Валентин Терлецький: «Книга – це як дитина, це ціле життя, велика боротьба»

Сьогодні, в останній день осені, письменник, журналіст, музикант, телеведучий Валентин Терлецький завітав до нашого університету з презентацією своєї нової книги «Кілька років зими».

За словами автора роману, «Кілька років зими» – своєрідна казка для дорослих, яку рецензенти і видавці відносять до жанру фентезі, або пригодницького екшену. Письменник трохи відкрив завісу таємниці, розповівши, що основою сюжету роману є пригоди дітей в суспільстві, в якому забороняється мріяти і фантазувати.

100_0978

«Півділа написати книгу, потрібно її ще видати» – жартує письменник. Валентин Терлецький працював над романом 20 років, адже перші притчі, які увійшли у книгу, були написані ще за студентських років. Проте, так звана «крапка» у кінці роману стала початком великої битви за право видати твір. Відмови, суперечки із видавцями, редагування – через це пройшов роман, перш ніж побачити світ: «Книга – це як дитина, це ціле життя, велика боротьба» – говорить Валентин Терлецький. Опублікувало книгу видавництво «Кальварія». Письменник зазначив, що він гордий від того, що саме це видавництво надрукувало «Кілька років зими», адже, за словами автора, воно публікує кращих літераторів: «Вони знайшли мене, а я – їх. Вони – мій формат, я – їх формат» – коментує Валентин Терлецький.

DSC_0545 DSC_0474

«Я сам люблю такі книги, що тримають і не відпускають до останнього абзацу» – ділиться автор і обіцяє, що читати роман буде не нудно, адже персонажів роману чекають пригоди, загадки і головоломки, а кінцівка твору – непередбачувана.

Окрім презентації книги, письменник порадував аудиторію власними оригінальними музичними композиціями, адже він є фронтменом групи «Декаданс»: «Мій рок-гурт «Декаданс» в лютому відсвяткує не багато, не мало – чверть століття» – розповідає Валентин Терлецький.

DSC_0498_cr DSC_0508 DSC_0547 DSC_0551

Упродовж усієї зустрічі з викладачами і студентами Валентин Терлецький активно спілкувався із публікою і з задоволенням відповідав на запитання. Студент-журналіст 3 курсу ФФСК Сергій Біленький поцікавився: «Кожна творча людина знаходить свій формат натхнення, хтось знаходить його біля вогню, хтось у подорожах. Де його знаходите Ви? Якщо є моменти, які Вас засмучують, вкажіть і їх».

– Мене надихають подорожі, іноді стукіт коліс потяга надихав на нові акорди. А в іншому допомагає краса нашої країни. Тож вибирайтеся з зони комфорту при першій нагоді!

DSC_0560

Ангеліна Кружкова, студентка-журналістка 1 курсу поцікавилась історією створення рок-гурту «Декаданс», на що Валентин Терлецький розповів захоплюючу історію, яка розпочалася в шкільні роки, коли гурт мав назву «Свята інквізиція».

Так непомітно та цікаво сплив час нашої зустрічі з письменником. Наостанок письменник благословив студентів на творчість і закликав не боятися писати і брати участь у різноманітних конкурсах: «Стукайте у двері, хто шукає той знаходить».

Студенти-журналісти 13-ї групи ФФСК
Світлини авторів

Студентська щедрість

Учора ми вже розповідали, що в рамках обласних благодійних патріотичних акцій «Прапор для бійця» та «Подарунок для Героя» одними з перших у нашому університеті студенти факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти на чолі з заступником декана з виховної роботи Ольгою Щетиніною принесли відповідальній за виховну роботу в БДПУ, доценту Анетті Омельченко десятки найменувань ліків, миючих та засобів особистої гігієни.

DSCN2643 DSCN2644

А сьогодні Ольга Сергіївна привела ще одну групу студентів із подарунками для солдатів. Хлопці розповіли, що байдужих у студентському середовищі майже немає, бо кожний розуміє та усвідомлює, що одноліткам там, на фронті, набагато важче, не говорячи вже про небезпеку…

Пишаймося такими студентами!

«Університетське Слово»
Світлини редакції 

Зустріч-презентація

Сьогодні, 30 листопада, о 14 годині в Центральній бібліотеці  Централізованої бібліотечної системи Бердянська пройшла зустріч міських бібліотекарів та читачів із представниками різних бердянських волонтерських організацій: «Берегині Таврії» – Ольгою Коник, «Захист» – Віталієм Белтадзе, «Наші Атланти» – Степаном Герилівим та Наталією Фуклєвою-Іванченко.

картинка

Університетські волонтери розповіли присутнім про нелегкі шляхи-дороги кожного фронтового вантажу, подякували бердянцям за підтримку, запросили й далі продовжувати збір найнеобхіднішого солдатам на фронті…

Степан Герилів також презентував свою нову книгу «НАШІ АТЛАНТИ: незмірна чаша милосердя», подарувавши друзям-волонтерам і бібліотечним фондам кілька примірників видання із автографами автора.

