Низький уклін тобі, сержанте!

комов медаль

Указом Президента України № 580/2016 «Про відзначення державними нагородами України» за особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі молодший сержант Роман Комов – сторож навчального корпусу 1-а БДПУ – нагороджений медаллю «За військову службу Україні».

За_військову_службу_Україні

Вітаємо мужнього захисника!

Спасибі, солдате, за мирне небо над Бердянськом!

«Університетське Слово»
Світлина з сайту
http://golos.zp.ua/obshhestvo/53409/prezident-nagradil-medalju-berdjanskogo-bojca-foto

Київський Форум «РІК РЕФОРМАЦІЇ: ПОЧАТОК» дає надію, кличе до змін!

Неймовірно щаслива, що знову мала змогу бути з командою, яка змінює Україну на краще. Громадянський рух «Всі разом!» на чолі з  Русланом Кухарчуком організували Форум «РІК РЕФОРМАЦІЇ: ПОЧАТОК». Стратегічна подія у столичному готелі «Україна» зібрала найкращих спікерів та учасників, серед яких – громадські діячі, науковці, журналісти, юристи, підприємці, педагоги. Спікерами стали британські правозахисники, українські парламентарі та профільні спеціалісти у ключових сферах. Форум проходив у рамках національної кампанії розвитку лідерів та управлінців. Близько 150 учасників об’єдналися для суспільних та державних перетворень на основі Біблійних принципів. Захід тривав два дні: 26 і 27 січня й охопив 7 ключових тем: сім’я, освіта, медіа, культура, політика, бізнес, громада.

IMG_7530

Спеціально на Форум завітали гості з Великої Британії – Андреа Вільямс, засновниця Christian Concern та Пол Даймонд, адвокат-барістер, провідний спеціаліст Christian Legal Center для того, щоб підтримати Україну в християнських цінностях, поділитися досвідом своєї країни, і головне – надихнути до дій та перетворень.

Володимир Мєдвєдєв Пол Даймонд

Перший день форуму було присвячено сферам політики, громад та медіа. Андреа Вільямс розповіла про вражаючі речі, які у Великій Британії, на жаль, вже є усталеними: «Є нонсенсом, що у християнській Великій Британії, переслідують християн. Після того, як у країні дозволили на офіційному рівні гомосексуальні шлюби, суспільство зіштовхнулося з проблемою того, що діти у 5-6 річному віці бажають змінити стать; тепер вважається дискримінацією проти гомосексуалістів думка того, що шлюб має бути між чоловіком та жінкою; до школи всі діти ходять в однаковій формі для того, аби не виділяти їх за статтю; найкращим подарунком на день народження 14 літнього хлопчика від батьків став жіночий гормон – вживаючи його, він буде перетворюватися на дівчинку». Андреа наголосила, що часу мало і не можна такого допустити в Україні, саме тому до суспільства треба доносити такі речі, як християнство, Ісус і той спосіб життя, який він пропонує.

Віктор Андрусів Андреа Вільямс Вячеслав Демян Руслан Кухарчук

Про справи в Україні дізнавалися від українських народних депутатів. Ганна Гопко, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах,  розповідала про міжнародні відносини України, а також про те, як зберегти християнську ідентичність та національні інтереси на міжнародній арені. Наступним був спіч Миколи Княжицького, голови Комітету з питань культури та духовності. Він розповів про те, яким чином захищаються права християн, та як треба діяти, коли на них посягають. Про роль християнської демократії у процесі державотворення говорив виконавчий директор Українського інституту майбутнього, Віктор Андрусів.

Тему медіа розкрив В’ячеслав Дем’ян, генеральний директор Медіа групи «Надія». Спікер розповів про роль Реформації Мартіна Лютера та вплив цієї події на журналістику, зазначив у чому особливості кожного покоління і наголосив на тому, що якісний контент може бути лише за умов комунікації між поколіннями.

Наступного дня Форуму говорили на тему сім’ї. Руслан Кухарчук розкрив проблему українського суспільства в рамках сімейного інституту. Андреа Вільямс ділилася успіхами та поразками просімейного руху Великої Британії, а Пол Даймонд говорив про захист християнських цінностей в Центральній та Східній Європі, а також за її межами.

