Наша Благодійна акція «Подаруй ялинку»

Незважаючи на сесію, студенти Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ вже вчетверте провели благодійну акцію «Подаруй ялинку», створивши власними руками десятки цукеркових красунь. Бажаючих залучитися до акції було так багато, що у 505-ій аудиторії на всіх не вистачало місця, тому прийшлося працювати два дні.  Ми виготовили майже сотню ялинок! А вчила всіх бажаючих власноруч робити новорічне диво доцент кафедри дошкільної освіти Тетяна Єськова.

IMG_4170

Напередодні Нового року ялинки «роз’їхалися» у різні місця: до бердянських малюків, чиї татусі знаходяться у зоні АТО, до громадської організації «Переселенці та громада разом», до поранених бійців у Артемівський шпиталь та на передові позиції в Маріїнку.

20151226_094001 (1) 1 IMG_4430 

Нам приємно, що активно долучилися до небайдужих бердянців, які в ці дні створюють для бійців у зоні АТО новорічно-різдвяне свято.

Юліана Даутова,
студентка 304 гр. ІСПКО БДПУ
Світлини автора та зі сторінки в ФБ «Наші Атланти»

 

Старий рік минає…

IMG_8707

«Старий рік минає – Новий наступає, Христос ся рождає» – такі слова з відомої коляди спали на думку одразу, як разом із Дідом Морозом, Снігуронькою, ректором університету, професором Вікторією Зарвою та головою профкому розпочинали сьогоднішні святково-подарункові відвідини всіх університетських структурних підрозділів.

IMG_8694 IMG_8700  IMG_8692

З ініціативи голови профкому Віталія Лоли, завдяки якому придбано 60 тортів, спочатку новорічно-різдвяні вітання отримували працівники бібліотеки, відділу кадрів, навчального відділу, адміністративно-господарчої частини…

IMG_8689 IMG_8691  IMG_8704 IMG_8706

До кінця дня подарунками та святковими віншуваннями насолоджуватимуться працівники інститутів та факультетів та інші університетські трудові колективи.

IMG_8710

Хай щастить нам усім у Новому році, миру та злагоди на рідній землі!

Степан Герилів,
«Університетське Слово»
Світлини автора

Устиг уже зробити молодіжний клуб «Free time»…

Ми вже повідомляли, що на початку грудня ц. р. розпочав роботу молодіжний клуб «Free time», який було створено в рамках проекту «Молодь для молоді: знай свої права – змінюй життя».

1

Молодіжний клуб «Free time» нараховує 15 учасників із різних факультетів нашого університету. За період існування  клубу його керівники провели майстер-клас і чотири зустрічі за програмою «Як стати успішним». Розглянуто перший модуль «Я – індивідуальність», проведені тренінгові заняття за темами: «Особистість», «Характер», «Внутрішній світ», «Почуття та емоції». За час існування клубу всі учасники мали змогу сформувати навички самоаналізу, презентувати власне «Я». Молоді люди вчилися аналізувати власні особистісні якості, переживання, емоції. Формували вміння самоаналізу характера, визначати його позитивні та негативні аспекти, мотивували себе до пошуку власних резервів. Розвивали позитивні якості та навички саморегуляції власного емоційного стану. Аналізували внутрішній світ людини та її емоційні стани. Навчалися співпрацювати у дружньому колективі, до якого може приєднатися кожен бажаючий.

2 3 4 5

Також учасники клубу організовували власне дозвілля напередодні Нового року, в ході якого взяли участь у акції «Таємний дід Мороз» – отримували подарунки та дарували їх самі. Що стало сюрпризним моментом для всіх учасників клубу «Free time», створивши чарівний святковий настрій.

У цьому році заняття молодіжного клубу завершенні, але ми чекаємо Вас у лютому з новими силами, позитивним настроєм та активною життєвою позицією. Відкрий себе для нових вражень!

За більш детальною інформацією можна звертатися за телефоном: 066-054-90-24  – Тетяна Будник, або відвідати нашу сторінку в соціальній мережі https://vk.com/mkfreetime.

