Свято єсенінської осені

Осень празднует день рождения,
Гроздья красные, даль осенняя.
У Есенина день рождения –
День рождения любви
.

А. Дементьев

25 листопада 2015 р. в Інституту філології та соціальних комунікацій  (директор – доц. А. М. Сердюк) Бердянського державного педагогічного університету гостинно відкрила свої двері літературна вітальня «З любов’ю у серці. С. Єсенін» до 120-річчя з дня народження поета (організатори – викладачі кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури, завідувач – доц. І. Е. Співак). Захід об’єднав шанувальників витонченого поетичного слова. У виконанні майстрів виразного читання, студентів-філологів та учнів 9 – 11 класів гімназії № 3 «Сузір’я» (вчитель В. І. Полященко), прозвучали вірші Сергія Єсеніна – надзвичайно відверті та щирі, яким притаманна філософська глибина, гармонія почуття та думки. Особливою прикрасою літературної вітальні стали неповторні романси на вірші поета «Отговорила роща золотая», «Вы помните…», «Не жалею, не зову, не плачу…» у виконанні випускниці ІФСК Козинець Ольги та учня 9 класу Іванова Миколи.

IMG_1806

На Кавказі, де С. Єсенін неодноразово бував, у давнину казали: «30 років людина повинна вчитися, 30 – подорожувати, 30 – писати, розповідаючи людям все, що побачила, дізналася і зрозуміла».  C. Єсеніну було відпущено в три рази менше. Багато це чи мало? Його доля – підтвердження іншого старовинного вислову: «Життя цінується не за довжину».

IMG_1812 IMG_1817

Усього двадцять років було поетові, коли зʼявилася перша книга його віршів: збірка «Радуниця» вийшла у світ на початку 1916 року. Сучасник Єсеніна професор Петро Сакулін зазначав: «Весняним, але сумним ліризмом віє від «Радуниці»; люба, безкінечно люба поетові-селянинові сільська хата. Він перетворює на золото поезії все: і сажу над заслінками, і кота, який крадеться до парного молока, і курей, що неспокійно квохчуть на подвір’ї». Критики звертали увагу на близькість поетики збірки до фольклору, на насичену народну мову.

IMG_1815

Поведінку молодого поета незмінно знаходили зухвалою, епатажною, шокуючою. Його вірші – особлива сторінка світової поезії. Єсеніна неможливо загнати в тісні рамки літературних напрямів початку ХХ століття, він – сам по собі, бунтуючий, пристрасний, з величезною розхристаною душею. Напевно тому поезія Сергія Єсеніна нікого не залишає байдужим: її або обожнюють, або відмовляються сприймати і розуміти.

Сергій Єсенін мав талант кохати і бути коханим. Любов наповнювала його поезію неповторним світлом, таємною чарівністю, робила самого поета вічно молодим. Митець дякує і благословляє земне життя, яке прожив з такою жадібністю і від якого брав все, що тільки можна взяти. Величезний вплив на життя і творчість поета мали жінки. С. Єсенін зізнавався: «Много женщин меня любили, да и сам я любил не одну».

Уся любовна лірика поета присвячена його переживанням і почуттям, спровокованим чарівністю жіночої статі.

Руки милой – пара лебедей –

В золоте волос моих ныряют.

Все на этом свете из людей

Песнь любви поют и повторяют.

Літературознавець Наум Лейдерман стверджує: «Якщо розглядати всю поезію Єсеніна, з перших віршів і до «Чорного чоловіка», як цілісний ліричний «метароман», то фабулою цього «метароману» є духовна біографія особистості в епоху революційної деструкції у Росії. А сюжетом – трагедія душі, яка пройшла всі випробування та виклики того часу: сповнювалася ілюзіями і надіями, мучилася жорстокими сумнівами і страждала від гірких розчарувань».

1

Сьогодні, святкуючи 120-ліття з дня народження Сергія Єсеніна, можемо із упевненістю говорити, що він вийшов далеко за межі  селянської поезії та «органа, створеного природою», постав однією з найяскравіших фігур літератури Срібного віку, поетом-новатором, одним з найбільш складних і глибоких митців свого часу.