НАШІ АТЛАНТИ

Інклюзія: від теорії до практики

29 листопада на базі Компетентнісного центру  в рамках Європейського освітнього проекту ТЕМПУС-ІV «Підготовка педагогів та освітніх менеджерів до роботи з гетерогенними групами та організаціями» викладачі та студенти факультету дошкільної, спеціальної, соціальної освіти взяли участь у міжнародній  онлайн-конференції з проблем інклюзії, що була організована факультетом перепідготовки та підвищення кваліфікації Національним педагогічним університетом імені М.П. Драгоманова за участю членів проектного консорціуму  (виші України, Білорусії, Молдови). З вітальним словом до учасників конференції звернулась перший проректор, координатор проекту ТЕМПУС-ІV в БДПУ, професор Ольга Гуренко.

DSC01521

Учасники конференції обговорювали питання впровадження інклюзивної освіти в різних країнах,  соціальних стратегій розвитку інклюзивного середовища в навчальних закладах, специфіки підготовки педагогічних кадрів для інклюзивної освіти. Зі змістовними доповідями виступили й представники нашого вишу. Так, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Ревуцька доповідала про організацію ефективного інклюзивного навчання, необхідність спеціальної підготовки педагогічних кадрів. Її метою є навчання педагогів масових шкіл і дошкільних закладів основам спеціальної психології та корекційної педагогіки, засвоєння ними спеціальних технологій навчання, ознайомлення педагогів масових шкіл з особливостями психофізичного розвитку дітей з особливими потребами, методиками і технологіями організації освітнього й корекційного процесу для таких дітей.

DSC01536 DSC01539 DSC01541

Кандидат психологічних наук, старший викладач Ганна Сизко висвітила у своєму виступі проблему психологічних бар’єрів, проаналізувала чинники, що провокують їх появу та розвиток, а також запропонувала шляхи їх подолання при взаємодії з дітьми з особливими потребами.

DSC03683 DSC01525

Про актуальність створення дейзі-бібліотек для дітей з вадами зору в інклюзивному дитячому садочку говорила магістрантка спеціальності «Соціальна робота» Тетяна Чумак.

Отже, корисним та дієвим видався обмін думками і досвідом впровадження та  розвитку інклюзивної освіти.

Наталя Захарова,
доцент кафедри соціальної роботи
та інклюзивної освіти,
член проектної команди.

Будуть солдати з подарунками

Сьогодні, 30 листопада, університетським "нашоатлантівцям" Анетті Омельченко та Степану Гериліву вручили подарунки солдатам на фронт директор Андріївської СРШ Людмила Кріпак та представники учнівського колективу Бердянської ЗОШ №2.

DSCN2635

Завтра від їхнього імені воїнам на передову поїдуть медикаменти, продукти харчування, книги, малюнки, національна символіка тощо.

DSCN2639 DSCN2641

Дякуючи учням за таке справжнє піклування про захисників, пан Степан вручив обом учнівсько-педагогічним колективам примірники нової книги "НАШІ АТЛАНТИ:незмірна чаша милосердя" з автографом.

НАШІ АТЛАНТИ

CЕРТИФІКАТИ БЕРДЯНСЬКИХ УЧАСНИКІВ МЕКСИКАНСЬКОГО СИМПОЗІУМУ

Цього року Інститут соціальних і гуманітарних наук “Альфонсо Велес Плієго” Заслуженого Автономного Університету Пуебла і Науково-дослідний інститут історичної урбаністики БДПУ вже вп’яте виступили співорганізаторами Міжнародного Симпозіуму з Мультидисциплінарного Вивчення Пам’яті (5-й SIMEM), який відбувся у Мексиці.

Сьогодні сертифікати учасників отримали бердянські науковці – автори представлених на симпозіумі постерів: В.Константінова, І.Лиман (“INTERNATIONAL MULTIDISCIPLINARY SYMPOSIUMS OF MEMORY STUDIES: COOPERATION OF INSTITUTO DE CIENCIAS SOCIALES Y HUMANIDADES"ALFONSO VÉLEZ PLIEGO" (BUAP) AND RESEARCH INSTITUTE OF URBAN HISTORY (BSPU)”, Ю.Королевська (“THE SOVIET PAST IN THE MEMORY OF THE OLDER GENERATION”), М.Антощак (“KORF’S WORKS IN THE MEMORY OF FUTURE GENERATIONS OF EDUCATORS”), Ольга Новик “MEMORY OF THE FAMILY IN THE LEGEND ABOUT YEVSGAN GERB”, Ольга Харлан (“UKRAINIAN FOOTBALL CLUBS’ NAMES AS MARKERS OF CULTURAL MEMORY” ), Тетяна Нікішина (“THE CULTURAL MEMORY AS THE PRIMARY FORMANT OF THE PICTURE OF THE WORLD (LINGUISTIC RESEARCH’S ANALYSIS)”),  Ксенія Лукач (“POLITICAL COMMUNICATION AND ITS TECHNOLOGIES IN THE PERIOD OF CRISIS: MEMORIAL MOMENTS OF UKRAINIAN HISTORY FROM 1991 TILL 2014”), Юлія Нехайчук (“CONSTRUCTION OF HISTORICAL MEMORY IN THE TEXT ABOUT UKRAINE OF FOREIGN AUTHORS (BASED ON REGINE DEFORGES’ NOVEL “ANNE OF KIEV”)”.