Ольга Ілішова,
асистент кафедри соціальної педагогіки
(за матеріалами Тетяни Будник)
Світлини молодіжного клубу «Free time»

 

 

Влаштували захисникам свято

Минулої суботи університетські «нашоатлантівці» знову побували в зоні АТО, щоби в черговий раз відвезти хлопцям на передову одяг, харчі, а найголовніше – новорічно-різдвяні подарунки від небайдужих бердянців. Розповідає Анетта Омельченко:  «Перша наша зупинка. Це наші вже добрі знайомі, до яких традиційно заїжджаємо, їм першим даємо різні «смаколики», рибу… Вітаємо з новорічно-різдвяними святами! Тішаться, зворушливо просять передавати «дякуємо» всім бердянцям за підтримку…

Ф5 Ф1 

Друга наша зустріч із моїм сином Альошею. Він, як завжди, дуже радіє. Погода така дощова,  з неба капає і відразу замерзає. Дуже радіє новорічній ялинці, а особливо – цукеркам. Він і в мирному житті полюбляв цукерки, а зараз це для нього стає делікатесом. Обіцяв не їсти до Нового року (мені в це не дуже віриться). Всього 10 хвилин зустрічі, а так хочеться розпитати про все. Дивлюся на нього дуже уважно, все хочеться побачити. Як тільки починають капати сльози, Павло Іванович зразу каже, що треба їхати. Сама розумію, що не можна, але так боляче….

Ф9 Ф11 Ф2

Остання зупинка – військовий наш шпиталь. Я вже кажу, що наш тому, що головний лікар Ігор Петрович Ільків і всі лікарі нам вже  стали рідними. Ми познайомились з його чарівною дружиною, яка працює теж в шпиталі , пані Лідією. До речі, вона написала книгу про Майдан, про війну, яку подарувала нам із Степаном Герилівим.  У шпиталі дуже чисто, відчуваються порядок, дисципліна. Як завжди, радіють нашій передачі: азовській рибці, теплим речам, консервам, різним крупам, пиріжкам… І нам приємно, що від імені небайдужих бердянців зуміли привезти й їм свято!»…

«Університетське Слово»
Світлини Анетти Омельченко

Студент БДПУ Сергій Ковачов – переможець Всеукраїнського конкурсу плакатів на тему протидії насильству щодо жінок

1Студент 42 групи факультету фізико-математичної і технологічної освіти БДПУ Сергій Ковачов (керівник – доцент кафедри методики викладання фізико-математичних дисциплін та інформаційних технологій у навчанні Яна Сичікова) посів третє місце в конкурсі плакатів, що проходив у рамках проекту «Свобода від насильства: покращення доступу до соціальних послуг по Україні», який фінансується Європейським Союзом та реалізується Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я»

Конкурс організувала МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ) в рамках проекту «Свобода від насильства: покращення доступу до соціальних послуг в Україні», який фінансує Європейський Союз. Плакати-переможці будуть використовуватися в інформаційних кампаніях УФГЗ в Києві та інших областях.

Голосування за переможців конкурсу відбувалося в два етапи: (1) онлайн голосування, (2) голосування журі на основі онлайн-голосування. До складу журі увійшли: Сергій Полюк – координатор сектору охорони здоров’я та соціальної сфери Представництва Євросоюзу в Україні; Мартті Лутсар – менеджер з комунікації Представництва Євросоюзу в Україні; Ірина Семенко – програмний директор Представництва міжнародної організації «Право на здоров’я» (HealthRight International) в Україні, Анна Рашко – асистент програм МБФ «Українська фундація громадського здоров’я»; Юлія Лоцман – провідний фахівець Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Аліса Тимченок, PR-менеджер.

3 4 6

«Права людини – базова цінність Європейського Союзу. Будь-яке насильство є їх порушенням. Це  стосується кожного: дітей, чоловіків, жінок. Проте статистика свідчить, що найбільше потерпають від гендерного та домашнього насильства жінки. Ми організували конкурс серед молодих дизайнерів, щоб привернути увагу до проблеми й змінити суспільну думку. Кожен повинен розуміти, що жодна жінка не має потерпати від насильства», – сказав Сергій Полюк, координатор сектору охорони здоров’я та соціальної сфери Представництва Євросоюзу в Україні.

5

Сергій Ковачов створив дійсно гідний плакат, в якому відобразив два можливих сценарії життя жінки – життя наповнене насильством та життя, повне любові й радості.

A2

Плакат закликає вибирати щасливе майбутнє, майбутнє без насильства, без болю та принижень.