Ольга Боговін,
кандидат філологічних наук, доцент кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури

На фото: вітальне слово завідувача кафедри,  кандидата філологічних наук, доцента кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури Ірини Співак; виступають учні 9 – 11 класів гімназії № 3 «Сузір’я»; портрет Сергія Єсеніна; Микола Іванов (9 клас) виконує романс в оточенні студентів-філологів та учнів гімназії; співає Ольга Козинець – випускниця ІФСК БДПУ, педагог-організатор, викладач англійської мови Державного навчального закладу «Бердянський центр професійно-технічної освіти»

Фото Ганни Бєлаш,
кандидата філологічних наук, доцента кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури  

Така вражаюча поїздка…

Така вражаюча - фото1

Завдяки Договору про співробітництво між Бердянським державним педагогічним університетом і Вищою школою Управління і Адміністрації м. Ополе (Польща) багатьом студентам і співробітникам БДПУ пощастило відвідати  не тільки це затишне й  стародавнє місто, але й одне з найкрасивіших європейських міст  – тисячолітній Краків на Віслі. Адже Краків розташований саме на шляху між  українським Львовом і адміністративним центром Опольського воєводства республіки Польща – містом Ополе на Одрі (Одері), де 19-23 листопада 2015 р. проходила 3-я Міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми управління: економіка, освіта та охорона здоров’я». В організації й роботі цієї конференції брала участь група наших викладачів і студентів.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

І щораз, любуючись красенем-Краковом, що по праву  носить звання « культурної столиці Європи», його головною перлиною – Старим містом: краківським Вавельським замком – місцем коронації й резиденцією польських королів, Кафедральним собором Святих Станіслава й Вацлава на Вавелі, величним Маріацьким костьолом, церквою Святих Петра і Павла, костьолом Святої Варвари і багатьма, багатьма іншими прадавніми пам'ятниками слов'янської культури та історії, студенти і викладачі БДПУ завжди із вдячністю і гордістю згадують випускника Бердянського вчительського інституту 1939 р. випуску, кавалера найвищої польської військової нагороди – Срібного хреста ордена «Віртуті Мілітари», медалі «Золота відзнака Кракова», Героя України – розвідника Євгена Степановича Березняка (25.02.1914, Катеринослав – 23.11.2013, Київ), легендарного «майора Вихора». Розвідгрупа під його командуванням в окупованому німцями Кракові в 1944-1945 рр. розкрила й тим самим запобігла підступному плану гітлерівських нацистів, що замінували наприкінці 1944 року всю історичну частину прадавньої польської столиці і мали намір знищити її в результаті  масштабного підриву.

                                                                Валерій Кравченко,
учасник конференції
На фото: тисячолітній Краків на Віслі, Королівський замок Вавель; студенти й викладачі БДПУ в столиці  Словаччини Братиславі, розташованої в декількох годинах їзди  від польського Ополе біля  колони Святий Трійці на Рибній площі Братислави. 

Фото автора   

Лауреати «Азовського зорепаду»

Минулої п`ятниці, 27 листопада,  в актовій залі 5в корпусу на базі кафедри музичного виховання Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв відбувся VI Регіональний конкурс обдарованої молоді в галузі вокального та інструментального мистецтва «Азовський зорепад».

IMG_9564

До участі в конкурсі були запрошені всі бажаючі учні 10–11–х класів загальноосвітніх шкіл Бердянська, Бердянського району та інших районів Запорізької області.

IMG_9641 IMG_9543 (1)

Мета конкурсу – виявлення обдарованої молоді в галузі вокального та інструментального мистецтва, розкриття творчої індивідуальності та виконавської майстерності учасників; професійна спрямованість молоді щодо майбутнього фаху педагога-музиканта.

Переможцями в жанрі «Інструментальне мистецтво» стали:

Лауреати І ступеня – Яна Бондаренко (фортепіано) – загальноосвітня школа №1 місто Бердянськ; Кирило Азаров (гітара) – загальноосвітня школа №1 місто Бердянськ;

ІІ ступеня – Яна Демехіна (фортепіано) – Бердянський машинобудівний професійний ліцей №19; Ігор Дем’янець  (гітара)  – Бердянська школа–інтернат;

ІІІ ступеня – Дар’я Рунчева  (фортепіано) – Андрівська загальноосвітня школа; Ігор Дьомін  (гітара) – Новопетрівська загальноосвітня школа;

«Вокальне мистецтво»:

І ступеня – Юлія Комова – Бердянський муніципальний ліцей;

Дар’я Ілікчиєва  – Бердянська загальноосвітня школа №12;

ІІ ступеня – Анна Волкова – Бердянська спеціалізована школа №16;

ІІІ ступеня – Дар’я Харченко – загальноосвітня школа №5 місто Бердянськ; Катерина Тількі – загальноосвітня школа №5 місто Бердянськ; Аліна Новікова – загальноосвітня школа селища Новопетрівка; Анастасія Манойлова – загальноосвітня школа селища Трояни.

