягнувши костюми, розфарбувавши обличчя та із жартівливими «погрозами»  – «Цукерки або смерть», студенти завітали до кожної аудиторії.

Загалом отаким чудернацьким методом «назбирали» 7 кілограмів цукерок та 450 гривень. Наступного тижня кошти та солодощі Студентська рада відвезе до Центру соціальної допомоги та реабілітації інвалідів «Забота», а також завітає у гості до багатодітної сім’ї. Для дітей наші студенти приготували розважальну програму. Найбільш активними в цій акції були студенти ІФСК та ІСПКО (див. світлини).

Студентська рада щиро вдячна всім небайдужим, хто долучився до акції. БДПУ завжди заохочує подібні заходи. Нагадаємо, що зовсім нещодавно проходила Всеукраїнська акція донорства крові «Допомогти може кожен», в якій активність проявили наші студенти також. Тому, той, хто не встиг «зробити добро» сьогодні, або хоче «повторити», ще не раз матиме таку можливість. Чекайте нових благодійних заходів від Студентської ради університету!

 

Ірина Дєдушева,
 голова інформаційного сектору
Студентської ради ІФСК

Світлини автора

Вітаємо!

Стало вже доброю традицією участь студентів Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв у Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Цього року призові місця на І етапі згаданого вище конкурсу посіли студенти напряму підготовки 6.010102 Початкова освіта Дресвянникова Анна (21 гр.) та Кошелєва Анастасія (22 гр.), роботи яких визнані найкращими серед робіт студентів  БДПУ. Колектив викладачів і студентів Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв вітає переможців і висловлює щиру подяку кандидату філологічних наук, доцентові кафедри початкової освіти Марії Михайлівні Греб за результативну підготовку студентів до VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка у 2015-2016 навчальному році.

«Університетське Слово»
(за матеріалами кафедри) 

Нові іноземні почесні професори БДПУ

На черговому засіданні Вченої Ради Бердянського державного педагогічного університету, що відбулось 29 жовтня 2015 року, одноголосно було прийнято рішення про присвоєння звання почесного професора БДПУ Атанасіосу Мустакасу та Алессандро Фігусу.

Атанасіос Мустакас є професором порівняльного мовознавства Фрайбурзького університету імені Альберта Людвіга (Німеччина). Співпраця професора Мустакаса з БДПУ триває з 2006 року. Серед підстав для присвоєння звання почесного професора БДПУ – вагомий внесок Атанасіоса Мустакаса у розвиток співробітництва нашого університету та DAAD (Німецька служба академічного обміну), зокрема, проведення ним в рамках програм DAAD практичних занять та лекцій з курсів «Країнознавство», «Практична граматика», «Історія німецької мови» та «Діалектологія» для студентів філологічних та нефілологічних спеціальностей БДПУ.

Мустакас А.

Алессандро Фігус є професором Link Campus University (Італія). Він зробив вагомий внесок у розвиток міжнародного співробітництва БДПУ, зокрема, шляхом участі у проектах TEMPUS IV «Підготовка педагогів та освітніх менеджерів до роботи з гетерогенними групами та організаціями» та Erasmus + “Capacity Building in Higher Education”.

Alessandro Figus ITA

 

Нагадаю, що у 2014 році звання почесного професора БДПУ було присвоєно професору Феліпе Пересу (Мексика) та доктору Христині Ковшевич-Дурбак (США).

Ігор Лиман,

координатор міжнародної діяльності БДПУ 

Студенти презентують…

27 жовтня ц.р. в актовій залі 5в корпусу Бердянського державного педагогічного університету студентами денної форми навчання спеціальності  «Соціальна педагогіка» Тетяною Будник 503 гр. та Антоном Сердюченко 203 гр. Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти було  проведено презентацію молодіжного клубу за програмою "Як стати успішним" в рамках проекту «Молодь для молоді: знай свої права – змінюй життя» (2014-2016) за підтримки Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» за фінансової підтримки Посольства Фінляндії в Україні та благодійників платформи GlobalGiving .

У ході презентації студенти розповіли детально про  проект і створення молодіжного клубу  на базі нашого університету. Метою якого буде допомога соціально незахищеній молоді реалізувати свої соціальні права, сприяти формуванню активної громадянської позиції. Заняття будуть проводитись у інтерактивній формі, час та дату проведення яких буде узгоджено безпосередньо з майбутніми членами клубу.

Учасниками заходу стали студенти з різних факультетів, з якими в подальшому ми сподіваємось на співпрацю.

Всі бажаючі можуть приєднатися до створення та підтримки  молодіжного клубу, стати  членом нашої активної громади.

За більш детальною інформацією ви можете звернутися у 503 аудиторію на кафедру соціальної педагогіки.