 «За статистикою, щодня 300 жінок в Україні зазнають насильства. Реальна цифра як мінімум в 4 рази більша. Жінки бояться говорити про це, соромляться звертатися по допомогу, – сказала Галина Скіпальська, виконавчий директор УФГЗ. – Часто родини роками живуть в ситуації насильства через незнання або хибні стереотипи. Взяти хоча б всім відоме «б’є, значить любить». Ми провели конкурс серед молодих дизайнерів, щоб змінювати такі стереотипи. Переконувати жінок звертатися по допомогу. Плакати переможців використаємо в своїх інформаційних кампаніях».

7

Вітаємо переможця та бажаємо йому наступних перемог та творчого натхнення!!!

Яна Сичікова,
заступник декана з соціально-виховної роботи,
наукової та міжнародної діяльності
Світлини з архіву факультету

Шістдесят хвилин здобутків

Сьогодні, 25 грудня,  в головній актовій залі університету зі звітним словом виступала ректор БДПУ, професор Вікторія Зарва на конференції колективу університету в рамках умов трудового контракту з Міністерством освіти і науки України.

IMG_8673 

Доповідь ректора перед 167-а представниками інститутів, факультетів, студентства, інших університетських структурних підрозділів за регламентом тривала годину й вмістила все, чим може пишатися колектив БДПУ в цілому і кожен його представник, зокрема.

IMG_8677 IMG_8684

На завершення свого виступу Вікторія Анатоліївна привітала всіх із Новим роком і Різдвом Христовим, побажала здоров’я, творчого натхнення, нових вражень і досягнень, поваги один до одного, гармонії в сім’ї та трудовому колектив, миру та злагоди в державі…

Конференцію відкривав, вів й завершував голова комітету профспілки БДПУ Віталій Лола.

IMG_8671 8679

Із звітною доповіддю ректора на конференції колективу університету в перших числах січня наступного року можна буде ознайомитися на офіційних сайтах БДПУ та «Університетського Слова».

«Університетське Слово»
Світлини «УС»

Пишаємося студентами

Кропітка праця, значні зусилля та постійне удосконалення безсумнівну увінчаються успіхом. Так, приємним подарунком стали новини про дві перемоги студенток Інституту філології та соціальних комунікацій на обласних етапах Міжнародних конкурсів.

Ми вже повідомляли, що 12 грудня ц. р. студентка Інституту філології та соціальних комунікацій Анна Назаренко (керівник – доц. Олена Крижко) брала участь у обласному етапі XVІ Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика у 2015-2016 н. р. для учнів загальноосвітніх шкіл, студентів професійних навчальних закладів і університетів, на якому здобула 1 місце серед студентів філологічних факультетів.

Хренове фото

19 грудня студентка Інституту філології та соціальних комунікацій Мирослава Луценко (керівники – проф. Ольга Новик, ст. викладач Ольга Харіна) взяла участь у обласному етапі V Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка у 2015-2016 н. р., на якому здобула 2 місце серед студентів філологічних факультетів.

На святковому засіданні Вченої ради Інституту філології та соціальних комунікацій призерів привітали директор ІФСК доцент Алла Сердюк, завідувач кафедри української мови та методики викладання фахових дисциплін професор Раїса Христіанінова, завідувач кафедри української літератури та компаративістики професор Ольга Новик. Директор ІФСК подякувала керівникам, які готували учасників до конкурсів, кафедрам, які сприяли підготовці конкурсанток, і безпосередньо переможницям за успішні виступи на конкурсах та демонстрування відмінних знань.

Долучаємося до привітань і бажаємо Анні та Мирославі нових творчих здобутків та звершень!

«Університетське Слово»
(за інформацією та світлиною
Інституту філології 
та соціальних комунікацій)
На світлині: директор ІФСК Алла Сердюк
та завідувач кафедри української літератури 
та компаративістики Ольга Новик 
вітають переможниць на святковому
засіданні Вченої ради ІФСК БДПУ

Щодо функціонування студентського самоврядування

«Права не дають, права беруть!» – під цим гаслом двадцять першого грудня в конференц-залі ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» відбулася зустріч першого заступника міністра освіти і науки України Інни Совсун із представниками органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів України.

p1a74hfj4k16a21nqg5d3j4u1f797_400x300_3_0

Бердянський державний педагогічний університет представляла студентка 1 курсу факультету фізико-математичної і технологічної освіти Олеся Щербина.

uulxmsTr-vY (1)

Під час зустрічі, як і планувалось, обговорили питання щодо функціонування студентського самоврядування, в тому числі, його ролі у вдосконаленні організації навчального процесу, дотримання прав студентів на вибіркові дисципліни. 

