Бердянські літературознавці на Форумі видавців-2016

Середина вересня у Львові для місцевих мешканців і гостей міста є тотальною книгоманією, бо саме в цей час з розмахом проходить традиційний Форум видавців. Цього року – вже 23-й.

Іноді здається, що кількість локацій, персоналій і різноманітних заходів – від автограф-сесій письменників і перфомансів до панельних дискусій і наукових конференцій – часом просто перевищує попит, настільки їх багато. Водночас може відбуватися до 30 подій з різних галузей суспільного і культурного життя, адже Форум відомий ще своїми тематичними проектами, присвяченими освіті, науці, історії, мандрам, дитліту тощо.

Богдана Салюк і Президент ЦДЛДЮ Уляна Баран

Таку грандіозну подію не змогли оминути й літературознавці БДПУ.

Так, доцент кафедри іноземних мов і методики викладання Богдана Салюк взяла участь у розширеному засіданні Ради Центру Дослідження Літератури для Дітей та Юнацтва. Захід був присвячений обговоренню змін до нової програми курсу «Літературне читання» для 2-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, яка, на думку фахівців з дитячої літератури, була прийнята Міносвіти поспіхом і без відповідної апробації. Географія дискусантів охопила усі куточки України: Краматорськ, Маріуполь, Вінниця, Житомир, Рівне, Івано-Франківськ, Бердянськ, Ужгород, Київ, Тернопіль, Львів та ін. Результатом плідної дискусії літературознавців, письменників, видавців, методистів загальноосвітніх навчальних закладів, бібліотекарів стала спільна резолюція до МОН, що невдовзі буде оприлюднена на офіційному сайті ЦДЛДЮ.

Кандидат філологічних наук Катерина Комісаренко стала одним зі спікерів міжнародного наукового семінару «Між двох Левіафанів: життя, уява і письмо Станіслава Лема», присвяченого видатному мислителю, футурологу, фантасту. Семінар відбувався в рамках Фестивалю «Місто Лема», організаторами якого виступили «Вроцлав 2016 – Європейська столиця культури» та ГО «Форум видавців», за фінансової підтримки Міністерства культури і національної спадщини Польщі і ГО «Форум видавців». Координатором заходу була львівська поетеса, перекладачка, кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка Ірина Старовойт.

Уляна Левко (Тернопіль), Людмила Кицак (Бердичів), Катерина Комісаренко і Богдана Салюк (Бердянськ)

У семінарі взяли участь учені з України, Польщі, Канади, Сербії, Росії й Білорусі. Зокрема, серед запрошених гостей був Войцех Земек, особистий секретар Лема, польський режисер-документаліст Борис Лянкош, що представив фільм про Станіслава Лема «Автор Соляріса»,  а також польський фантастознавець Станіслав Бересь. Під час фестивалю учасники презентували своє бачення творчості та футурологічних візій письменника-львів’янина, обговорювали вплив творів фантаста на сучасне письменство, науку, культуру.

Тож, бердянські літературознавці долучились до актуальних наукових і культурних діалогів, отримали позитивний досвід спілкування з провідними українськими та зарубіжними вченими.

Богдана Салюк,
доцент кафедри іноземних мов і методики викладання


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print