Антон Сердюченко,

студент 203 гр. ІСПКО

На фото: робочі моменти презентації

У гості – за досвідом

Учора, 27 жовтня, в обласній державній адміністрації відбулося засідання Обласної студентської ради, до якої входять і Дмитро Кіосов –  голова СтудРади БДПУ та Дар’я Калюжна – заступник голови (див. світлини). На засіданні розглядалися нагальні питання, зокрема й відзначення  Дня студента.

Особливу увагу було приділено виїзними засіданням Студентських рад, які будуть відбуватися протягом всього навчального року. Відтепер члени обласної СтудРади не сидітимуть у трьохсотому кабінеті ОДА, а відвідуватимуть університети та коледжі Запорізької області. Такі зібрання стануть цікавішими, бо студенти вишів матимуть можливість більш глибше знайомитися з роботою СтудРад, обмінюватися досвідом роботи… Учора першим приймав гостей медичний університет, де проходили знайомство з ректором та екскурсія вишем… Це був теплий прийом, за який дякуємо Назару Колеснику – голові СтудРади ЗДМУ.

Також проходило нагородження переможця щорічного обласного танцювального батл-конкурсу «За здоровий спосіб життя» – команду Бердянського державного педагогічного університету (див. світлини).

Сподіваємось, що робота буде налагоджена, адже студенти БДПУ хочуть співпрацювати з іншими вишами області. 

Дар’я Калюжна,
студентка-журналістка, 
заступник голови СтудРади БДПУ
Світлини автора

Переможці І етапу VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Згідно з Указом Президента України від 30 вересня 2010 року № 928 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», відповідно до Положення про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 571, листа МОН № 1/9-465 від 28 вересня 2015 року «Про проведення VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», з метою підвищення загальної мовної культури на базі Інституту філології та соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету 8 жовтня 2015 року було проведено І етап Конкурсу.

До складу журі (голова – доц. Валентина Юносова) І етапу VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка в 2015-2016 навчальному році ввійшли провідні викладачі Інституту філології та соціальних комунікацій. Учасникам Конкурсу було запропоновано цікаві та різнопланові теми, які допомогли розкрити творчий талант кожного студента.

Участь у Конкурсі взяли 50 студентів з Інституту філології та соціальних комунікацій, Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв, Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти, соціально-гуманітарного факультету, факультету економіки та управління, факультету фізичного виховання БДПУ.

За результатами Конкурсу студенти посіли такі місця:

Гуманітарний профіль:

І місце – Луценко Мирослава (Інститут філології та соціальних комунікацій); ІІ місце – Авдієнко Максим, Євтушенко Анастасія, Назаренко Анна, Тищенко Богдан (Інститут філології та соціальних комунікацій); ІІІ місце – Жигула Карина, Колодій Євгенія, Шуть Аліна (Інститут філології та соціальних комунікацій).

Негуманітарний профіль:

І місце – Демидченко Єлизавета (факультет фізичного виховання); ІІ місце –  Дресвянникова Анна (Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв), Кононович Андрій (соціально-гуманітарний факультет), Пеліхова Маргарита (факультет економіки та управління); ІІІ місце – Алєйнікова Наталя (Інститут соціально-педагогічної та корекційної освіти), Кошелєва Анастасія (Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв), Панасевич Ірина (факультет економіки та управління).

   Студенти були нагороджені дипломами І –ІІІ ступенів та солодкими подарунками.

За рішенням журі участь у ІІ (обласному) етапі Конкурсу будуть брати Мирослава Луценко та Єлизавета Демидченко. Кращі студентські твори опубліковані в університетській газеті та на сайті БДПУ. (ТУТ)

Бажаємо переможцям і всім учасникам подальших досягнень, натхнення та творчих успіхів.

Тетяна Нікішина,
кандидат філологічних наук
Світлини з архіву інституту

Із Німецькою службою академічного обміну…

Пріоритетним напрямом діяльності кафедри іноземних мов і методики викладання Інституту філології та соціальних комунікацій університету є міжнародна співпраця, спрямована на вивчення та поширення зарубіжного досвіду підготовки вчителів, обмін результатами дослідницької роботи з зарубіжними навчальними закладами. Кафедра підтримує активні контакти із представниками різних країн.

У вересні ц. р. кафедра іноземних мов і методики викладання ІФСК БДПУ запросила професора порівняльного мовознавства Фрайбурзького університету імені Альберта Людвіга Атанасіуса Маустакаса (Німеччина) для проведення практичних занять та читання лекцій з курсів «Країнознавство Німеччини», «Практична граматика німецької мови», «Порівняльна граматика німецької мови», «Історія німецької мови», «Діалектологія німецької мови» для студентів філологічних та нефілологічних спеціальностей БДПУ.

