За день до року нового…

Ф2

Університетські "нашоатлантівці" на чолі з Анеттою Омельченко в переддень Нового року були в гостях у наших захисників, що дислокуються в районах Нікольського та в Широкіного. Особливо багато наших, бердянських,  у Нікольському, і кожному з них ми віддали подарунки від наших школярів та небайдужих містян. Раділи вони нашій білій красуні – маскувальній сіточці; цитрусовим, фруктам тощо і, як завжди, смачненькій рідній бердянській рибці. Хлопці показали нам усіх своїх маленьких цуценят, пригостили чаєм. Ми поспішали, тому, що нас чекали в Широкіно.

Ф1 Ф4

З останньої поїздки – 6 листопада в цьому селищі не залишилось жодного цілого будинку. Хлопці нас зустрічали та проводжали до себе, вони нам давно стали рідними. Хороші, порядні солдатики розчулено  роздивлялись дитячі малюнки, ляльки-мотанки, різні подарунки від школярів, згадували своїх дітей… Пригощали нас львівською кавою (варив друг "Тихий"), розказували про свої життя, говорили про потреби.

Ф3 Ф5 Ф6 Ф7

Ми віддали їм і другий том книги Степана Гериліва "Наші Атланти: незмірна чаша милосердя»".  Передали усе, що допомогли нам зібрати небайдужі люди:  родина Турківих – Наталія та Володимир, родина Єгорових – Дмитро і Ірина, Павло Сириця, родина Зінченків – Олег та Тетяна, Людмила Борисова, Ірина Нагай,  Софія Філоненко, Олег Назаренко, Віталій Кузнєцов, Павло Кузнєцов, Олена Однолько, Юрій Федорик, Євген Міщенко, Микола Тюркеджи, Михайло Доля, Руслан Папіш, Світлана Ушанова, Ольга Удалова, Віталій Верцман, Олександр Романов, передачі від школярів навчальних закладів  Бердянська, маскувальні сітки ЗОШ № 13, бердянської гімназії №2 та Бердянського муніципального ліцею, наших дівчат, що постійно плетуть сітки, усіх, хто допоміг інкогніто. Ділиться враженнями Анетта Омельченко: «На сьогоднішній день є потреби в цвяхах (80, 100), фольгоізолі, плівці, скобах, буржуйках, маскувальних сітках, ліках. Із нашими захисниками відчуваєш себе в безпеці, не хочеться від них їхати. І хоча ми повернулися додому, моє серце залишилося з ними. Так хочеться, щоб вони усі були живі і здорові. Хлопці усіх вітали з Новим роком!».

НАШІ АТЛАНТИ 

Із калейдоскопу привітань (1)

1

Дорогі друзі!

Прийміть щирі вітання зі святом Нового 2017 року! Нехай ці прекрасні зимові дні принесуть мир, спокій і злагоду, впевненість у майбутньому!

Дякуємо в першу чергу українським воїнам, які захищають сьогодні незалежність і суверенітет країни, демонструючи високу фаховість, самовідданість і патріотизм. Гордість за всіх Вас хлопці у серці кожного з нас.

Труднощі 2016 року продовжували загартувувати та об’єднувати нас.  Незалежно від місця проживання, етнічного походження, українці, як єдиний організм працювали для України та її перемоги. Ми побачили, як багато добрих, сильних, талановитих, працьовитих, щедрих, відданих та безкорисливих людей народила українська земля.

Від координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання громадян міста Бердянська дякую за самовіддану працю і низько вклоняюсь  бердянцям-волонтерам за їх величезну допомогу та підтримку українським воїнам  на блок-постах і в АТО.

В 2017 році, відзначатимемо 100-річницю Української революції (1917-1921) по встановленню державності УНР, яка була втрачена в результаті московської окупації та відновлена у 1991 році. Будемо і надалі боронити свою державу, продовжувати свій шлях до демократичного суспільства, до чесної та справедливої країни, яка має бути без насилля, корупції та брехні. І власним прикладом, ми з вами, патріоти свого міста, Запорізького краю і України допоможемо міській владі і Бердянській громаді відроджувати і надалі українську національно-патріотичну свідомість та пережити складні часи непопулярних реформ.

Впевнений, що в 2017 році переможемо внутрішніх та зовнішніх ворогів, залишимося сильною командою, пам'ятатимемо наших загиблих героїв, будемо і надалі підтримувати наших добровольців та їх сім'ї через Центр допомоги учасникам АТО, популяризувати державну символіку по місту Бердянську, любити найкращу землю в світі – свою державу і виховувати наших земляків справжніми патріотами України! Вірю, що після важких випробувань на нас очікують мир, покращення після реформ, процвітання, європейська перспектива.

