Коли наші – головують…

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри трудового навчання та технологій  факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти БДПУ Таїсія Черемісіна свого часу працювала 13 років вчителем трудового навчання  в одній із бердянських шкіл. І як висококваліфікований фахівець із 1995 року була членом журі ІІІ етапу всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання, а з 2009 року – голова журі, як представник ВНЗ, що є єдиним, який  готує вчителів трудового навчання в Запорізькій області.

20170226_095721 20170226_095749 20170226_095810 20170226_095819

20170226_095836 20170226_095846 Exif_JPEG_420

25-26 лютого 2017 року на базі ЗОШ №75 Заводського ТВО м. Запоріжжя проходив III етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання (технологій), в якій взяли участь 64 учні  8-9 та 10 -11 класів. «А це – потенційні майбутні абітурієнти нашого університету, тому з великим задоволенням я завжди беру участь у подібних заходах, – розповідає Таїсія Олександрівна. – Олімпіада проводилася за двома напрямами: технічні та обслуговуючі види праці, традиційно складаючись із 3-х турів: теоретичний, практичний та творчий. Під час проведення змагань проходила виставка творчих робіт, присвячених 35-річчю олімпіадного руху на Запоріжжі під загальним  гаслом «Барви рідного краю». Керівники команд оформили стенди з творчого доробку учнів. Роботи представили у різних техніках та з використанням цікавих технологій обробки конструкційних матеріалів…».

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами
Таїсії Черемісіної)

«Новонароджені» практичні психологи

_DSC8010

Сьогодні, 28 лютого, в конференц-залі перший проректор БДПУ, професор Ольга Гуренко вручила випускникам Дипломи про другу вищу освіту за спеціальністю «Практична психологія».

_DSC7952 _DSC7970

Завідувач підготовчого відділення БДПУ Людмила Костенко розповідає: «Ще в 1995 році наш університет (інститут) вперше отримав ліцензію на впровадження освітньої діяльності з перепідготовки спеціалістів за спеціальністю «Практична психологія». За 22 роки ми зуміли підготувати майже  400 фахівців із цієї спеціальності. Випускники університету – фахівці «практичні психологи» працюють в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах, на підприємствах, відкривають приватні школи психологічного розвитку дітей в різних регіонах України.

_DSC7937 _DSC7993

Сьогодні ми випускаємо 20 спеціалістів, з яких майже половина вже працює за фахом, це Світлана Большова – практичний психолог Олексіївської ЗОШ Більмацького району Запорізької області; Олена Чернишова та Інна Баранець – практичні психологи дитячих навчальних закладів  міста Дніпра; Леся Бюйюкмете – практичний психолог Бердянського медичного коледжу; Вєроніка Грєбєнщикова – директор Бердянського центру реабілітації інвалідів; Наталя Терещенко та Юлія Куртєва – старші інспектори відділів кримінально-виконавчої інспекції Бердянська та Запоріжжя.

_DSC7929

Дуже приємно, що серед випускників є й наші викладачі, які здобували другу вищу освіту, це – Ганна Лопатіна, Ганна Сизко, Ольга Фролова, Олена Ревуцька, Євгенія Линдіна».

Вітаємо!

«Університетське Слово»
Світлини Павла Тєлькі
(Студклуб)

Наші – на фестивалі муніципального планування

На факультеті соціології та управління Запорізького національного університету 24-25 лютого відбувся Всеукраїнський фестиваль «Залучення молоді до муніципального планування», що проходив за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Мета фестивалю – презентувати та обговорити проекти і пропозиції молоді, спрямовані на вирішення муніципальних проблем різних міст України, за такими напрямами:

– участь молоді в муніципальному управлінні;

– соціальна робота з молоддю;

– молодіжна освіта;

– захист навколишнього середовища;

– культура і дозвілля молоді.

У фестивалі взяли участь студентки 3 курсу (303 група) факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти БДПУ Анастасія Яременко та Анастасія Лебедєва – з ініціативи кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти (завідувач – кандидат педагогічних наук, доцент Катерина  Петровська).

