Upgrading Teaching Skills

Важливість професійного самовдосконалення та розвитку є річчю per se, беззаперечною та безапеляційною, для всіх представників вчительської спільноти. І цей процес розпочинається вже зі студентських років.

24-25 жовтня на базі факультету філології та соціальних комунікацій БДПУ пройшов тренінг із методики викладання англійської мови, як іноземної, для студентів спеціальності «Середня освіта. Мова та література (англійська мова)». Захід відбувся у межах роботи Школи молодого вчителя і був організований за ініціативи декана факультету філології та соціальних комунікацій, професора  Ірини Глазкової та доцента кафедри іноземних мов і методики викладання Тетяни Розумної у співпраці з Регіональним відділенням з питань викладання англійської мови (Regional English Language Office) та Посольством США в Україні (U.S. Embassy Kyiv).

Запрошеним тренером виступив Nicholas C. C. Gordon (English Language Fellow at the National University of Kyiv-Mohyla Academy in Kyiv, Ukraine), який представив насичену програму воркшопу.  

Впродовж двох днів учасники тренінгу мали змогу дізнатися про інноваційні методи та ефективні технології у викладанні англійської мови для EFL груп. Зокрема, як налаштувати групу на співпрацю, як подолати бар’єри у спілкуванні іноземної мовою через ігрові форми активності, як розвивати мовленнєві навички учнів при читанні та аудіюванні, як ефективно розширити та закріпити словниковий запас учнів, як успішно пройти етап speaking під час складання TOEFL тощо.

Проведення подібних професійно-зорієнтованих заходів сприяє популяризації праці вчителя іноземної мови серед сучасного студентства, розвитку професійних навичок майбутніх фахівців-германістів.

Після заходу студенти поділилися своїми враженнями від тренінгу.

Марія Кальма, студентка 4 курсу:

«Як захоплююче й цікаво проходять заняття зі справжнім носієм англійської мови! Два дні поспіль Ніколас Гордон проводив тренінги для нас, ­студентів-германістів факультету філології і соціальних комунікацій, з методики викладання англійської мови за чотирма видами мовленнєвої діяльності – говоріння, письмо, читання та аудіювання. Ми мали змогу оволодіти сучасними ефективними інтерактивними прийомами вивчення іноземних мов. Дякуємо тренеру за цікавий професійний тренінг!»

Володимир Татарин, студент 3 курсу:

«Тренінги – це завжди море емоцій, а коли їх проводять справжні професіонали – це стає стилем життя. Цього разу хвилю натхнення та досвіду ми отримали від американського коуча Ніколаса Гордона. Ми не лише відточували Speaking, Reading, Writing, Listening, а й отримали корисні поради для майбутнього вчителя, навчилися дієвим методам запам’ятовування слів, організації роботи в класі. За два дні спілкування ми разом переконалися, що вивчати та викладати мови – легко, треба лишень знати шлях. Отож, ще один додався до нашого арсеналу!»

…Крім проведення тренінгу для студентів ФФСК Ніколас Гордон відвідав заняття з учасниками програми малих стипендій з вивчення англійської мови «English Access Microscholarship Program», що впроваджується у стінах нашого університету. Під час зустрічі з дітьми американський тренер провів вправи на подолання у них бар’єрів у комунікації та вільному спілкуванні англійською мовою.

Колектив кафедри іноземних мов і методики викладання висловлює щиру подяку команді RELO в Україні в особі Джона Сілвера, Лілії Шило та Ніколаса Гордона за можливість професійного вдосконалення студентів-германістів.

1 2

3 4

5 7школьники

6

 

Антон Скакун,
студент-журналіст ФФСК
Світлини автора

P.S. Із гостем англійською мовою розмовляв студент БДПУ Олександр Суліма, основні фрагменти з їхньої бесіди пропонуємо вашій увазі:

Alexander Sulima: Let me introduce an English Language Fellow Nicholas C.C. Gordon from New York. There is a program of the Bureau of Educational and Cultural Affairs, U.S. Department of State that provides highly qualified teacher trainers to Ukrainian institutions. There are now four Fellows in Ukraine and we are lucky to have Nicholas with us for two days.

A: What attracts you in Ukraine?

Mr.Gordon: What attracts me here? It’s an interesting place, you know. It’s a huge country between Eastern Europe and Russia.

A: What cities in Ukraine have you already visited?

Mr.Gordon: I’ve been lucky to visit many places such as Odessa, Lviv, Poltava, Zaporizhzhia and Berdiansk.

A: Do you enjoy travelling around the world?

Mr.Gordon: Yes, I enjoy that as I can learn from you guys different cultures, get new experience.

A: What is your typical working day?

Mr.Gordon: In Ukraine I usually do a lot of preparation work for my classes at home then I go to Kyiv-Mohyla Academy and spend there several hours, and in the evening I go to American House and have classes there.

A: Do you have a special talent? Maybe, it’s something that you like doing best, something that makes others admire you?

Mr.Gordon: I am a good listener which is the topic of our last two days workshop. I hope I’m a good listener.

A: Do you like Ukrainian traditions? Which one is you favorite?

Mr.Gordon: You see, I don’t know many traditions as I am not long here. I like painted colourful eggs at Easter, that’s something I like.

A: Wow, sounds great! Mr. Gordon, thank you. We have been really inspired and encouraged by your fantastic presentations, training classes and educational games.

Mr.Gordon: Thank you for your interview.

 

Alexander Sulima,

student-journalist 3course

Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print