8CkTmv1vp4k OIEUr5iQ4xI

З перших хвилин діалогу  (так, саме діалогу, бо зустріч пройшла в форматі дружньої бесіди)  перший заступник міністра підкреслила, що основна відповідальність лежить на студентах і що саме вони можуть змінити ситуацію у свій бік. 

Із самого початку лідерам студентського самоврядування розповіли про «вибіркові дисципліни». Кожна людина перед вступом до ВНЗ добре обдумує ким вона хоче бути. Але це ще не значить, що якщо студент вступив на факультет математики (наприклад) не має права на лекцію з фаху історії або філології. Кожен студент може обрати свої вільні лекції. «Студент – не дитина, студенти – дорослі люди, які мають право  обирати президента й мають право воювати за цю країну, це не діти, за якими потрібно бігати та від чогось рятувати», – зазначила Інна Романівна, – «ви – дорослі, свідомі люди, які спроможні зробити серйозний та свідомий вибір». Міністерство очікує від студентських організацій більше уваги проблемам якості навчального процесу. «Для студентства відкриваються досить широкі можливості. І яким чином студенти впливають на формування навчального процесу, як скористаються можливістю предметів за вибором залежить тільки від їх активності», – зазначила Інна Совсун.

Як реалізовується право студентів на вибірковість дисциплін у вищих навчальних закладах, розповів виконавчий директор аналітичного центру СEDOS Єгор Стадний.

Він нагадав про те, що право студента обирати 25 % від обсягу своєї освітньої програми закріплено Законом України «Про вищу освіту». На початку 2015 року Міністерство звернулося до університетів із рекомендаціями про організацію освітнього процесу у 2015/2016 навчальному році, зокрема, забезпечити сприятливі умови у розкладах занять для здійснення вибору предметів студентами.

Аналітичний центр СEDOS дослідив 191 вищий навчальний заклад державної та комунальної форми власності ІІІ-ІV рівнів акредитації з метою діагностики стану забезпечення права студентів на вибіркові дисципліни. За результатами опитування з’ясувалося, що зі 191 вищого навчального закладу у 82 існує вибірковість дисциплін. 81 університет повідомив, що взагалі не пропонує дисципліни на вибір, інші 28 ВНЗ не відповіли на дзвінки. За словами Єгора Стадного, основними перешкодами для впровадження вибіркових дисциплін у вищих навчальних закладах є брак коштів, нерозуміння адміністрацією університету орієнтованого на студента підходу, відсутність конкуренції між викладачами, недостатня обізнаність працівників університетів та студентів, інерція, позмінна організація освітнього процесу, перенавантаження студентів.

Експерт також підкреслив, що студент формує свою власну освітню траєкторію та несе за неї відповідальність. «Студенти є повноцінними учасниками освітнього процесу, тож вони мають право впливати на його організацію, одним із аспектів якої мають стати вибіркові дисципліни», – наголосив Єгор Стадний.

Під час зустрічі було обговорено питання щодо фінансування, хабарів, прав студентів, функціонування навчального закладу, міжнародного досвіду тощо. Студентство – найпрогресивніша частина суспільства. Повноцінне функціонування структур студентського самоврядування останнім часом значно посилюється завдяки можливості прозорого і відвертого діалогу з владою.

Олеся Щербина поділилася своїми враженнями: «Зустріч була  цікавою, інтерактивною, корисною і, незважаючи на дискусію, проходила у дружній атмосфері. Представники студентства мали змогу обмінятися досвідом та обговорити проблемні питання».

Найбільше дискусій викликали питання: стипендійного забезпечення, пільгового проїзду, участі студентського самоврядування у організації навчально-виховного процесу та механізму фінансування студентського самоврядування.

З боку студентства надійшло дуже багато пропозицій для Міністерства освіти і науки України, зокрема щодо використання бюджетних коштів на самоврядування,  забезпечення фінансування виїзної практики для студентів, оптимального механізму вибірковості дисциплін, залучення роботодавців до формування навчальних планів та програм, створення студентської ради при міністерстві та покращення каналів комунікації між студентами та владою.