5aQ-fLTB75Y D1Yg6Dq8EH0 NuvqpttCDPU Rgg4OpQG-UA

Дівчата мали змогу представити та презентувати проект вже діючого на базі університету молодіжного клубу «Free time», у категорії культура та дозвілля молоді. Молодіжний клуб був створений з ініціативою активної студентської молоді, зокрема, Антона Сердюченка та при активній підтримці кафедри  соціальної роботи та інклюзивної освіти. Клуб  спрямований  на створення системи підготовки та супроводу молоді, покращення життєвих навичок студентів, навичок фасилітації та лідерства, підвищення компетенції щодо реалізації соціальних прав та формування активної громадської позиції. Мета молодіжного клубу – спонукати молодих людей до відповідального та усвідомленого ставлення до власного життя, розвивати навички та вміння, необхідні для успішної соціальної інтеграції.

rmwal5eRbXY ut8v1phpTr0 uw2aH55L7Ts

Окрім представлення  проекту,  студентки могли ознайомитися із  проектами  інших учасників з різних тем, взяти участь в активному обговоренні щодо їх позитивних та негативних сторін, оцінити доцільність створення разом із експертами та координаторами категорій.

Учасниці також відвідали майстер-класи та тренінги з таких тем: «Розкрутка муніципальних медійних проектів» (Дмитро Іванов), «Психологічна підготовка до презентаційного виступу» (Ганна Бойко), «Обмін досвідом фандрайзингу» (Олена Чечко) тощо.

Згідно з підсумками роботи фестивалю Анастасія Лебедєва та Анастасія  Яременко зайняли почесне 3 місце з проектом «Молодіжний клуб «Free time» в своїй категорії та були нагороджені сертифікатами, грамотою та приємними подарунками.

Дівчата отримали не лише неоціненний досвід, а й потоваришувалися із студентами інших вищих навчальних закладів, зарядились новими ідеями для подальшої активної діяльності у цій сфері.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами
Анастасії Лебедєвої)

Нові стипендіати Фонду ім. К. Ковшевич

Із 1999 року американський Фонд імені Катерини Ковшевич надає стипендії обдарованим, талановитим студентам – відмінникам навчання із малозабезпечених сімей в Україні та в інших частинах Східної Європи, Азії та Південної Америки. Кандидати відбираються регіональними представниками і схвалюються радою директорів Фонду. Фонд зацікавлений у підтримці молодого покоління, створюючи талановитим студентам можливість успішно увійти в професійне життя. Фонд орієнтований на молодих талановитих людей, які потребують допомоги для досягнення своєї мети.

_DSC7918

Фонд заснувала американка українського походження пані Христина Ковшевич-Дурбак. Вже шостий рік студенти Бердянського державного педагогічного університету завдяки старанням редактора газети БДПУ, регіонального директора Фонду Степана Гериліва отримують чудову можливість ставати стипендіатами Фонду.  За цей час більше сотні успішних, активних і талановитих студентів БДПУ вибороли право на оплату за навчання на суму більше півмільйона гривень.

_DSC7891 _DSC7893

Сьогодні вранці в конференц-залі БДПУ Степан Герилів разом із ректором БДПУ, професором Ігорем Богдановим урочисто вручили Сертифікати Фонду 7-и кращим студентам-контрактникам. У 2016-17 навчальному році на рахунок університету надійшло більше 120-ти тисяч гривень з Фонду ім. Катерини Ковшевич.

_DSC7882 _DSC7900 _DSC7902 _DSC7910

«Для того, щоб отримати американську стипендію, необхідно не тільки гарно навчатися, а, звичайно, добре знати рідну українську та англійську мови, мати беззаперечну українську позицію, бути активним студентом та продуктивно працювати на благо рідного університету, – зазначив  Степан Герилів, вручаючи студентам  американські винагороди.  Цьогоріч стипендіатами  Фонду стали 23 студенти всіх шістьох факультетів університету, з яких семеро – нинішні. Це – Анжеліка Конопля, Андрій Зубко, Валентина Ектова, Ілона Попова, Юлія Логозинська, Тетяна Степанова та Єлизавета Маляр.

«Університетське Слово»
Світлини Павла Тєлькі
(Студклуб)

Наші дівчата матимуть свято!

afisha готовая 2017Напередодні 8 Березня традиційно головна університетська актова зала запросить всіх шанувальників краси, молодості, вишуканості на конкурс «Міс Університет 2017». Сім чарівних представниць факультетів та коледжу БДПУ під овації своїх шанувальників виборюватимуть першість.

Звичайно, що й не тільки дівчата, а кожен, хто в нашому університеті по-справжньому закоханий у дівочу красу, також матиме цього дня Свято!

Організатори дійства запрошують.