Все буде добре. Слава Україні!

Бажаю усім вам, вашим рідним та близьким міцного здоров’я, невичерпної енергії та миру, щастя і достатку! Бажаю новорічного настрою й різдвяного затишку. І нехай у вашому житті панують гармонія та удача!

Щиро вдячний Вам за спільну співпрацю в минулому році! Маю надію, що разом ми ще зробимо багато добрих справ у розвитку місцевого самоврядування на благо Бердянської громади і Українського народу!

Сердечно вітаю Вас з Новим 2017 роком!

                             З повагою,
Секретар Бердянської координаційної ради з питань
національно-патріотичного виховання
громадян міста Бердянська  І.Зубрицький

У рамках звіту – здобутків квіти…

Сьогодні, 29 грудня,  в головній актовій залі університету зі своїм першим звітом на цій посаді виступав ректор БДПУ, професор Ігор Богданов  на конференції колективу університету в рамках умов трудового контракту з Міністерством освіти і науки України.

_DSC6777 _DSC6776

Доповідь ректора перед представниками факультетів, студентства, інших університетських структурних підрозділів за регламентом тривала не цілу годину й вмістила все, чим може пишатися колектив БДПУ в цілому і кожен його представник, зокрема.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Починаючи та завершуючи свій звітний виступ, Ігор Тимофійович привітав усіх із Новим роком і Різдвом Христовим, побажавши здоров’я, творчого натхнення, нових вражень і досягнень, поваги один до одного, гармонії в сім’ї та трудових колективах, миру та злагоди в державі…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Конференцію відкривав, вів й завершував голова комітету профспілки БДПУ, депутат Бердянської міської ради Віталій Лола.

Із звітною доповіддю ректора на конференції колективу університету в перших числах січня наступного року можна буде ознайомитися на офіційних сайтах БДПУ та «Університетського Слова». 

«Університетське Слово»
Світлини  Павла Тєлькі 

 

Вітаємо із успішним захистом дисертації!

15750226_1190678670981600_2100118043_nСьогодні, 28 грудня,  відбувся захист кандидатської дисертації старшого викладача кафедри прикладної психології та логопедії БДПУ Євгенії Линдіної.  

Колектив факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти вітає молодого вченого із успішним захистом дисертаційної роботи «Внесок науково-педагогічної спадщини Є. Ф. Соботович у розвиток вітчизняної логопедії» (спеціальність 13.00.03 – корекційна педагогіка).

Захист проходив у спеціалізований вченій раді Д.26.053.14 Національного  педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. 

Бажаємо Євгенії натхнення та нових наукових досягнень!

«Університетське Слово»
(за матеріалами кафедри

В гостях у «бравосекторівців»

Сьогодні, 27 грудня, університетські «нашоатлантівці» Степан Герилів та Володимир Фуклєв побували в Бердянському геріатричному  пансіонаті, де знову мали приємну зустріч  із добрими його мешканцями, які об`єдналися в працьовитий колектив під досить оригінальною – назвою “Бравий Сектор».  Побували із кількома місіями: щоби привітати із новорічно-різдвяними святами, вручити їм заслужену  Грамоту від імені начальника штабу – першого заступника керівника Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей генерал-майора Б. В. Бондаря за волонтерські заслуги (див. світлини); щоб отримати від невтомних жіночок недавно вив`язані велику маскувальну сітку та шкарпетки  для передачі хлопцям на фронт…

ф1 (6) ф2 (5) ф3 (5) ф4 (5)

Після приємної бесіди, обміну привітаннями гості та мешканці установи не змогли не стати до колективної світлини…

Браво – «Бравий сектор»!!!

НАШІ АТЛАНТИ 

Когорта майбутньої наукової еліти БДПУ

_DSC6766

Їх дванадцятеро – Арсеній Голик, Віталій Романченко, Світлана Панасейко, Анна Коваленко, Ксенія Тільчарова, Христина Сербінова, Тетяна Дурнєва, Валерія Авдеєнко, Тетяна Хорольська, Максим Лук’янчиков, Людмила Лисак та Анастасія Васильєва. Це – цьогорічні випускники аспірантури, які впродовж багатьох місяців важкої наукової та творчої роботи вибороли сьогоднішнє право отримати свідоцтва про закінчення аспірантури в стінах рідного університету.