«Університетське Слово»
(за матеріалами кафедри)

Голодомор був!

З метою гідного вшанування загиблих від геноциду Українського народу, вчиненого тоталітарним сталінським режимом на факультеті фізико-математичної і технологічної освіти було проведено Дні пам’яті загиблих у роки Голодомору.

            «У 1933 році був в Україні великий голод. Не було тоді ні війни, ні потопу. А була зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав скільки невинного люду полягло. Голод охопив територію з населення 60 мільйонів осіб» – такими словами розпочався круглий стіл, що було організовано Студентською Радою факультету ФМТО, що пройшов під назвою «Історична година до Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій».

DSCN0869 DSCN0861 DSCN0857 DSCN0851

         Студенти переглянули уривки з документальних фільмів, заслухали доповіді та обговорили найбільш гострі питання часів геноциду. А їх, до речі, немало. Незважаючи на те, що радянське керівництво категорично заперечувало факт Голодомору в східноукраїнських селах, правдиву інформацію про цю трагедію опублікувала закордонна преса вже у 1933 році.

Нажаль точної цифри жертв голодомору сьогодні назвати не зможе ніхто. Тим  більше, що комуністична влада вміла приховувати злочини. Місцеву владу змушували переписувати книги метричних записів, фальсифікувати реєстр голодних смертей, а за будь-які спроби сказати про Голодомор нещадно карали.

У це неможливо повірити, але навесні 1933 року, коли настав пік голоду, в Україні помирало щодня 25 тисяч, щогодини 1000, щохвилини 17 людей.

В усіх академічних групах було проведено кураторські години під гаслом «Як Голодомор змінив свідомість людей». Студенти та викладачі факультету вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Окрім того, на факультеті ФМТО було проведено конкурс есе з робочою назвою «Голодомор був!». Студенти в своїх творах-роздумах підіймали дискусійні моменти жахливих років геноциду.

За результатами конкурсу було визначено переможців:

1 місце – студентка 12 групи ФФМТО Корзун Наталя з роботою «Велика історія маленького села: спогади очевидців»;

2 місце – студентка 21 групи ФФМТО Юрченко Тетяна з роботою «Скорбота не старіє, бо вона вічна»;

3 місце – студент 32 групи Журавльов Євгеній з роботою «Ті хто не пам’ятає своєї історії, приречені на її повторення».

Вітаємо переможців та пишаємося тим, що студенти проявляють стурбованість історією нашого народу.

Надмірна скорбота не допоможе померлим, проте засвоївши цей урок історії і приклавши зусилля, ми здатні зробити так, щоб подібне ніколи не повторилося.

Яна Сичікова,
заступник декана факультету
Світлини з архіву факультету

Актори третього тисячоліття

Проблема впровадження театральних технологій у професійну діяльність фахівця соціальної сфери має суттєву теоретико-методичну основу, концептуальні положення якої розроблені вітчизняними та зарубіжними дослідниками. Сьогодні театральні технології виступають потужним засобом підготовки фахівців соціальної сфери, оскільки є синтезом науки й мистецтва, завдяки ним формуються такі професійно значущі якості, як: комунікативність і фантазія, інтуїція і ініціативність, захопленість справою, передбачливість і винахідливість, повага до людей, позитивна самооцінка та ін.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