«Університетське Слово»

Пригощали, веселили, дивували…

Изображение 061

Не обійшла стороною Масляна й Бердянський економіко-гуманітарний коледж БДПУ.

Минулої неділі, 26 лютого, на майданчику перед міським Палацом культури ім. Т. Г. Шевченка мешканці міста оцінили кулінарні здібності учнів коледжу.

Изображение 017

Разом із майстрами виробничого навчання майбутні віртуози кулінарного мистецтва пригощали не тільки смачними млинцями, а ще й різноманітними борошняними виробами. Яких млинців тільки не було: з м’ясом, грибами, з варенням, медом!..  Частували чаєм всіх присутніх бердянців.

Изображение 053 Изображение 066 Изображение 018 Изображение 029

Учні подарували мешканцям та гостям міста веселий настрій, пісні, справжнє театралізоване дійство.

Участь у такому заході дозволяє нам згуртуватися, пройнятися турботу про сім’ю та виховувати повагу до традицій свого народу.

Галина Іванченко,
заступник директора з
виховної роботи коледжу
Світлини з архіву коледжу

Профорієнтація – передусім

«Першочергове завдання  – якісна профорієнтація» – під таким гаслом пройшов минулий тиждень у нашому університеті. Перший проректор, доктор педагогічних наук, професор Ольга Гуренко разом із  відповідальним секретарем приймальної комісії к. пед. н., ст. викл. Марією Скурською та  завідувачем підготовчого відділення Людмилою  Костенко завітали до випускників шкіл Більмацького, Бердянського та Михайлівського районів Запорізької області.

DSC04714

Мета таких виїзних заходів – поширення  інформації серед абітурієнтів про переваги навчання в нашому університеті, а також інформування про правила цьогорічної вступної кампанії. 

DSC04717 DSC04729

Багато цікавого почули старшокласники шкіл Більмацького району від колишньої випускниці однієї з шкіл їхнього району, а зараз – першого проректора Ольги Гуренко. Змістовно та детально вона розповідала про свою кар’єру, яку успішно побудувала в стінах Бердянського державного педагогічного університету, про якість навчання, про чудове дозвілля студентів нашого університету. «Особистий приклад – це головне переконання для майбутніх студентів», – вважає  Ольга Іванівна.

Отримати максимум корисної інформації про університет та правила вступної кампанії 2017 року випускникам також допомогли  інформативні матеріали, підготовлені приймальною комісією та факультетами.

Людмила Костенко,
завідувач підготовчого відділення БДПУ
Світлини Ольги Гуренко

Раділи солдати на передовій!

Минулої суботи-неділі  університетські  «нашоатлантівці»  на чолі  з мужньою та невтомною  Анеттою Омельченко знову перебували на передовій, в зоні АТО. Ось як ділиться враженнями Анетта Іванівна: «1230 кілометрів та 26 годин у дорозі… Ми зустрілися з хлопцями з батальйону  "Айдар", 93-ї, 54-ї та 72-ї бригад . Географія нашої поїздки була дуже обширною. Хлопці нас чекали за Волновахою, потім – Сєверодонецьком, за Сіверським та  біля Авдіївки…

Ф0 ф1 ф2 Ф3

Якщо говорити за самі дороги, то їх майже немає – асфальт увесь у величезних ямах, постійно йшов мокрий сніг, який після обіду почав ще й замерзати. Але була радість на душі, бо ми побачили наших захисників, зуміли все-таки передати їм не тільки щось поживне, натуральне, але й тепло ваших небайдужих сердець. Одного хлопця відвезли після відпустки до частини. Солдати, безумовно, дуже раділи передачам із рідних домівок: смачним пиріжечкам  від Ольги Удалової, Антоніни Перкової, Наталії Іванченко; котлетам (більше 200 штук), які насмажила Наталя Іванченко; неповторним сухарикам від Галини Анєнкової; печиву від п. Миколи та п. Артема; маскувальним сіткам (ми зробили вже на замовлення 3 зелені сітки і відвезли три білі); теплим светрам  від Софії Філоненко та її мами; передачам  та листам бабусь із «Бравого сектору»; пакету з салом та сухими борщами від Любові Кардаполової;  миючим засобам від пані Валентини;  передачам від наших студентів гуманітарно-економічного факультету та факультету фізичного виховання…

Ф4 Ф5 Ф6 Ф7

Фінансова допомога Тетяни Татаренкової, Людмили Борисової, Ірини Шиманович, Світлани Степаненко, Тетяни Шилової, Олександра Брехова,  Андрія Редька, Ольги Харлан, Людмили Афанасенкової, Тетяни Подумей, 300 грн. від людей з окупованої території, Тетяни Зінченко, Ольги Мякоткіної з Мальти, Ірини Нагай дозволила нам придбати ліки (2477 грн.), суху рибу (бички, тарань) – 840 грн.,  чай, каву, вологі серветки, одноразовий посуд, свічки, паливо для машини та інші речі, які замовляли хлопці тощо. Дякую нашим дівчатам за маскувальні сітки…».