_DSC6735 _DSC6740 _DSC6748 _DSC6752

_DSC6754 _DSC6757 _DSC6761 DSCN3251

Сьогодні, 27 грудня, в університетській конференц-залі з цією подією їх вітали: в. о. ректора БДПУ, професор Ольга Гуренко, проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Вікторія Ліпич, науковий керівник аспірантів, професор Вікторія Константінова, бажаючи кожному з них і надалі активно продовжувати свою наукову діяльність, вписуючи власні яскраві сторінки в історію здобутків рідного БДПУ…

«Університетське Слово»
Світлини Павла Тєлькі
(Студклуб)

Поздоровляли переможців

Ми вже повідомляли, що 16-18 грудня ц. р. у Львові проходив Всеукраїнський фестиваль-конкурс мистецтв «Зіркова хвиля 2016», із якого студенти спеціальності «Музичне мистецтво» привезли чесно завойовані призові місця (https://us.bdpu.org.ua/vitajemo-z-peremohoyu-3.html).

DSCN3217 DSCN3219 DSCN3220 DSCN3222

Сьогодні, 27 грудня, на початку традиційної ректорської наради перший проректор БДПУ, професор Ольга Гуренко та голова комітету профспілки, депутат Бердянської міської ради Віталій Лола, учасники наради щиро вітали наставника конкурсанток – кандидата педагогічних наук, доцента кафедри музичного виховання Інну Пащенко та переможниць із високими фестивальними досягненнями (див. світлини).

«Університетське Слово»
Світлини редакції

Інновація відрізняє лідера від наздоганяючого

22-23 грудня ц. р. в Херсоні відбувся тренінг «Лідерство та переговори», спрямований на активістів місцевих громадських організацій та ініціативних груп з Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей, що працюють на користь своєї громади та хочуть поглибити свої знання з форм громадянської активності на локальному рівні, зокрема, через посилення ресурсних можливостей власної організації. Серед учасників тренінгу були й викладачі факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Катерина Петровська та Анастасія Тургенєва. 

GT2LsD1qkDo

Захід відбувся в рамках проекту «Посилення громадянського суспільства у місцевих громадах», що виконується громадською організацією «ГЦ «Нова генерація» за фінансової підтримки Національного Фонду підтримки демократії США (NED).

IMG_3954 IMG_3957

Тренерками виступили експертка з гендерних питань, інституційного розвитку неурядових організацій, голова правління ГО «Нова генерація», магістр державного управління Ольга Жукова; к. і. н., сертифікована тренерка для тренерів Наталя Чермошенцева.

Під час тренінгу учасники ознайомились із різними підходами до лідерства, моделлю ситуативного лідерства, стилями лідерства, фазами розвитку команди, особливостями налагодження ефективної комунікації та ведення переговорів; розглянули риси лідера та члена команди; змогли оцінити свій рівень лідерства, визначити власну роль у команді.

IMG_3961

В подальшому в межах проекту учасники можуть розраховувати на консультаційну підтримку реалізації власних ініціатив та проектів. І ми обов’язково цією можливістю скористаємось!

Катерина Петровська, к. пед. н., доцент,
завідувач кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти
Анастасія Тургенєва, к. пед. н., старший викладач кафедри  
На світлинах: цікаві моменти під час тренінгу
Світлини авторів

 

Для вирішення – потрібне розуміння

Минулого тижня у рамках засідання Ради молодих учених відбувся круглий стіл «Про перспективність функціонування Ради молодих учених (аналіз анкетування викладачів БДПУ)», на якому було заслухано доповідь Ганни Сизко щодо проведеного анкетування викладачів нашого університету. На заході молоді науковці обговорили основні перешкоди ефективної наукової діяльності та шляхи їх подолання. Основні результати анкетування наведено нижче. 

_DSC6651 _DSC6652 _DSC6661

_DSC6674 _DSC6709 _DSC6713

Варто подякувати Ганні Іванівні за чудову доповідь та проведене анкетування, адже розуміння нагальних проблем є першим кроком для їх вирішення.

АНАЛІЗ АНКЕТУВАННЯ ВИКЛАДАЧІВ БЕРДЯНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Анкетування проводилося з метою оптимізації наукової роботи за напрямком діяльності молодих учених університету.

По кафедрах університету було роздано приблизно 130 анкет, в анкетуванні взяли участь 106 викладачів, в тому числі, й молодих учених. З метою об’єктивності збору даних, анкетування проводилось анонімно та виключно на добровільних засадах.