Олена Львова, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, розповіла про проблеми прав між батьками й дітьми. А з темою «Традиційна сім’я: світоглядні, біотехнологічні та біомедичні виклики» виступив Володимир Мєдвєдєв, доцент кафедри нейрохірургії Національного медичного університету ім. О. Богомольця. Володимир розповів про те, як люди зловживають науковими досягненнями – клонування та сурогатне материнство, до чого це призводить, та як правильно, з користю використовувати біотехнологічні новинки.

Форум «РІК РЕФОРМАЦІЇ: ПОЧАТОК» завершився підбиттям підсумків та активним обговоренням подальших планів на майбутнє.

Яна Ємченко,
студентка-журналістка
ФФСК БДПУ
Світлини автора

Продовжуємо співробітництво з польським вишем

У рамках реалізації угод про співробітництво між нашим  університетом (БДПУ), Донбаським державним педагогічним університетом (ДДПУ) та Вищою школою управління та адміністрації в Ополє (Польща) в середині січня ц. р. відбулася Міжнародна наукова конференція «Трансформації в сучасному суспільстві: соціальні, економічні і гуманітарні аспекти». В роботі конференції, яка проводилася на базі Вищої школи управління та адміністрації в Ополє, взяла участь спільна делегація БДПУ та ДДПУ у складі викладачів, студентів та аспірантів.

Польща_Остополець Ірина_2 Польща_Остополець Ірина

На пленарному засіданні конференції виступила к. е. н., доцент БДПУ Тетяна Несторенко, яка розкрила у своїй доповіді особливості економічної та соціальної ролі вищих навчальних закладів у розвитку як всієї країни, так і окремого міста. Серед пленарних доповідей також варто відзначити виступ к. п. н., доц. Ірини Остополець (ДДПУ), який був присвячений особливостям трансформацій сучасної освіти в Україні в зв’язку з інтеграцією нашої країни в європейський простір. Представник приймаючої сторони – проректор д-р Тадеуш Покуса (Вища школа управління та адміністрації в Ополє) свій виступ присвятив ролі процесно-орієнтовного управління в розвитку соціально-економічних систем. Усі доповідачі наголошували на необхідності розширення спектру співробітництва між українськими та польськими науковцями. Основні результати досліджень учасників конференції будуть оприлюднені в форматі колективної монографії.

Польща_Светенко Даря

Учасники делегації також мали можливість відвідати Вищу технічну школу в Катовіцах та познайомитися з особливостями організації навчального процесу в цьому виші.

У рамках угоди про співробітництво між Бердянським державним педагогічним університетом, Донбаським державним педагогічним університетом та Вищою школою адміністрації та управління в м. Ополє члени делегації взяли участь і у заходах Міжнародного культурно-освітнього проекту. Студенти спілкувалися зі своїми ровесниками з польського вузу, оглянули навчальні аудиторії, майстерні, бібліотеку.

Після конференції члени делегації мали чудову нагоду побувати в м. Дрезден (Німеччина), оглянути історичну частину міста, відвідати Дрезденську картинну галерею, фізико-математичний музей приладів і технічних механізмів, музей порцеляни та ін.

«Університетське Слово»
(за матеріалами Тетяни Несторенко)
Світлини Ірини Остополець та Дар’ї Светенко

Наші – на зустрічі з очільником області

Учора, 25 січня, із нагоди відзначення Дня студента в обласній державній адміністрації пройшла зустріч керівника області Костянтина Бриля,  заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна, директора Департаменту освіти і науки ОДА Тетяни Озерової, начальника Управління молоді, фізичної культури спорту ОДА Наталії Власової та директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігоря Мещана зі студентами вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

foto (1) foto (2)

Бердянський державний педагогічний університет на зустрічі представляли: проректор з науково-педагогічної роботи Вікторія Ліпич, голова студентського самоврядування Дмитро Кіосов, заступник голови профкому по роботі зі студентами Юлія Хаматгораєва та студентка факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Анастасія Лебедєва.

