Наслідуючи приклад мужньої боротьби за свободу України

29 січня 1918 року проходив бій під Крутами, в якому українські студенти, жертвуючи своїми життями, спинили армію більшовиків при наступі на Київ. Цей приклад самопожертви молоді багато в чому нагадує нам подвиг Небесної сотні та "кіборгів".

КРУТИ2

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який означав міжнародне визнання української незалежності. Минуло майже сто років, а ми знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв.Безымянный2

Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які перебували в резерві, під час відступу потрапили до полону. Наступного дня їх розстріляли, замордували…  

Для багатьох поколінь героїчний подвиг молодих хлопців став прикладом мужності й боротьби за свободу нашої країни.

 КРУТИ1 Безымянный

Кожного року 29 січня ми згадуємо про загиблих за незалежність країни в боях під Крутами. І хоча цьогоріч через карантин масові заходи зведені до мінімуму, учора в Бердянському музеї «Подвиг» проходило тематичне зібрання на честь 98-ї річниці подій під Крутами. Учасниками зустрічі, окрім студентів БДПУ на чолі з провідним фахівцем з виховної роботи, доцентом БДПУ Анеттою Омельченко, були й військовослужбовці та представники партійних, громадських організацій міста (див. світлини).

Учасники вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання, згадували криваві події тих років і цікаві моменти студентського героїзму.

«Університетське Слово»
Світлини з сайту:
http://pro.berdyansk.biz/content.php?id=34462

Щедрість сердець «МАТЕРІВ В МОЛИТВІ»

Ми вже не раз писали про плідну безкорисливу  співпрацю університетської Благодійної Скрині «ДоброДій» з організацією «МАТЕРІ В МОЛИТВІ» церкви св. Івана Хрестителя з американського міста Нюарку.

МАТЕРІ в МОЛИТВІ

Цього разу американські українки відгукнулися на велику біду трьох неповнолітніх дітей, яких горе-мати кинула напризволяще (ми вже згадували про це в «УС»: https://us.bdpu.org.ua/shapochky-zi-skryni.html ), приславши засновнику БС Степану Гериліву кошти для придбання діткам підгузників, дитячого харчування, соків…

DSCN1477

Сьогодні, 27 січня, Степан Миколайович разом із заступником міського голови Юлією Дойновою в одній із аптек міста закупили все необхідне й вручили медперсоналу дитячої лікарні, але через карантин безпосередньо поспілкуватися з дітьми не вдалося. 

DSCN1471 DSCN1490

Як чудово, що є такі матері, серця яких хвилюються не тільки про власних дітей, а й про зовсім їм незнайомих… Спасибі вам Велике, дорогенькі!

«Університетське Слово»
Світлини прес-служби Бердянської міської ради

На таких Україна тримається!

первая

Сьогодні із самого раненька на Facebook власна сторінка Софії Філоненко нагадує яскраво-полум`яну клумбу із десятками найрізноманітніших квітів, а скільки вже тепло-радісно-зворушливих слів помережили цю сторінку – не перелічити! А муза «нашоатлантівця» Степана Гериліва заримувала його «ДНЕНАРОДЖУВАЛЬНЕ» послання:

З Днем народження, з уродинами!
Хай з прийдешніми всіма днинами
Ваше серденько – усміхається,
Бо Вкраїна – на Вас тримається,
Бо таких, як Ви, ой, як треба нам!!!
То ж Господь нехай з неба Вам
Посилає здорові літечка,
А Ви й далі – чарівна квіточка –
Випромінюйтесь диво-силою –
Ніжно-теплою, щедро-милою…».

Так, сьогодні в професора БДПУ Софії Філоненко – День народження! І нині вона знову, як і минулого року, вирішила відзначити цей день разом із друзями-однодумцями, які вив`язують маскувальні сітки для потреб воїнів АТО! Саме тут й отримувана пані Софія вже не віртуальні, а цілком натуральні привітання – дивіться світлини.

12570846_1728314594055555_1154000644_n 12571417_1728315114055503_1415274195_n 12576288_1728314604055554_16966739_n

НАШІ АТЛАНТИ

Зі Святом Вас!

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

ВІТАЄМО!!!!

Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаї жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.

Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Сердечно бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди й глибокої віри у гідне майбутнє рідного краю та України! 

Наш Сергій Кушнірюк – на зустрічі олімпійців

Чудовий за задумом та організацією захід пройшов напередодні Нового року в Запоріжжі –  обласне відділення Національного олімпійського комітету на чолі з Володимиром Лобановим провело святкову зустріч олімпійців всіх поколінь!