Обробка даних опитування та їх аналіз проводились Сизко Г.І., Тургенєвою А.О.

Анкета складалася з 7 питань, у тому числі, аналітичного характеру.

Підсумки анкетування зведені у графіки у відповідності з поставленими питаннями.

З усіх опитаних були виділені такі кваліфікаційні групи працівників вишу:

 

Посада

Кількість

У тому числі зав. кафедри

Професор

7

2

Доцент

65

5

Старший викладач

20

 

Асистент

10

 

Аспірант

1

 

Секретар

1

 

Лаборант (старший лаборант)

2

 

Усього

106

7

 

На питання «Що, на вашу думку, перешкоджає успішній науковій діяльності молодого ученого?» відповіли:  

21

На поставлене питання з 106 опитаних 38% вважають основною проблемою низьку заробітну платню та інші виплати, 31% називають основною перешкодою наукової діяльності перевантаженість адміністративною та навчальною роботою. Багатьма респондентами відмічається надмірно висока аудиторна завантаженість викладача. Дійсно, що при порушенні балансу навантаження з різних видів робіт (наукової, виховної, навчальної, методичної, суспільної) молодим ученим доводиться обмежувати наукову роботу на користь інших видів робот. Негативно позначається і низький рівень доходів, в наслідок чого молоді учені-викладачі вимушені працювати за сумісництвом, що в значній мірі скорочує часові ресурси, що необхідні для наукової діяльності. Еще 15% викладачів вважають, що науці перешкоджають різні особистісні мотивації, серед яких називаються: сімейні проблеми, недостатня мотивація, відсутність інтересу до науки и т.п. 9% опитаних вважають, що об’єктивних перешкод для наукової активності не існує. При цьому на питання що сприяє науковій роботі, 72% респондентів відмічають матеріальні заохочення та (або) кар’єру, а 19% опитаних називають перспективу кар’єрного зростання. И тільки 6% опитаних вважають, що активізують наукову роботу молодого ученого інші мотивації, в тому числі сприятливе ставлення керівництва, формування наукових шкіл та інше. 

На питання «Які, на ваш погляд, найбільш ефективні форми підтримки молодого вченого можуть бути застосовані у ВНЗ?» переважна більшість опитаних вказують на фінансову підтримку (72%). Таким чином, основним мотиватором наукової діяльності виступає фінансовий інтерес молодих вчених.

На питання «Чи вважаєте ви перспективним функціонування у ВНЗ ради молодих учених?» відповіли:

22

На питання про доцільність та перспективність створення Ради молодих учених зі 106 опитаних 7% заявили що сумніваються в доцільності існування Ради, або що Рада створена з метою формальної звітності, або є дублюючим органом. 93% респондентів вважають, що Рада необхідна Вишу і забезпечить просування інтересів молодих учених, а також сприятиме їх наукової активізації.

На питання «Які, на вашу думку, основні показники ефективності роботи ради молодих учених в університеті?» відповіли:

Більшість респондентів (53%) заявили, що основними показниками ефективності роботи РМУ в підвищенні наукових показників викладача Вишу. 19% опитаних вважають ефективність роботи в кількості проведених заходів Радою молодих учених, таких, як  наукові проекти, олімпіади, конкурси, круглі столи, конгреси, конференції, практикуми тощо. Значна кількість опитаних (16%) вважають, що показником ефективної роботи РМУ є збільшення кількості молодих науковців, задіяних у Міжнародних і Всеукраїнських проектах різного рівня. Також 13% опитаних заявили  щодо таких показників як збільшення кількості премій, винагород, фінансування, грантів, 8% зазначили ефективність в збільшенні інтересу молодих науковців до розповсюдження власних досягнень в сфері науки. І до таких критеріїв (10%) відносили: можливість Вишу заробляти гроші, презентація БДПУ в освітньому просторі, покращення роботи наукових гуртків та груп, якісний склад РМУ тощо.

23

Аналізуючи результати анкетування, можна зробити висновок про те, що призначення Ради – це створення сприятливих інформаційних і організаційних умов для здійснення наукових досліджень молодими ученими БДПУ. Рада не може виступати мотиватором наукової активності, але може сприяти створенню сприятливого продуктивної середовища для здійснення наукової діяльності.

Тож наступне питання стосувалось визначенню функцій РМУ.