foto (4) foto

Костянтин Бриль привітав молодь із Днем студента та розповів про свій трудовий і життєвих шлях, згодом наголосивши, що сьогодні за розвиток України відповідають ті, хто працює на користь держави. Єдина лінія, якої дотримується керівництво області – розбудова регіонів у рамках стратегічних рішень Президента України та Кабінету Міністрів. 

foto (3)

Під час спілкування студенти ставили очільнику регіону ряд цікавих питань. Серед них – створення філій обласного Центру молоді в районах, пільговий проїзд для студентства, зміни у системі нарахування стипендій, молодіжна житлова програма… За словами Костянтина Бриля, вирішення більшості з цих питань належить до повноважень державної влади. Проте керівництво області активно працює в напрямку їх вирішення, адже названі проблеми є дійсно важливими для запоріжців.

Юлія Хаматгораєва,
учасниця зустрічі, кор. «УС»
(за матеріалами та світлини сайту 
http://www.zoda.gov.ua/news/34885/kostyantin-bril-proviv-zustrich-zi-studentami-regionu.html 

 

 

Тільки разом ми зуміємо зробити міцнішою нашу Україну

Минулий та початок нового року знаменується інтенсивним зростанням громадської активності, охоплюючи майже всі важливі та уразливі сфери суспільного життя стосовно різних соціальних категорій українського населення. Особливо це стосується тих, які з’явилися не так давно через останні політичні події – ВПО (внутрішньо переміщені особи), учасники АТО та члени їх родин. У той же час, виниклі множинні насущні для цих людей проблеми примушують їх об'єднуватися у громадські організації для пошуку шляхів їх вирішення.

Переслідуючи професійні інтереси, які йдуть поруч із суспільними, нам, як науковцям і практичним психологам суттєво важливо глибоко проникатися ними, щоби психолого-соціальна допомога, яку ми надаємо цим соціальним категоріям, стала більш якісною та ефективною з урахуванням специфіки. Тому участь у заході «Мережування громадських організацій ВПО Запорізької області» (Запоріжжя, 20-21 січня 2017 р.) в рамках проекту «UCBI – Українська ініціатива зміцнення громадської довіри» за фінансуванням Агентства США з міжнародного розвитку – USAID, дала нагоду зреалізувати багато чого наміченого.

На з’їзд, який організували ЗОГО «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія» та ГО «Донбаська Ініціатива «Міст» зібралося близько 40 учасників – найбільш активних волонтерів та громадян зі статусом ВПО – представників численних громадських організацій. Громаду Бердянська представляли ГО – «Переселенці та громади разом» (Наталія Ярошенко), «Нова Надія» (Надія Волкова), «Азовський центр екологічної допомоги» (Марина Кідалова, Олена Коновалова). Наймолодший учасник з’їзду – «донька полка» – дев’ти місячна Кира, дитина Марини Чабан («Ресурсний центр «Добродар», Мелітопольський район), яка гідно та й із зацікавленістю слухала виступаючих, правда, наскільки це можливо в її віці, слідкувала за ходом подій, при цьому не забувала про години грудного годування (!).

Перший день з’їзду був насиченим виступами, які торкалися багатьох першочергових проблем життєдіяльності ВПО, прав і свобод як громадян України: права голосу, надання статусу ВПО, особливо дітям, які з’явилися вже поза зоною АТО; надання та оплата житла, оформлення у садки дітей та багато інших.

Дійсно, ситуація по відношенню до ВПО склалося непроста в Україні, особливо це стосується Запорізької області, зокрема, міста Бердянська. Саме на нашу область з урахуванням численності місцевого населення доводиться найбільше число ВПО. З одного боку в цьому не має нічого дивного. Бердянськ – це прифронтове місто, куди, в першу чергу, стікаються біженці. Як свідчить доповідь запрошеного на з’їзд директора Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Ігоря Міщана, за офіційними даними тільки в Бердянську їх нараховують близько 20 тисяч на 116 249 місцевого населення (за даними на 2013 р.). Тому виникає чимало труднощів, й не тільки організаційного характеру.