На першій зустрічі з адміністрацією та студентством університету професор представив програму курсів запланованих дисциплін, яка розрахована на чотири місяці. Мета програми – поглибити лінгвокраїнознавчі знання студентів, вдосконалити їхні мовленнєві вміння. Ці курси необхідні для формування професійно-педагогічної компетентності майбутніх вчителів.

Після закінчення курсів, які триватимуть до кінця грудня, у разі успішного складання іспиту, студенти отримають сертифікати DAAD (Німецька служба академічного обміну), які підтвердять їхній рівень володіння німецькою мовою.

Слухачами курсів, що проводить професор А. Маустакас, є також викладачі університету та вчителі загальноосвітніх шкіл м. Бердянська. Це сприяє підвищенню їхньої професійної кваліфікації та розширенню кругозору і сфери інтересів. На практичних заняттях професор використовує різні форми роботи зі студентами: індивідуальну, групову, колективну, стимулюючи активність, самостійність і творчість студентів, вдосконалюючи їхню методичну компетентність. Завдяки використанню інноваційних методів викладання німецької мови, що ґрунтуються на інтерактивній взаємодії, заняття проходять цікаво, інтенсивно й продуктивно. Особливо активно заняття та лекції професора А. Маустакаса відвідують студенти філологічних спеціальностей, що сприяє розвитку їх професійних якостей та комунікативних навичок, засвоєнню майбутніми вчителями сучасних методів викладання німецької мови.

Співпраця з професором триває з 2006 року. За цей час Атанасіус Маустакас неодноразово виступав з доповідями на науково-практичних семінарах та конференціях. Особливо актуальними були розвідки професора з порівняльного мовознавства, оскільки на базі Маріупольського державного університету вчений займається дослідженнями у сфері вивчення грецьких діалектів Приазов’я.

«Університетське Слово»
(за матеріалами кафедри)
На світлинах: практичне заняття з граматики німецької мови для студентів Інституту філології та соціальних комунікацій; лекція з  історії німецької мови
Світлини з архіву кафедри

Вітання з нагоди…

Сьогодні, 27 жовтня, в конференц-залі БДПУ на початку традиційної вівторкової наради ректор університету Вікторія Зарва, перший проректор Ігор Богданов щиро вітали професорсько-викладацький колектив із недавніми нагородами, привезеними зі столиці – із Сьомого Міжнародного форуму «Інноватика в сучасній освіті» та міжнародної виставки закордонних навчальних закладів «World Edu» (Одні з кращих із поміж 578-и).

Диплом про присудження наукового ступеня доктора педагогічних наук вручали і щирі слова привітань лунали на адресу доцента кафедри фізики факультету фізико-математичної і технологічної освіти Геннадія Шишкіна.

А з нагоди ювілейного Дня народження нагороду, квіти, торт від профкому та поздоровлення отримувала кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та соціології Валентина Дуденок.

Вітаємо!!!

«Університетське Слово»

Світлини редакції 

Заслужений авторитет і повага

У 2015 році 50-річний ювілей святкує кафедра музичного виховання Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ. У далекому 1965 році від кафедри педагогіки і методики початкового навчання факультету підготовки вчителів початкових класів було виокремлено кафедру музики та співів (пізніше – мистецьких дисциплін та методик їх навчання, а нині – музичного виховання), що було зумовлено нагальною потребою в спеціалістах, підготовлених для організації музичної діяльності в сучасних навчальних закладах освіти.

Сьогодні кафедра музичного виховання є не тільки культурно-освітнім, а й науковим центром Північного Приазов’я, який  гарантує високу фахову підготовку, незабутні студентські роки. Метою діяльності кафедри є підготовка вчителів музичного мистецтва, етики та естетики, художньої культури, викладачів ВНЗ різних рівнів акредитації за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, спеціаліст та магістр – висококваліфікованих фахівців, педагогів-музикантів з галузі знань 0202 Мистецтво.

З 2010 року кафедру очолює кандидат педагогічних наук, доцент Ірина Дубінець. Під її керівництвом кафедра веде активну наукову та методичну роботу. За останні 5 років співробітниками кафедри захищено 6 кандидатських дисертацій, видано 8 монографій, 5 з яких одноосібні; 12 навчально-методичних посібників, 4 – з грифом Міністерства освіти і науки України;   збірники навчальних програм професійно-орієнтованих дисциплін, тестових завдань. Щорічно проводяться науково-практичні конференції, методичні семінари, майстер-класи для вчителів музичного мистецтва та художньої культури ЗОШ міста Бердянська та Бердянського району, Регіональний конкурс обдарованої молоді у галузі вокального та інструментального мистецтва «Азовський зорепад», літературно-музичні вітальні, тижні музики.