26-27 листопада 2015 р. у ЗНУ проходила всеукраїнська науково-практична конференція «Стратегія розвитку професійної підготовки та естетичного виховання майбутніх акторів у третьому тисячолітті», присвячена 15-річчю кафедри акторської майстерності факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету. Метою конференції стало залучення науковців та творчих діячів до обговорення актуальних проблем театрального мистецтва, мистецької освіти, питань стратегії розвитку професійної підготовки та естетичного виховання майбутніх акторів. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відкрила пленарне засідання конференції завідувач кафедри акторської майстерності Галина Локарєва. Вона привітала її учасників, викладачів, студентів, журналістів із науково-творчим святом та запросила до слова вельмишановних гостей: проректора ЗНУ з наукової роботи Геннадія Васильчука, декана факультету соціальної педагогіки та психології Ольгу Пономаренко. З творчим подарунком – театральними масками Китаю – завітала на свято завідувач кафедри соціальної педагогіки ЗНУ Наталія Заверико, яка відзначила спільність із роботою митців навіть у назві спеціальності, яка спершу звучала як «Актор і соціальний педагог».

Важливі питання порушили й гості конференції. Скажімо доцент кафедри соціальної педагогіки Бердянського державного педагогічного університету Катерина Петровська дослідила застосування елементів театральної анімації в танцювальній терапії майбутнім фахівцем соціальної сфери. А її колега – доцент кафедри дошкільної та початкової освіти Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцибинського Оксана Деркач – доповіла щодо арт-педагогіки та її місця в системі засобів духовно-ціннісного виховання студентської молоді.  

Також у перший день роботи конференції хореографічну виставу «Аліса в країні чудес» за мотивами однойменної казки Льюїса Керрола представили п’ятикурсники спеціальності «Театральне мистецтво», учасники навчального театру кафедри акторської майстерності (головний хореограф-постановник – Юліана Гончаренко). 

Після такого яскравого творчого подарунку для гостей конференції  провели екскурсію до національного заповідники «Хортиця».

Другого дня – 27 листопада, робота заходу продовжилася. На учасників чекали численні майстер-класи талановитих митців та заслужених артистів України: Проблема формування руху акторів під час сценічного бою (В. Гончаров);  Психофізичний тренінг як засіб формування професійного спілкування акторів (Н. Стадніченко); Формування образного мислення в майбутніх акторів засобами театру ляльок (Н. Соколовська); Арт-педагогіка у роботі з цінностями та ціле-покладанням в умовах ВНЗ (О. Деркач) та ін.

Завершальним акордом став святковий концерт за участі не лише студентів але й викладачів кафедри акторської майстерності Запорізького національного університету.

Катерина Петровська,
доцент кафедри соціальної педагогіки
На фото: робочі моменти конференції

Завершальні «дебютні» акорди

прозвучали щойно на головній університетській сцені

Його авторами стали першокурсники Інституту філології та соціальних комунікацій, завершуючи цикл студентських виступів під однією назвою «Дебют першокурсника».

IMG_8292 IMG_8289 IMG_8283 IMG_8287

Наймолодші студенти-філологи та журналісти в формі театралізованого казкового дійства, переносячи події далекого минулого в сьогодення, зуміли не тільки зацікавити, а й повеселити глядачів.

IMG_8285 IMG_8284  IMG_8277 IMG_8279

Артистично й впевнено (ніби й народилася на сцені) новачкам допомагала студентка-четвертокурсниця Дар`я Калюжна.
 

IMG_8281

Дебют вдався, про що говорили згодом глядачі, бурхливі овації й солодкі призи від профкому (голова – Віталій Лола).

«Університетське Слово»
Світлини редакції

Підсумки логопедичного тижня

2

Традиційним для кафедри прикладної психології та логопедії Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ є пізнавальне, веселе, з розмахом проведене святкування Міжнародного Дня логопеда. 

  7  4  

Логопедичний тиждень цього року видався тематичним. Перший день – знайомство, адже не всі знають хто такий логопед! Для студентів різних спеціальностей, викладачів та співробітників університету в 5б корпусі були розвішені листівки із професійними визначеннями та афоризмами про логопеда. Не оминула себе увагою й виставка «Логопед – професія творча». Приємною несподіванкою для всіх стало відкриття Selfi-стіни «Логопед – це покликання» – всі охочі мали змогу сфотографуватися. 

  1 5

Другий день був не менш цікавим – на кожній перерві були організовані «Логоритмічні хвилинки», які проводилися в холі нашого корпусу, привертаючи увагу й зацікавлюючи всіх без винятку. 