На запропоноване питання «Які, на вашу думку, основні функції має виконувати рада молодих учених університету (факультету)?» відповіли:

24

Зі 106 опитаних 37% визначають основними функціями РМУ підтримку молодих учених та студентів, що полягає в їх фінансуванні та винагородах, 23% респондентів вважають, що функцією РМУ є організація, тобто створення умов для науково-дослідної роботи та інформування наукової молоді щодо майбутніх наукових заходів, конференцій та можливих публікацій а також популяризація та пропагування науки вцілому. 20 % респондентів вважають, що однією з найважливіших функцій РМУ є саме підготовка молодих учених до науково-дослідної діяльності, тобто проведення майстер класів, семінарів, консультацій, тренінгів, круглих столів тощо. Співпраця з іншими Вишами належить думці 9% опитаних, 5% – пошук грантів і 6% респондентів вважають можливою функцією рецензування наукових робіт, видання збірників або не можуть відповісти.

На питання «Які, на вашу думку, основні питання мають розглядатись під час засідання ради молодих учених університету (факультету)?» відповіли: 

25

Більшість респондентів (45%) відмітили, що основними питаннями, що мають розглядатись під час засідання РМУ мають бути щодо обміну досвідом зокрема між Вишами, або між ученими різних регіонів України та інших країн. 32% опитаних вважають, що кадрова підготовка молодих науковців є першочерговим завданням, що має бути розглянутим під час засідань РМУ. 14% відзначили до розгляду нагальні актуальні питання, що виникають протягом року, зокрема пошук шляхів ефективної комунікації між вченими та суспільством, між вченими та владою тощо. 

Також більшість  учасників анкетування запропонувала конструктивні пропозиції щодо діяльності Ради молодих учених університету. Серед пропозицій щодо вдосконалення та розвитку РМУ слід виділити: видання власного журналу молодих вчених БДПУ, організація науково-теоретичних конференцій, семінарів і конкурсів на кращу наукову роботу, консультативна допомога у складанні заявок на грантові конкурси, створення власної інформаційної дошки для молодих учених і її наповнення, допомога щодо оформлення відряджень на конференції, відкриття Інтернет сторінки на сайті БДПУ для молодих вчених з динамічним оновленням інформації щодо конференцій, конкурсів, грантів, тренінгів, засідань ради тощо.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами РМУ БДПУ)

Святкове засідання Ради молодих учених

Минулого тижня відбулося святкове засідання Ради молодих учених БДПУ. На заході молоді науковці підбили підсумки минаючого року, який був першим в історії існування РМУ, заснованої в жовтні. І ось вже перші результати. Молоді науковці встигли зробити чимало: розробили й затвердили положення про Раду молодих учених університету та факультетів; створили аккаунти у соціальних мережах та електронну скриньку, завдяки чому відбувається інформування громади про наукові події. Налагоджуються зв’язки з Радами молодих учених інших ВНЗ та з громадськими організаціями і об’єднаннями.  Молоді науковці проводять круглі столи та форуми тощо.

_DSC6666

Крім того, на засіданні було обговорено плани на найближче майбутнє, а їх у РМУ чимало. Підсумком засідання стало нагородження найактивніших членів правління Ради молодих учених. Подяками були нагороджені заступник голови РМУ Віталій Гнатюк, секретар РМУ Катерина Степанюк, Сергій Онищенко та Ганна Сизко.

награждение 2 награждение 3 награждение 4

Сподіваємося, що наша Рада молодих учених стане потужним інструментом для розвитку української науки молодих та підґрунтям для розбудови нашої інноваційної країни.

лого

Усіх освітян щиро вітаємо з новорічно-різдвяними святами і побажаємо натхнення, реалізації цілей, родинного тепла й добробуту. Хай щастить у Новому році!!!

Рада молодих учених БДПУ
Світлини з архіву Ради

Святкові дарунки – солдатам

Ось так (див. світлину) учора зустрічали університетських "нашоатлантівців" Анетту Омельченко та Степана Гериліва вчителі Бердянської ЗОШ № 5 (учні – на тимчасових карантинних канікулах), передаючи хлопцям на фронт новорічно-різдвяні подарунки: продукти харчування, оригінальні національні стяги, аплікації, малюнки, листи солдатам…    

1

Таким чином школярі та педагоги й цієї школи активно долучилися обласних благодійних патріотичних акцій «Прапор для бійця» та «Подарунок для Героя»…

Напередодні Нового року захисники обов`язково отримають й ці святкові презенти.

НАШІ АТЛАНТИ