Безымянный

Ветерани спорту й нинішні олімпійці, функціонери, тренери, журналісти, меценати зібралися разом, щоб згадати колишні миті спортивної слави Запоріжжя, вручити пам'ятні подарунки, побажати здоров'я та всіляких успіхів усім у Новому році.

3 4

Передувала святковій зустрічі Звітна Конференція Запорізького обласного відділення НОК за 2015 рік, учасники якої підбили підсумки і прийняли Програму розвитку олімпійського руху в Запорізькій області на період 2015-2018 роки.

Безымянный 2

Серед учасників цього надзвичайного зібрання був і декан факультету фізичного виховання БДПУ Сергій Георгійович Кушнірюк – двічі олімпійський чемпіон, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, професор.
 

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами сайту:
http://www.mig.com.ua/fotoreportazhi/item/
12596-vstrecha-olimpijtsev-vsekh-pokolenij).

Університетські «нашоатлантівці» – в облдержадміністрації

Учора, 20 січня, «нашоатлантівець» Степан Герилів, а також Наталя Іванченко та Володимир Фуклєв брали участь у зустрічі керівництва облдержадміністрації з волонтерами регіону. Із волонтерами зустрічалися: в. о. голови облдержадміністрації Костянтин Бриль, заступник голови ОДА Едуард Гугнін, заступник голови обласної ради Владислав Марченко, заступник Запорізького міського голови Анатолій Пустоваров,  обласний військовий комісар Олександр Біда, радник голови ОДА Михайло Сушко та керівник обласного Центру допомоги учасникам АТО Олексій Сквордяков.

ф3

Від імені бердянських волонтерів на заході виступив редактор газети БДПУ «Університетське Слово», один із засновників волонтерської організації Степан Герилів, коротко ознайомивши присутніх із щоденною роботою «Наших Атлантів», міських волонтерських осередків, вручив очільникам області два примірники книги «НАШІ АТЛАНТИ: жертовність во ім`я спасіння» з автографами.  

 ф2 ф1

На завершення заходу присутні вшанували хвилиною мовчання запоріжців, які віддали своє життя, захищаючи незалежність України.

«Університетське Слово»
(за матеріалами «НАШИХ АТЛАНТІВ»)
Світлини «НА» та із сайту
Запорізької облдержадміністрації

«А той третій празник — Святе Водохреща»

Сьгодні, 19 січня, християни відзначають останнє велике свято різдвяно-новорічного циклу Водохреща, Йордана або Хрещення. За євангелійськими розповідями, Ісус у віці 30 років на річці Йордан приймав хрещення від Івана Хрестителя. І тоді сталося велике диво –  з небес зійшов Святий Дух у вигляді голуба і сів на плече Христа. А в цей час почувся голос: «Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав Його».

ЙОРДАН Ф1

Прийміть теплі слова вітання зі Святом Водохреща, Богоявленням Господнім, Святим Йорданом.

Прийнявши понад дві тисячі років тому хрещення в річці Йордані, Господь освятив усі водні простори Землі. Сьогодні Він освячує й кожного з нас під час нашого хрещення й, особливо, у День Богоявлення, коли ми очищаємось святою йорданською водою.

Нехай священна Йорданська вода очистить Ваші душі від усіх тривог і негараздів, а Господь наповнить життя радістю і світлом, обдарує міцним здоров’ям, енергією та довголіттям.

Сердечно  зичимо Вам душевної гармонії та тепла, наснаги й благополуччя Вам і Вашим родинам.

Христос Хрещається!

В суботу – формували, в неділю – дарували!

ф13б ф20

…Йдеться про черговий фронтовий вантаж, котрий минулої суботи волонтерська група БДПУ «Наші Атланти» та її невтомні помічники готували для хлопців на передову, а в неділю на чолі з невтомно-хороброю Анеттою Омельченко відвезли їм продукти харчування, одяг, взуття, медикаменти тощо. 

ф5 ф6 (2) ф4 ф5а

Від учорашньої поїздки до хлопців у зону АТО Анетта Іванівна традиційно поділилася враженнями в ФБ на сторінці «НА»: (https://www.facebook.com/Наші-Атланти-841797659223689/?fref=ts) , підкріплюючи написане зворушливими світлинами.

Ф7 ф10 ф13а ф15

Ми ж вміщуємо десяток фотографій, що яскраво демонструють минулі суботні та недільні клопоти «нашоатлантівців».