 3 6 10

Неоднозначні емоції в третій день нашого святкування викликав перегляд кінострічки «Нелл», заснованої на п'єсі Марка Хендлі (Idioglossia, 1992) з наступним її обговоренням. Адже «Нелл», це така історія, яка повинна привернути глядача своїм незвичним сюжетом, в якій є драма, соціальна проблема, справжня дружба, які переплелися і змусили із завмиранням серця стежити за ситуацією навколо головних героїв. Цей фільм торкається душі, підкрадається позаду і обіймає, наче найдорожчу людину. Всім присутнім після перегляду захотілося відкинути й забути негаразди і подарувати всю світову любов, на яку тільки здатна людина. 

За участю студентів 1-3 курсів спеціальності «Корекційна освіта» була проведена «Словесна вікторина». Упродовж заходу логопеди поетизували, презентуючи свій професійний талант, добирали потрібне, складали слова за схемами, грали в поштову скриньку, заохочували присутніх до веселої логоритміки тощо. Але найбільше захопила усіх присутніх театралізована вистава «Язичок та Іван-Царевич». Студенти-логопеди довели, що на правильному шляху до здобуття омріяної професії. 

9 11

Неповторним, захопливим, творчим, креативним видався звіт волонтерського загону логопедів, на якому й відбулося підбиття підсумків логопедичного тижня. Нагороджуючи активних його учасників, наголошуючи про значущість нашої професії, у Надії Кот народилися такі рядки, якими хочеться поділитися: 

Спешите делать тихое добро.
Дарите людям радость и тепло…
И помыслы пусть Ваши светлы будут.
И душу чью-то вдруг они разбудят!

Логопедичний тиждень промайнув весело, пізнавально… Чекаємо на нові зустрічі! 

Ганна Лопатіна, 
доцент кафедри прикладної психології та логопедії
Світлини з архіву кафедри

У нас були цікаві гості…

Минулої  п’ятниці, 27 листопада,  до нашого університету завітали цікаві гості – студенти Запорізького державного медичного університету Амір Гарімадов та Костянтин Ісайченков на чолі з головою Студентського самоврядування Назаром Мисюрою. Хлопці провели для студентів нашого університету відкриту лекцію з BLS (BasikLifeSupport) – курси першої домедичної допомоги за Європейським стандартом.

dl3upOLYvOE KOjsVZG8xn0

Лекція проходила в дружній обстановці та в бадьорому настрої. Не дивлячись на великий обсяг інформації, хлопці зуміли все доступно пояснити. Запорізькі студентів вчили наших як надавати першу допомогу непритомній людині, при серцевих та інших приступах, при відкритих та закритих переломах, при кровотечі та інших небезпечних для життя ситуаціях.

d3uDHz_Rm4c   M7UoQuRPEFE

Після шестигодинної лекції, звісно з перервою на каву, студенти БДПУ отримали всі необхідні знання для надання першої медичної допомоги, які згодом зможуть використати в критичних ситуаціях. Але маємо надію, що в таких ситуація ніхто не опиниться.

Аліна Зінченко,
(інформаційний сектор Студради БДПУ)
Світлини Дар’ї Калюжної,
студентки-журналістки БДПУ

Радість, сльози, злість, тривога…

…Була поїздка – радісна, бо побачила сина, нелегка, тривожна, бо зустрічали хлопців за якихось 100 метрів від лінії фронту, слізлива, бо випадково натрапили там на бердянців, які обнімали навіть автомашину, як рідну, із бурхливими хвилями злості: чому дотепер солдати Збройних Сил чи Національної Гвардії терплять холод-голод??? Дивіться фото й розмірковуйте, я ж тільки подаю ще кілька коментарів до них:

Ф1 Ф4 Ф7 Ф9

  • Це – наші перші зупинки: знайомі обличчя, радіємо зустрічі, наші хлопці під Волновахою! Потім – до свого Альоші, він, втомлений, зразу знайшов і одягнув теплу шапку. Усього п'ятнадцять хвилин разом, поцілувала, подивилася в очі, пригорнула до себе, постояли обнявшись,… і ми поїхали далі.  
  • А це вже зустріч із Артемівським військовим шпиталем. Дуже хороші лікарі, врятували не одне життя, їздять на передову. Вони просили передати подяки всім бердянцям за ліки та продукти. У них зараз 18 воїнів із передової лікується.
  • А ця нічна зустріч – із солдатами 28 бригади, на фото –  бердянці (Павло Іванович, «Копчений», я, В'ячеслав і Валентин (вибачте за якість).
     Дякуємо всім, хто допоміг зібрати все, що ми відвезли хлопцям на фронт.