Antoschak_1 Korolevska_1 Lukach_1 Lyman_Konstantinova_1

Manziuk_Bukina_Lyman_1 Nekhaichuk_1 Nikishyna_1 Novik_1

Harlan_1

Постери бердянських учасників 5-го SIMEM можна побачити тут: http://ri-urbanhistory.org.ua/projects/429-the-fifth-international-multidisciplinary-symposium-of-memory-studies-memory-of-conflicts-conflicts-of-memory

Ігор Лиман,
координатор міжнародної діяльності БДПУ

Студентські подарунки – Героям

DSCN2631

Ми уже повідомляли, що Департамент освіти і науки облдержадміністрації відповідно до звернення ГО «Товариство ветеранів АТО Запоріжжя» та Комітету  волонтерів при облдержадміністрації від 04.11.2016 з питань підготовки та проведення обласних благодійних патріотичних акцій «Прапор для бійця» та «Подарунок для Героя» попросив посприяти щодо участі учнівської та студентської молоді, педагогічних працівників та батьківської громадськості у зазначених акціях.

DSCN2633

Одними з перших у нашому університеті відгукнулися на заклик студенти факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти, які сьогодні на чолі з заступником декана з виховної роботи Ольгою Щетиніною принесли відповідальній за виховну роботу в БДПУ, доценту Анетті Омельченко десятки найменувань ліків, миючих та засобів особистої гігієни. Саме Анетта Іванівна є організатором цієї акції в Бердянську та районі.

«Університетське Слово»
Світлини редакції

Готуємося до новорічних свят

IMG_0023 IMG_0026

Сьогодні на факультеті дошкільної, спеціальної та соціальної освіти почала працювати майстерня з виготовлення новорічних іграшок. Студенти 3 курсу з великою зацікавленістю виготовили різноманітні іграшки з тканини: ялинки, півники, зірочки, рукавички та багато інших. В процесі створення іграшок студенти вкладали в них свою душу, творчість та майстерність. Іграшки вийшли надзвичайно привабливі та гарні.

IMG_0031

Організувала майстер-клас доцент кафедри дошкільної освіти Тетяна Єськова. Сьогоднішній майстер-клас – це початок цілої низки передсвяткових заходів, які пройдуть у грудні місяці. Виготовлені іграшки будуть презентовані на благодійному зимовому балі, а потім подаровані дітям з малозабезпечених сімей. Запрошуємо всіх бажаючих на наступні майстер-класи.

Ірина Улюкаєва,
завідувач кафедри дошкільної освіти,
доцент 
Світлини з архіву кафедри

 

Нові експонати

В музеї історії БДПУ вже другий рік існує експозиція університетської волонтерської організації «Наші Атланти», яка стабільно поповнюється все новими експонатами. На жаль, війна так і не закінчується і волонтерам й далі доводиться все з новими вантажами їхати фронтовими дорогами до хлопців на передову…

DSCN2627 DSCN2630

Сьогодні, 29 листопада, основний хранитель музейних цінностей, професор БДПУ Ігор Лиман отримав з рук «нашоатлантівців» нові експонати. Доцент Анетта Омельченко привезла з фронту військові атрибути, а редактор газети БДПУ Степан Герилів вручив примірник своєї нової книги «НАШІ АТЛАНТИ: незмірна чаша милосердя».

«Університетське Слово»
Світлини редакції

Маємо власні нагороди!

Тепер і в Ради молодих учених є свої нагороди – Грамота РМУ та Подяка РМУ. Таким нагородами будуть заохочуватись найактивніші, найрозумніші та найталановитіші молоді учені БДПУ із числа студентів, аспірантів та викладачів. Крім того, подяками РМУ планується  відзначати всіх тих, хто робить свій вклад у розвиток науки молоді Бердянського державного педагогічного університету.

Untitled-1

Розробив ці відзнаки добре відомий всім нам дизайнер, студент 5го курсу факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти БДПУ Сергій Ковачов.