DSC_0232

   Своїм баченням ситуації, що склалася по відношення до проблем ВПО, виходу з неї також поділилися віце-президент Запорізької торгово-промислової палати Андрій Куц та Радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО в Запорізькій області Анастасія Перепелиця. Тетяна Скляренко, спеціаліст проектів з надання гуманітарної допомоги Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ та Галина Корнієнко, координатор департаменту стратегії та адвокації Stabilization Support Services не тільки розповіли про можливості проектної діяльності для громад ВПО, але на практиці вчили реалізації цих проектів.

DSC_0261

   Г. Корниенко з учасниками заходу покроково провела тренінг проектування громадської діяльності: від визначення характеристик ситуацій – політичної, економічної, технологічної, соціальної до конкретних кінцевих показників, що повинні отримати. На тренінгу царила атмосфера групової взаємодії, де кожна з команд в умовах мозкового штурму окреслювала проблеми з кожної ситуації, а потім її вирішувала.  

обсуждение_0297

Плідна діяльність, рефлексія учасників, підсумки тренінгу дали змогу зрозуміти найважливіше: поки ми будемо розфарбовувати мешканців нашої країни на «правильних» та «неправильних», нам мало що вдасться. Для того, щоб вирішувати сумісні суспільні питання треба проявляти толерантність один до одного. Обов’язково прийде час, який нас розсудить, але ж навіщо чекати, як що ми живемо сьогодні… Разом ми зробимо міцнішою нашу країну, більш розвиненою.

Підбиваючи підсумки першого робочого дня, серед учасників з’їзду з’явилося пропозиція створення громадського об’єднання (ГО ВПО) для вирішення всіх окреслених на заході питань. Тому наступного дня така громадської спілка як «Запорізька мережа організацій ВПО» була створена, її метою стало об’єднання зусиль громадських організацій та активістів заради підтримки прав ВПО, посилення потенціалу приймаючих громад, розвитку громадянського суспільства, посилення спроможності громадських організацій в містах та районах Запорізької області.

DSC_0343 DSC_0377

До спілки увійшли 15 організацій та ініціативних груп ВПО, обрано Правління, Голова правління – Анастасія Перепелиця (ГО «Донбаська ініціатива «Міст»). До складу Правління від Бердянська увійшла Наталія Ярошенко (ГО «Переселенці та громади разом»). Розроблено та одноголосно прийнято Статут ГО.

Групповая_0310_

В свою чергу, ми, проглядаючи перспективи психолого-соціальної допомоги ВПО, зробили для себе висновок, що цю соціальну категорію населення треба якнайшвидше інтегрувати в нові умови життєдіяльності, поліпшити процеси соціальної адаптації ВПО через систему психологічних та соціальних заходів при дотриманні основної умови, без якої не можливо її втілити – це тільки спільно з корінним місцевим населенням. Уникаючи ізольованості, ми разом зможемо згладити всі шорсткості, допоможемо місцевому населенню проникнутися проблемами ВПО та їх спільним вирішенням. 

Два напружених робочих дні пролетіли, як одна мить, на згадку від якої лишилися приємні спогади, новостворена громадська організація, яка налаштована відстоювати всі права та свободи ВПО і, звичайно, спільне фото учасників з’їзду.

Марина Кідалова,
доцент кафедри психології БДПУ, 
практикующий психолог,
Олена Коновалова, 
магістр психології, 
практикующий психолог,
учасники форуму
На світлинах: цікаві моменти форуму
Світлини авторів

І бібліотекарі вчаться…

Безперервна професійна освіта працівників є запорукою високого рівня бібліотечного обслуговування, підвищення ролі бібліотеки в освітній і виховній діяльності університету.

IMG_20170125_113941

Сьогодні сучасні бібліотекарі повинні змінювати традиційні підходи до формування фондів, бо електронні ресурси дають змогу відкрити нову сторінку для удосконалення системи бібліотечно-інформаційного обслуговування користувачів. Опанування новими технологіями допомагає бібліотекарям стати для суспільства провідниками у світ інформації.