Анетта Омельченко
НАШІ АТЛАНТИ

Із турботою про «Турботу»

Минулого четверга, 26 листопада, представники Благодійного фонду «HumansCF» під керівництвом студента факультету фізико-математичної і технологічної освіти Анатолія Іванова відвідали Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Турбота». Основною метою візиту було знайомство з вихованцями центру, з їх потребами та наявними проблемами.

DSCN5161-700x400 DSCN5163-1024x768 DSCN5165 (1)

Директор центру Валентина Русинова розповіла, що в їх центрі на даний момент 118 дітей (у місті їх близько 300).

1 грудня 2015 року Центру виповнюється рівно рік. У центрі працює 20 фахівців: реабілітолог, лікарі, вчительський колектив. Як нам розповіла Валентина Миколаївна, середній вік колективу 35-38 років, всі вихователі та учителі дуже чуйні, проявляють материнську турботу до дітей. На питання «Що для вас означає ваша робота?», працівники «Турботи» відповідають: «Це наше життя», а їх девіз – «Ми намагаємося допомогти дитині зайняти свою нішу в цьому соціумі ».

У реабілітаційному центрі проходять професіональну, соціальну та психологічну реабілітацію абсолютно БЕЗКОШТОВНО! Тут у кожного проявляються приховані таланти. Вік дітей, які перебувають на лікуванні, від 2 до 18 років. З кожним із дітей працюють за спеціально розробленою програмою.

Керівник Фонду «HumansCF» Анатолій Іванов зазначив, що для них провели цілу екскурсію,  показавши творчі доробки дітей, які насправді чудові!

 Благодійна фундація «HumansCF» та студентство Бердянського державного педагогічного університету не залишається осторонь і всіма силами намагаються допомогти Центру.

Яна Сичікова,
заступник декана факультету ФМТО
Світлини з архіву факультету 

 

Пірнули в страшне минуле…

В Україні були роки, які викликають печаль і смуток у серці. Для відновлення та збереження  пам'яті про події та жертви Голодомору 1932-1933р.р. для студентів 1-2 курсів факультету фізико-математичної і технологічної освіти 25 листопада ц.р. було проведено круглий стіл «Як Голодомор змінив свідомість людей». 

IMAG0631  IMAG0622 IMAG0617

Захід розпочався тематичною виставкою архівних фотоматеріалів. Присутні вшанували пам'ять загиблих жертв голодомору й репресій 1932-1933р.р. 

IMAG0624

Демонстрація змонтованих уривків документального фільму «Голодомор. Україна, ХХ століття: Технологія геноциду» дозволила побачити унікальні трагічні кадри з історії, які відображають події Голодомору 1932-1933 років. Фільм не тільки створив уявлення про страшний геноцид українського народу в ХХ столітті, а й надав багаточисельні коментарі свідків геноциду та їхніх нащадків. 

IMAG0620 IMAG0627 

Під час заходу всі студенти отримали інформаційні буклети з історичною довідкою про причини подій початку 30-х років ХХ століття.

Марія Шурденко, 
куратор 11 групи ФФМТО
Світлини з факультетського архіву 

Моя кураторська година

Моя кураторська година ФОТО

Вшановуючи пам’ять  жертв голодоморів, на факультету фізико-математичної і технологічної освіти 25 листопада ц. р. в аудиторії 145 провів кураторську годину «Як Голодомор змінив свідомість людей» зі студентами груп 11-ф та 11-м. Використовуючи матеріали, надані деканатом факультету та зі свого архіву, звернув увагу студентів на доцільність перегляду художніх і документальних фільмів відповідної тематики, перелік яких наведений у методичних матеріалах, з метою формування об’єктивної оцінки зазначених трагічних подій в історії нашої країни. Студенти зацікавлено знайомилися з новими фактами періоду сталінських репресій, спрямованих на винищення українського народу… 

Олексій Красножон,
кандидат педагогічних наук,
куратор 21 групи ФФМТО
Світлина з архіву факультету