СТОЯЛИ БЕРДЯНЦІ НА БОЛГАРСЬКІЙ ЛОПАТІ

Словосполучення «стояти на лопаті» не один раз звучало сьогодні, 19-го липня, в конференц-залі університету, куди покликала керівництво університету та соціально-гуманітарного факультету, журналістів завідувач навчальною археологічною лабораторією, кандидат історичних наук, доцент Валентина Папанова разом із своїми п’ятнадцятьма «бойовими помічниками», що повернулися кілька днів тому з сонячної Болгарії. Але спочатку пропонуємо вашій увазі витяг із недавнього повідомлення Укрінформу: «У Болгарії при розкопках на мисі Святого Атанаса (Варненська область) археологи виявили золоті монети середини шостого століття. Про це повідомив керівник археологічної експедиції Валерій Йотов. "Сім монет ми випадково знайшли в керамічній посудині з кришкою. Одну з них викарбовано за часів правління візантійського імператора Юстиніана I Великого (527-565 рр.), а інші – його попередника на троні і рідного дядька Юстина Першого (518-527 рр.). У Візантії ці монети називалися солідами", – розповів керівник археологічної експедиції Валерій Йотов. За словами Валерія Йотова, золоті монети зберігатимуться в музеї міста Бяла (Варненська область), а експедиція продовжить розкопки на мисі Святого Атанаса до кінця жовтня. Мер міста Бяла Атанас Трендафилов повідомив журналістам, що цього року почнеться реставрація і консервація археологічного об'єкту з тим, щоб сюди не проникли мисливці за скарбами. За його словами, восени у м. Бяла почнеться будівництво нового музею, що є складовою частиною проекту за Програмою розвитку сільських районів, який виграла громада. На будівництво музею муніципалітет витратить близько 2 млн левів (1 млн євро), які виділяється з фондів Європейського союзу».

Саме там працювали університетські археологи, та працювали так, що керівник болгарського проекту Валерій Йотов зазначив, що наші хлопці та дівчата за три дні виконували такий обсяг робіт, з яким місцеві (оплачувані) за тиждень справляються. А мер міста Бяла Атанас Трендафилов, приймаючи в себе нашу працьовиту делегацію, вручив цінні Грамоту, подарунки, премії і запросив до подальшої співпраці. Багато розповідала Валентина Анатоліївна та студенти про гостинність болгар, чудово створені умови для роботи та відпочинку, про знахідки під час розкопок… Ректор університету, професор Вікторія Зарва зазначила, що це вперше наші університетські археологи брали участь у міжнародній археологічній експедиції і приємно, що з гідністю витримали цю «першопрохідність». Декан соціально-гуманітарного факультету, професор Ірина Алєксєєнко подякувала Валентині Папановій за організацію та цієї експедиції, а керівник університетського благодійного Фонду «ДоброДій» від імені американського Фонду ім. Катерини Ковшевич Степан Герилів вручив керівнику лабораторії та її вихованцям комплекти спеціального одягу для роботи в польових умовах.

22-го липня група університетських археологів знову відправляється в свою Ольвію, щоби «стати на лопату», свою вже, не болгарську, в пошуках нових експонатів такого цікавого нашого минулого. А «стати на лопату» – це ніби так просто: бери лопату в руки та й рий землицю рідну – скільки заманеться. А насправді – це ціла наука, це свого роду мистецтво, що потребує і сил, і знань, і відданості цікавій справі, до якої долучаються все більше та більше студентів БДПУ.

Степан Герилів,

журналіст

На світлинах спеціального кореспондента «УС» в Болгарії Дмитра Гуленка та автора: університетські археологи під час болгарської міжнародної експедиції та в конференц-залі БДПУ


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print