Тому на черговому занятті, що проходило в конференц-залі БДПУ  університетські бібліотекарі вивчали основні етапи роботи  по підготовці презентацій в Microsoft Office PowerPoint, що значно поліпшить їх інформаційну компетентність в комп’ютерних технологіях та допоможе в подальшій роботі.

Галина Потапенко,
провідний бібліотекар БДПУ
Світлина  з архіву бібліотеки

Наші знову б`ють рекорди!

Як щойно повідомив нас Леонід Котенджи, 21-25 січня ц. р. в прикарпатській Коломиї проходив Чемпіонат України серед юніорів із пауерліфтингу, в якому брали участь і три студенти факультету фізичного виховання БДПУ, показавши вагомі результати.

20170124_151515

Студентка 1 курсу Руслана Краснова стала чемпіонкою у ваговій категорії до 74 кг. Студент 3 курсу Владислав Чорний – срібним призером у в/к до 74кг. Студент 4 курсу Олександр Титаренко завоював звання чемпіона у в/к до 120 кг. Його результат – 925 кг у сумі триборства перевищувати норматив Майстра спорту міжнародного класу: присідання зі штангою – 375 кг, жим лежачи –  245 кг, тяга – 305 кг.

Усі троє включені до збірної країни, яка братиме участь у чемпіонаті Європи в травні ц. р. в іспанському місті Малага.

Спортсменів-чемпіонів підготував заслужений тер України, доцент кафедри теорії та методики фізичного виховання Леонід Котенджи.

«Університетське Слово»
Світлина Леоніда Котеджи 

 

На канікули – до Міністерства!

Зимові студентські канікули в красивому столичному Києві стали вже незмінною традицією, яку започаткував та продовжує втілювати в життя профком нашого університету (голова – доцент БДПУ, депутат Бердянської міської ради Віталій Лола).  Студенти мають гарну можливість проживати майже в центрі  міста на пільгових умовах (50% вартості проживання оплачує профком, а інші 50 – за власні кошти).

7iLC2G0dnj4

Недавно повернулась група наших студентів із першого заїзду, який тривав із 17 по 20 січня ц.р. Всі учасники екскурсійної поїздка привезли з собою  незабутні враження, гарний настрій та безліч різноманітних фотографій, частинку з яких й пропонуємо вашій увазі.

0rzW-zlqT7w 9PwkgsYHea8 16122678_571248703072296_2125468148151877632_n 16123573_1764382383888321_38451128509136896_n

g16IQpdV0dc jv1ay7cEcXA NDJB-sysDaI s7Xc2IJvdpE

SniqeAz9b1g W3XO4OCdYXU

Головною перлиною поїздки до столиці стала незапланована зустріч студентів із ректором нашого університету Ігорем Богдановим, який запропонував їм відвідати Міністерство освіти і науки України та на власні очі побачити роботу «головних українських освітян». Начальник відділу  педагогічної та післядипломної освіти Ігор Балуба провів  екскурсію  для студентів нашого університету відділами Міністерства освіти і науки України.

Юлія Хаматгороєва,
заступник голови комітету профспілки БДПУ
по роботі зі студентами,
кореспондент «Університетського Слова»
Світлини з архіву учасників поїздки

Відзначили День Соборності

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

22 січня 1918 року перший український парламент – Українська Центральна Рада – Четвертим універсалом проголосив незалежність Української Народної Республіки. Через рік – 22 січня 1919-го – на Софійській площі урочисто проголосили об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Українську державу. В принципі, 22 січня є другою за значенням датою після 24 серпня – Дня Незалежності України.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Викладачі та студенти університету спільною патріотичною родиною бердянців відзначали сьогодні День Соборності України під час мітингу, який проходив на площі перед Палацом культури імені Т. Г. Шевченка та під час святкової ходи з національним прапором до Приморської площі.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відрадно, що на мітингу виступали й наші: кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та філософії гуманітарно-економічного факультету Юрій Федорик, «нашоатлантівці» – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри музичного виховання факультет психолого-педагогічної освіти та мистецтв Анетта Омельченко та учасник АТО Сергій Шарай. Вони й інші виступаючі, зокрема, наголошували, що, розуміючи істинну цінність власної державності, як і колись, так і тепер український народ  знову відстоює ідею соборності та цілісності держави. Подвиги українських військових, добровольців і волонтерів у боротьбі з агресором на Сході –  ще один яскравий приклад національної єдності, якої не здолати нікому й ніколи!