Перший заступник міністра на завершення порадила: «Працюйте не для себе, працюйте так, щоб після вас щось залишилось! Саме студенти мають проявляти ініціативу та надавати пропозиції керівництву свого вишу, зі свого боку, Міністерство підтримуватиме діяльність органів студентського самоврядування».
 

    
Яна Сичікова,
заступник декана факультету ФМТО 
з соціально-виховної роботи, міжнародної 
та наукової діяльності
Світлини Олесі Щербини 

Нагороди – «нашоатлантівцям»!

Наприкінці минулого тижня надійшла приємна звістка про нагородження засновників волонтерської організації БДПУ «Наші Атланти»:  Анетта Омельченко отримала Відзнаку Всеукраїнської громадської організації «Спілка ветеранів та працівників силових структур України» – «ЗА ЗАСЛУГИ», а Степан Герилів – медаль «ЗА ВІРНІСТЬ НАЦІОНАЛЬНІЙ ІДЕЇ» від Всеукраїнського об`єднання «КРАЇНА».

Вітаємо із заслуженими нагородами наших, університетських!

на с (1) на сайт

 

«Університетське Слово»
Світлини редакції

«Меч і орало…» доктора Чухліба

Науково-дослідний інститут історичної урбаністики та соціально-гуманітарний факультет БДПУ підтримали ініціативу проведення презентації книги «Мечом и оралом. Донбасс – древняя земля Украины». 21 грудня 2015 р. у конференц-залі БДПУ цю книгу представив її автор – Тарас Васильович Чухліб –  доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, директор Науково-дослідного інституту козацтва, член Українського національного комітету з вивчення країн Центральної і Південно-Східної Європи (див світлини).

Чухліб 1 Чухліб 3 (1) Чухліб 3 (2)

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами 
Науково-дослідного інституту 
історичної урбаністики БДПУ)

Плідна співпраця

Інститут соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ вже багато років плідно співпрацює з КУ «Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» БМР. Студенти-практиканти спеціальності «Корекційна освіта» беруть активну участь у корекційно-реабілітаційній роботі, студенти-волонтери організовують дозвілля вихованців Центру, допомагають в організації режимних моментів тощо. 

3 5

Так, 13 грудня ц. р. активних учасників плідної взаємодії запросили до обговорення питань щодо створення на території Центру розвивально-ігрової зони у рамках Проекту GIZ Спеціальна ініціатива «Україна». Однією з головних умов Проекту є загальнодоступність ігрових майданчиків для всіх членів громад, всіх дітей мікрорайону незалежно від стану здоров’я. 

1 2 4 6

Зазначимо, що Die Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – федеральна компанія, яка підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у галузі міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. В рамках німецько-української співпраці в Україні реалізуються проекти у сферах сталого економічного розвитку, енергетики, демократії, громадянського суспільства та державного управління, децентралізації, охорони здоров’я, зокрема, з питань запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу, та реагування на кризові явищa. Спеціальна ініціатива «Україна» – програма німецького уряду, створена за результатами урядових домовленостей між Німеччиною та Україною в березні 2015 року і триватиме до грудня 2018. 

Наші Дар'я Лисенко, Таїсія Ткаченко, Юлія Бігун розробили та презентували план-проект майбутнього ігрового майданчика для дітей з особливими потребами. Студенти поєднали у своїй роботі теоретичні знання та власний досвід організації життєдіяльності дітей з особливими потребами з урахуваннях їх включення в суспільство. Окрім того, організатори цієї зустрічі запропонували всім присутнім – депутатам Бердянської міської ради, викладачам кафедри прикладної психології та логопедії, педагогам Центру, студентам ІСПКО, батькам об'єднатися у творчі групи та створити власні проекти. Проведена зустріч не остання, оскільки питання соціальної адаптації складне і вимагає ґрунтовної підготовки та кваліфікованого підходу. 

Сподіваємось, що результатом цієї зустрічі у найближчому майбутньому стане новий розвивально-ігровий майданчик, доступний всім дітям міста.

Наталія Бондаренко, Ганна Лопатіна,
викладачі кафедри прикладної психології та логопедії
На світлинах: окремі моменти плідної співпраці
(Світлини з архіву кафедри)