Ми вдячні всім за допомогу!

На жаль,  війна так і не закінчується, ненаситний ворог продовжує громити наші населені пункти, забираючи життя воїнів та мирних жителів, наносячи криваві рани не тільки людям там, на передовій, а й кожному з нас, хто чесно та правдиво вболіває за долю рідної України. 

Тому ми не зупиняємось!

Приєднуйтесь до нас!

Слава Україні!

Героям слава!

НАШІ АТЛАНТИ

Такі цінні добрі справи

У минаючий зимовий період громадські організації (ГО) із залученням державних установ реалізували чимало значимих проектів з надання психолого-соціальної підтримки сім'ям ВПО, ветеранів АТО та місцевого населення. Скоординована діяльність Запорізького обласного ГО «Об’єднання психологів и психоаналітиків "Взаємодія» й «Першого Антикафе Бердянська «ЧАС Є»», «Крим СОС», «Азовського центру екологічної допомоги», «Нової Надії» дала можливість якісно та безкоштовно провести й  захід «Школа сім'ї» відразу за декількома напрямами:

– інформування про діяльність центрів соціальних служб для сім'ї дітей і молоді; висвітлення проблем ВІЛ/СНІД, профілактики ВІЛ-інфекцій (ЗОЦСССДМ);

– надання юридичних консультацій (центр «Крим СОС»);

– організація розважальних заходів з дітьми із залученням аніматорів і відвідинами зоопарку «Сафарі» (Перше Антикафе Бердянська «Час Є»);

– проведення психологічних майстерень і консультацій з дорослими учасниками (Запорізька обласна ГО «Об'єднання психологів та психоаналітиків Взаємодія», «Азовський центр екологічної допомоги», «Нова Надія»).

1

Для учасників «Школи сім'ї», а це 68 громадян, з яких – 26 дітей, що проживають в Запорізькій області (33 сім'ї), фахівці від ГО «Об'єднання психологів та психоаналітиків Взаємодія» організували проведення групових і індивідуальних заходів з психологічної освіти й консультування відносно дитячої психології, виховання, батьківсько-дитячих і сімейних стосунків, їх гармонізації; вирішення конфліктів, профілактиці кризових явищ психологічного стану, виробленню стресостійкості.

2 3 4 5

Зі свого боку, бердянські психологи Олена Коновалова (ГО «Азовський центр екологічної допомоги», голова ГО М. Кідалова) і Надія Дроботова (ГО «Нова Надія») організували постановку Форум-театру на базі готелю «Vera-Lux» , розташованого на бердянській косі. Форум-театр – це одна з перспективних форм групової роботи, на сьогодні використається як соціальна терапія, спрямована на виявлення і опрацьовування насущних соціальних проблем, їх профілактику.

6 7 Марина с мальчиками Юный зритель Форум-театра

Майстерно володіючи технологією проведення Форум-театру, джокери (модератори) О. Коновалова і Н. Дроботова зуміли втілити всі техніки, створивши ситуативну акторську трупу з непрофесіоналів і в буквальному розумінні «програти», відштовхуючись від їх особистого досвіду, випробувану типову житейську ситуацію дитячо-батьківських і сімейних відносин. Новоспечені актори на ходу детально відпрацювали сценку зі всіма діями і репліками, бездоганно її демонстрували перед такими ж учасниками Форум-театру, як вони самі. Жоден учасник не залишився байдужим до подій візуалізованої житейської сцени. Для кожного існувала можливість виказати своє бачення позиції будь-якого персонажу, і, виходячи з цього, вийти і здійснити заміну конкретного актора із знов «переробленою» роллю обговорюваного, а деколи і засуджуваного, персонажу.

Через глибоку внутрішню роботу, катарсис учасники Форум-театру зуміли «виплеснути» емоції, що накопичилися, набути досвіду виходу з життєвих ситуацій і проблем, розкріпачитися і одержати емоційне задоволення від спільно проведеного заходу.