«Університетське Слово»
Світлини «НА» 

 

Шапочки зі Скрині

На початку січня бердянські ЗМІ розповідали, що у селі Андріївка Бердянського району 20-річна горе-мати покинула трьох малолітніх дітей, замкнувши їх на декілька днів самих у хаті (найстаршому – три рочки). За зверненням сусідів та голови сільради співробітники поліції та служби у справах дітей виїхали на місце. Дітей відвезли до Бердянської дитячої лікарні, оскільки лікарі діагностували в них гострі респіраторні захворювання. Уже більше тижня малюки перебувають під наглядом лікарів.

DSCN1348 DSCN1359

Учора, 14 січня, із подарунками до них завітали заступник міського голови (стажер) Юлія Дойнова та керівник університетської Благодійної Скрині «ДоброДій», ініціатор спільної акції з церквою св. Івана Хрестителя з американського міста Нюарку «Допоможи ближньому» в Бердянську Степан Герилів. Вони привезли фрукти та іграшки, кошти на придбання підгузників.  Діти також отримали в’язані шапочки від американки українського походження пані Стефи, які до БС «ДоброДій» традиційно надіслала пані Христина Ковшевич-Дурбак із далекої Америки.

2016_01_14_034149_02 DSCN1355

Приклад гідний наслідування, бо, як повідомили нас лікарі, покинутим двом хлопчикам й дівчинці конче необхідні памперси, одяг, іграшки, дитячі каші тощо. А зозуля-мати так і не з'явилася в лікарні…

«Університетське Слово»
Світлини надані прес-службою міської ради та із сайту 
http://pro.berdyansk.biz/content.php?id=34149  

«Золотогомінівські» віншування

Ф1 Ф9 

Народний ансамбль народної пісні «Золотий гомін» Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ (керівник – доцент Олена Бузова) від самого початку свого заснування тішить глядачів не тільки на університетській сцені чи на великих сценічних майданчиках різноманітних вітчизняних і міжнародних пісенних конкурсів. Співучі молоді філологи з хорошими українськими піснями на різні свята полюбляють приходити в гості й до трудових колективів, щоби звеселити серця бердянців.

Ф5 Ф7 Ф6 Ф8

Ось і сьогодні, напередодні Старого Нового року, учасники ансамблю на початку робочого дня з колядою та новорічно-різдвяними віншуваннями завітали до кабінету міського голови Володимира Чепурного, до ректора університету, професора Вікторії Зарви, проректорів, викладачів БДПУ, а також до офісу Гуманітарної Фундації "Helper UA", де їх радо зустрічали Олена Однолько, Олег Зінченко та Ігор Касьянов…

«Університетське Слово»
Світлини Степана Гериліва

Долучилися до Всесвітнього Дня “дякую”

Сьогодні, 11 січня, є "найбільшим ввічливим" днем року – в усьому світі відзначається Всесвітній день "дякую". Цього дня бажано подякувати усім близьким та рідним, тим, хто є поруч із вами та тим, хто вам небайдужий. Відкриваючи для себе історію цього дня, варто завважити, це свято з'явилося з ініціативи ООН і «ЮНЕСКО». Є версія, що його спеціально придумала одна з американських компаній, що виробляє вітальні листівки, яка в такий спосіб просто захотіла збільшити свій прибуток. Але як би там не було, тепер щорічно  11 січня є «найввічливішою» датою в році.

IMG_8823

По-своєму долучилися до неї університетські «ДоброДій»ники, продовжуючи  розпочату 6 січня християнсько-благочинну акцію «Допомагаємо ближньому».

Нині організатор університетської Благодійної Скрині «ДоброДій» Степан Герилів, голова первинної організації вчителів-ветеранів Алла Іванова, член ради ветеранів, волонтер Алла Бичкова, вчителі-пенсіонери-волонтери Галина Левченко, Ніна Назарова та Жанна Фоміна з доброю місією та теплим «дякую» за багатолітні вчительські подвиги побували ще в п`яти помешканнях, де проживають ті, що так потребують нашої з вами уваги.

IMG_8825 IMG_8826

Найперше бердянські благодійники завітали до Таїсії Леонідівни Єрмак, якій саме сьогодні виповнюється 90 років, щоби привітати з ювілеєм й вручити грошову допомогу від американських парафіян церкви св. Івана Хрестителя.

IMG_8827 IMG_8828

Сьогоднішнє «дякую» також зворушливо отримали: Ольга Олексіївна Кузнєцова, Катерина Іванівна Чулакова, Ганна Петрівна Лук`янова та Олександра Кузьмівна Грімм (див. світлини).

«Університетське Слово»
Світлини редакції