За довгі роки своєї праці фахівці кафедри внесли вагомий теоретичний і практичний внесок у систему вітчизняної мистецької освіти. Дослідження кафедри вже кілька років поспіль проводяться спільно з відділом змісту та організації педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, що сприяє розширенню науково-дослідної, видавничої діяльності; обміну досвідом професійної підготовки майбутніх вчителів мистецьких дисциплін; підвищенню рівня їхньої педагогічної майстерності та удосконаленню професійних якостей. За цей час на базі кафедри проведено міжнародну та всеукраїнську конференції, видано 3 колективні монографії, проведено майстер-класи, представлені провідними науковцями України та Росії.

У 2015 році одразу два викладачі кафедри отримали медаль «За вагомий внесок у розвиток міста Бердянська» (Дубінець І.В., Омельченко А.І.); нагороджені нагрудним знаком «Відмінник освіти України» (Бузова О.Д.), Подякою Міністерства освіти і науки України (Омельченко А.І., Бурназова В.В.). Завдяки висококваліфікованому колективу викладачів кафедра здобула заслужений авторитет і повагу серед колег у багатьох навчальних закладах України і далеко за її межами.

Викладачі кафедри постійно готують студентів до участі в олімпіадах з мистецької освіти, конференціях різного рівня, Днях науки. Про рівень студентської творчості та якості їх підготовки викладачами кафедри свідчать отримані дипломи, нагороди, публікації кращих виступів студентів у збірниках матеріалів конференцій. Тільки у 2015 році студентка Мазалова Л. нагороджена дипломом лауреата Міжнародного полікультурного фестивалю-конкурсу «Переяславський диво грай – 2015» (керівник – О.В. Матвєєва); студентка Отришко О. – дипломом лауреата ІІ ступеня VІ Міжнародного фестивалю вокального естрадного мистецтва «Медовий край» в номінації «Народний спів» (керівник – І.М. Пащенко); студентка Щедріна О. –дипломом лауреата І ступеня Х Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв «Зірки пекторалі», інструментальний ансамбль «Барвисті музики» – дипломом лауреата ІІ ступеня Х Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв «Зірки пекторалі»,  дипломом лауреата І ступеня Обласного конкурсу для обдарованої молоді у галузі «Музичне мистецтво» (керівник – П.Б. Косенко).

Вітаємо весь педагогічний колектив кафедри музичного виховання з ювілеєм. Зичимо творчих успіхів і Божої благодаті для нових вагомих досягнень у популяризації української музичної освіти на просторах нашої країни та за її межами, злетів і звершень у справі підготовки висококваліфікованих педагогів-музикантів!

«Університетське Слово»
(за матеріалами кафедри) 

Одні з кращих із поміж 578-и

Із 20 по 22 жовтня ц. р. в Київському Палаці дітей та юнацтва проходив Сьомий Міжнародний форум «Інноватика в сучасній освіті» та міжнародної виставки закордонних навчальних закладів «World Edu».

Проект організовано за підтримки Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, компанії «Виставковий Світ».

На найбільшому в Україні професійному форумі освітніх, наукових та науково-технічних інновацій були представлені інноваційні досягнення, ідеї і проекти, педагогічні технології, новітні методики та освітні послуги національних та закордонних навчальних закладів, наукових установ, центрів, компаній, що працюють на терені освіти.

Загалом у виставці цього року учасниками стали 578 національних вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів, закладів післядипломної освіти, наукових установ, підприємств, що презентують технічне обладнання та освітні програми з 24 регіонів України, а також навчальні заклади та освітні агенції Канади, США, Сполученого Королівства Великої Британії, Республіки Польща, Ізраїлю, Французької Республіки та інших країн.

Від імені Міністра освіти і науки України Сергія Квіта учасників та гостей форуму привітала директор Інституту модернізації змісту освіти МОН України Наталія Вяткіна.

Також до привітання долучилися президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, директор Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України Наталія Вяткіна, директор департаменту професійно-технічної освіти МОН України В’ячеслав Супрун.

Наш університет  став Переможцем та отримав Почесну нагороду  у Національному виставковому конкурсі «Видатні науково-практичні досягнення в освіті» в номінації «Електронний освітній ресурс» за електронний підручник  «Методика навчання математики в початковій школі: теорія і практика» (автори –  доктор педагогічних наук, професор Людмила Коваль та доктор педагогічних наук, професор Світлана Скворцова). Нагороду отримувала ректор БДПУ, професор Вікторія Зарва.

У номінації «Психологічна допомога постраждалим в АТО та їх сім’ям» університет виборов медаль Лауреата І ступеня. Представлену роботу виконали викладачі кафедри психології Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв (завідувач –  кандидат психологічних наук, доцент Олена Горецька).

Людмила Костенко,
завідувач підготовчого відділення БДПУ,
учасниця форуму

Світлини Андрія Лазаренка,
учасника форуму