«Школа сім'ї» «відбулася» за підтримки Німецького товариства з міжнародного співробітництва GIZ й партнерства Департаменту соціального захисту населення та Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Водночас, хочеться виразити подяку її ініціаторам – Запорізькій обласній ОО «Об'єднання психологів і психоаналітиків Взаємодія» і всім його організаторам, які зуміли втілити благородні цілі по наданню психолого-соціальної підтримки людям, які, у зв'язку з політичними подіями, виявилися без власного даху над головою, близьких родичів, улюблених друзів, постійного місця роботи і чиє майбутнє, поки що, з багатьма питаннями…

Марина Кідалова,
доцент кафедри психології БДПУ,
практикующий психолог,
голова ГО «Азовського центру екологічної допомоги»
Світлини автора

Наша нев`януча краса

IGotoWorld.com знову зробив добірку українських вишів, які вражають своєю красою. Серед найкрасивіших навчальних закладів України – два університети Запорізької області, один з яких – наш рідний Бердянський державний педагогічний університет.

краса1

Як зазначає сайт, БДПУ заснований на початку 1870-х років, з моменту отримання в 1872 році дозволи на його будівництво. Тоді в закладі діяла чоловіча гімназія. У ній, зокрема, вчилися Петро Шмідт – військовий моряк, учасник Севастопольського повстання, Іван Єфремов – письменник-фантаст. Заклад реформували спочатку в технікум, а далі – в інститут і, нарешті, університет. Нині будівля педагогічного університету є національним пам'ятником. Вона внесена до відповідного реєстру, тому офіційно охороняється державою. Цінують спорудження за стилістику, в якій воно виконано – нормандську. Зараз це єдина будівля-пам'ятник в місті. У Бердянському університеті діє музей, в якому можна дізнатися про всі віхи розвитку освітнього закладу.

краса2

Серед найкрасивіших є також: Запорізький національний університет, Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка», Українська академія банківської справи, Харківський національний університет радіоелектроніки, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Пишаймося!

«Університетське Слово»
Світлини: studyranger.com та museum.bdpu.org

Мандруючи казковими світами…

Новою темою «Літературної вітальні» стали «Світи літературної казки», які зібрали істинних поціновувачів даного літературного жанру і просто люблячих великі і мудрі казки.

_DSC7852 _DSC7849

Було дуже приємно, що крім студентів гуманітарно-економічного факультету, студентів філологічних спеціальностей і дошкільної освіти в засіданні брали активну участь і інші поважні гості. Цікаву доповідь з жанру «Пригоди літературної казки» зробила кандидат філологічних наук  Богдана Салюк.

В обговоренні морально-філософських питань в казкових світах за романами Д. Толкіна та К. Льюіса  були активними студенти-історики.

_dsc7851_студенты Img_1105_студенты IMG_1108 Img_1111_выставки

Завідувач сектором абонементів Наталія  Кюрчева презентувала літературу з бібліотечних фондів, присвячену виховним функціям казки, яка може бути корисною студентам та майбутнім фахівцям.

Гостями вітальні були перший проректор університету, професор  Ольга Гуренко та кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури та компаративістики Марина Богданова.

Незмінною господаркою Літературної вітальні була завідувач відділу обслуговування Ірина Філон. Відмінний технічний супровід підготувала та провела провідний бібліотекар Галина Потапенко.

Тетяна Шилова,
бібліотекар І категорії
Світлини з архіву бібліотеки БДПУ

Смачна університетська масляна

По-своєму відзначили в нашому університеті завершення останнього тижня перед Великим постом, який розпочнеться в цьому році 27 лютого і триватиме до 15 квітня. 

_DSC7813

З ініціативи профспілкового комітету (голова – депутат Бердянської міської ради Віталій Лола)  на великій перерві між заняттями в фойє головного корпусу не тільки пригощали млинцями на різні смаки, а  й лунали пісні та привітання з Масницею-Колодієм…

_DSC7755 _DSC7759

На профкомівські традиційні ласощі із задоволенням завітали не тільки студенти, викладачі, працівники бібліотеки, різних відділів, а й керівники університету на чолі з ректором, професором Ігорем Богдановим (див. світлини).

_DSC7763 _DSC7767 _DSC7795 _DSC7801

_DSC7807 _DSC7811 _DSC7817 _DSC7828

_DSC7834 _DSC7845

«Університетське Слово»
Світлини Павла Тєлькі
(Студклуб)