«Університетське Слово»
Світлини редакції

Наші планшети – у строю!

…Спочатку було прохання від 501-го батальйону морських піхотинців – допомогти в придбанні двох спеціальних планшетів для успішного проведення військових операцій. Згодом – відбувся університетський традиційний 18-й Благодійний ярмарок, де під чітким керівництвом професора БДПУ Софії Філоненко вдалося зібрати 3300 гривень, а решту – 1700 гривень пожертвували небайдужі бердянці.

ф1 ф2 ф3 ф4

Згодом потрібно було провести майстерне «прошивання» планшетів, і ось нарешті – днями захисники наші отримали обіцяні й такі потрібні  планшети й різноманітні різдвяні подарунки: маскувальні сітки, питтєву воду, пиріжки, печиво (окрема подяка – Ірині Долі з донькою, родині Кіпершлак, Ользі Удаловій), каву, мандарини, лимони, яблука, ліки від наших київських друзів маскувальні сітки, питну воду, пиріжки, печиво, каву, мандарини, лимони, яблука, ліки від київських друзів…

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами НАШИХ АТЛАНТІВ) 

Захиснику – гостинці, матері – нагорода!

Недавно університетські «нашоатлантівці» під час чергових відвідин воїнів-бердянців на передовій мали приємну зустріч із колишнім викладачем університету, кандидатом філософських наук, доцентом, а зараз – матросом – Андрієм Бахановим.

ф1 ф5 ф3 ф2

Із великим задоволенням Анетта Омельченко вручила йому передачу від рідних, а він, в свою чергу, передав своїй родині теж подарунок – бойову медаль "За оборону Маріуполя!".

ф4

Пишаємося нашим героєм-бердянцєм, вітаючи з нагородою, яку Анетта Іванівна одразу ж вручила її Андрієвій матусі – кандидату  історичних наук, доценту кафедри історії та філософії БДПУ Світлані Степанівні Бахановій.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами НАШИХ АТЛАНТІВ)

Івано-Франківськ приємно вражений

Учора, 17 січня, наприкінці робочого дня в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Івана Франка пройшла двогодинна презентація трьох книг: «Наші атланти: жертовність во ім’я спасіння», «Наші атланти: незмірна чаша милосердя» та «Заробітчанські дзвони: хроніка ностальгії» редактора газети БДПУ, одного із засновників університетської волонтерської організації «Наші Атланти» Степана Гериліва.

IMG_20170117_163211 IMG_20170117_171726

Із першими враженнями від презентації можна ознайомитися тут: http://lib.if.ua/news/1484671311.html, https://www.facebook.com/Lanas69b?__mref=message_bubble.

IMG_20170117_162423 IMG_20170117_172724 IMG_20170117_173510 IMG_20170117_175255

У зустрічі-презентації, зокрема, взяли участь й виступили: її ініціатор й організатор, поет, прозаїк, кінодраматург Марія Вайно (http://mariyavaino.if.ua/), Народний депутат України І та ІІ скликань Голова Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Степан Волковецький (http://logos-ukraine.com.ua/project/index.php?project=piued&id=383), голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран (http://bukvoid.com.ua/info/writers/Baran_Yevgen.html ), український письменник, краєзнавець Василь Бабій (https://sites.google.com/site/xatachytalnya1/pismenniki-prikarpatta/babij-vasil) та інші.

Івано-Франківські учасники зустрічі  були приємно вражені розповідями гостя про історію виникнення сьогоднішнього університетського та бердянського волонтерського руху і написання книг про це, щиро й невимушено вели бесіду про сучасну Україну, її долю, про обов`язкову перемогу над московськими найманцями…

«Університетське Слово»