Тож висловлюємо щиру вдяку талановитому дизайнеру та рухаємось уперед за нагородами від Ради молодих учених БДПУ!

 Рада молодих учених БДПУ

Українська родина – глибоке коріння, високе гілля

Кожній дитині доля дарує, як птахові, два крила: батьківську родину і власну сім’ю. Без одного крила птах не літає, так і дитина поза межами сім’ї не є щасливою. Тільки в сім’ї мужній і сильний тато, ніжна і тендітна матуся виховують пошанне ставлення до рідні, до свого роду.

IMG_5556 IMG_5581

На свято родини, яке відбулося в ДНЗ № 34 «Оленка», була запрошена доцент кафедри дошкільної освіти Алла Омеляненко. Впродовж святкового заходу діти були занурені у вир запального народного танцю «Увиванець», якого навчила танцювати старша сестричка. Веселило душу і радувало серце неповторне виконання пісень, яких співали діти молодшої групи разом зі своїми матусями. Виконане і досліджене дітьми середньої групи родинне деревце сприяло формуванню в дітей почуття прихильності до рідних, виховувало родинні почуття, які полонять серце й душу змалку, а потім тримають у своїх благородних обіймах упродовж усього життя.

IMG_5569 IMG_5567

Зворушливо виконувала колискову пісню п’ятирічна дівчинка. Це як зразок для наслідування матусям, бо в нічних потягах та автобусах сучасні матусі не співають колискові. Вони як зміюки – шиплять, можливо не знають, що мамина пісня заспокоює дитину, зігріває її теплом і ласкою.

Всі присутні на святі: і діти, і дорослі, знаходились в атмосфері теплого родинного затишку. Доцент Алла Омеляненко зазначила, що педагогічний колектив, в якому переважна більшість випускниць факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти БДПУ, формує уявлення в дітей про сім’ю. Її називають школою, яка завжди з нами, материною й батьковою наукою, першим університетом життя, через який проходить кожна людина.

Ірина Улюкаєва,
завідувач кафедри дошкільної освіти,
доцент  
Світлини ДНЗ № 34 «Оленка»

Молоді вчені БДПУ – на Всеукраїнській конференції

24 листопада на базі факультету техногенно-екологічної безпеки Національного університету цивільного захисту України відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми техногенно-екологічної безпеки: освіта, наука, практика».

Від нашого університету було представлено доповіді доцента Яни Сичікової та студента 5го курсу факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти Сергія Ковачова. Під час доповіді Яна Сичікова розповіла про основні результати, отримані під час виконання наукового проекту молодих учених «Наноструктуровані напівпровідники для енергоефективних екологічно безпечних технологій, що підвищують рівень енергозбереження екологічної безпеки урбосистеми».  Зокрема, у доповіді було представлено модель забезпечення екологічної безпеки шляхом використання новітніх інноваційних технологій для фотоелектричних перетворювачів енергії. Крім того, зі своїми доповідями виступили виконавці проекту доценти кафедри прикладної механіки НУЦЗУ Наталя Дейнеко та Олександр Кондратенко.

Ydoc2TGpZf4 dsc_9658-qpr

У науковому форумі взяли участь понад 200 провідних науковців, освітян та практиків майже з усіх регіонів нашої держави, які представили науково-дослідні, медичні установи, вищі навчальні заклади, структурні підрозділи ДСНС України, підприємства, установи та організації, що займаються практичним виконанням заходів техногенно-екологічної безпеки та охорони праці на місцях.

dOZ0SED0rSw dsc_9644-qpr

У рамках конференції було організовано роботу трьох секцій, під час роботи яких було розглянуто й обговорено теоретичні та практичні особливості техногенно-екологічної безпеки й охорони праці. Особливу увагу було присвячено проблемним питанням реалізації відповідних заходів у підрозділах ДСНС України, а також освітньо-професійній, науковій та практичній складовим під час підготовки фахівців-екологів та фахівців з питань охорони праці в умовах трансформації сучасного ризику у суспільстві. 

dsc_9668-qpr

 Учасники конференції ухвалили резолюцію, в якій йдеться про подальший розвиток наукових досліджень з актуальних проблем екологічної безпеки навколишнього природного середовища, охорони та безпеки праці, прогнозування виробничого травматизму та професійних захворювань на виробництві, а також дослідження ризиків виникнення аварій та надзвичайних ситуацій, створення інформаційного забезпечення з метою підвищення ефективності наглядової діяльності у вказаних сферах; всебічну гармонізацію національного законодавства в галузях техногенно-екологічної безпеки та охорони праці відповідно до вимог міжнародних соціальних і трудових стандартів, суворе дотримання відповідних вимог у підрозділах ДСНС України, на підприємствах, в установах та організаціях.

Віталій Гнатюк,
провідний фахівець наукового проекту,
доцент кафедри основ здоров'я, фізичної реабілітації та екології