Медіафестиваль «Праволюдяність 2020»

Ось і добіг кінця третій щорічний медіафестиваль «Праволюдяність: Mediafest-3». Ще на початковій стадії підготовки до онлайн-конференції, незмінні куратори фестивалю Константин Шендеровський та Ірина Віртосу запропонували долучитися до фестивального дійства під назвою «COVID-19: нові виклики й можливості для прав людини та медіа в Україні». Онлайн івент тривали з 4 по 13 вересня та зібрали 83 учасників та учасниць, з яких 59 студентів, 24 викладачі з 21 університету України та навіть одна старшокласниця. Організаторами фестивалю традиційно виступили Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, Центр прав людини ZMINA та Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН). А творити відео допомагала потужна команда Real Stories Production.

Під час медіафесту усі бажаючи мали нагоду поспілкуватися наживо з крутими правозахисниками та правозахисницями – Ларисою Денисенко, Оленою Розвадовською, Наталією Гладких, Юлією Сачук, Миколою Ябченком, Христиною Кіт, Альоною Луньовою, Іриною Сєловою, Віталієм Єловим, Маргаритою Тулуп, Анною Медко, Людмилою Панкратовою, Юлією Бєліковою та іншими.

Паралельно з майстер-класами від досвідчених професіоналів, 5 груп, розподілені за власними уподобаннями, готували відеопродукти за темами: «Розвиток інклюзивного суспільства», «Права дитини», «Конфлікт і права людини», «Місця несвободи та права людини» та «Рівні права для жінок і чоловіків».

Хоч учасники заходу знаходилися одночасно у різних містах країни, це аж ніяк не заважало їм плідно співпрацювати, пропонувати все більше нових ідей та версій до відеоробіт. Старий добрий ZOOM об’єднав їх погляди, голоси та візуалізував живу присутність. Одні створювали сценарії, інші пробували себе в ролі оператора, треті терпляче монтували, четверті вживалися в роль вигаданих персонажів та намагалися відчути на собі реальні проблеми соціуму.

У кожної групи відеоролики вийшли доволі гідними та пронизуючими, змушуючи задуматися та звернути увагу на людей, що потребують моральної підтримки та порозуміння.

В останній день фестивалю групи демонстрували свої напрацювання та ділилися враженнями, студенти та викладачі дякували одне одному за незамінний досвід колективної співпраці та за порушення таких важливих соціальних питань.  

Не оминули обговорення тем, що захопили значну частину інформаційного простору – Російсько-Української війни на Донбасі, пропозицій вирішення проблем вимушених переселенців та епідемії коронавірусу,

Наостанок куратор Константин Шендеровський подякував усім учасникам онлайн-заходу за теплу атмосферу, за приємні відчуття та запропонував знову зустрітися вже наступного 2021 року і не залишатися осторонь та висвітлювати загалу порушення прав та їх наслідки для кожної людини.

Сергій Сінча,

магістрант БДПУ


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print